NAKON PETICIJE

Coca-Cola iz nekih pića u SAD-u uklanja kontroverzni sastojak: Ostatak svijeta neka se truje do daljeg

Arhiva06.05.14, 08:56h

Riječ je o bromiranom biljnom ulju, hemikaliji koja sadrži brom, koji se nalazi u retardantima vatre

Coca-ColaCoca-Cola je juče objavila kako će iz nekih svojih napitaka ukloniti kontroverzni stabilizator okusa, prenosi Reuters. Riječ je o bromiranom biljnom ulju, hemikaliji koja sadrži brom, koji se nalazi u retardantima vatre. U SAD-u je dopušteno korištenje male količine ovog sastojka u pićima s okusom limuna.

Nimalo bezazleno bromirano ulje

'Najjednostavnije rečeno, bromirano biljno ulje je obično biljno ulje kojemu je dodan hemijski element brom. Kreiran je za odjeću i posteljinu koja treba odolijevati vatri i visokim temperaturama. No s vremenom je bromirano biljno ulje postalo sastavni dio omiljenih napitaka mnogih – gaziranih sokova!

Najprije je dodavano sokovima zbog kozmetičkih razloga, odnosno da uljepša izgled soka na policama dućana. Najčešće je bio sastavni dio sokova od agruma, a kasnije se pojavio i u drugim okusima sokova. Nerijetko se može naći i u sportskim napicima koji su, kako neki misle, zdravi.

Bromirano biljno ulje dokazano šteti organizmu, i to nimalo bezazleno. Izaziva neurološke probleme, a kod fetusa može izazvati i ozbiljna oštećenja. Istraživanja su pokazala da utječe i na plodnost te da ozbiljno oštećuje razna tkiva. Bromirano biljno ulje zabranjeno je u mnogim europskim zemljama, ali nažalost u mnogima nije pa se još uvijek može naći kao sastavni dio gaziranih sokova', objasnio je svojevremeno Dr. Oz.

Coca-Cola je izvijestila kako je ovaj sastojak ranije ove godine izbacila iz dva okusa svog pića Powerade, a do kraja godine za američke potrošače namjerava ga izbaciti i iz Fante i Fresce te nekih drugih pića s okusom limuna. Iz kompanije su također rekli kako će sastojak ukloniti iz proizvoda širom svijeta, no nisu odredili datum. Coca-Cola će umjesto bromiranog biljnog ulja koristiti Saharozu-acetat-izobutirat (E444), koju već decenijama koristi u nekim pićima, ili glicerolni ester iz smole (E445), koji se nalazi u mnogim žvakaćim gumama i pićima.

Potez dolazi nakon što je Sarah Kavanagh, tinejdžerka iz Mississippija, na internetu pokrenula dvije peticije kako bi se Coca-Colu i rivalski Pepsi pritisnulo da uklone bromirano biljno ulje iz svojih pića. Peticija upućena Pepsiju prikupila je 200.000 potpisa, a kompanija je krajem januara najavila uklanjanje sastojka. Peticiju za Coca-Colu do ponedjeljka je potpisalo 60.000 ljudi.

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook