NASATAVAK SJEDNICE PREDSTAVNIČKOG DOMA FEDERALNOG PARLAMENTA

Danas glasanje o setu antikoruptivnih zakona

Arhiva06.05.14, 08:02h

Kako je obrazloženo iz Vlade, ponuđeno rješenje predstavlja najveći mogući konsenzus svih strana uključenih u proces izrade teksta zakona

predstavnički dom federalnog parlamentaSjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je 29. aprila prekinuta po okončanju rasprave o antikoruptivnom setu zakona, bit će danas nastavljena u Sarajevu, kada se očekuje izjašnjenje poslanika o tim zakonima, predloženim iz Federalne vlade.

Jedan od njih je Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH.

Nakon što u decembru prošle godine takav zakon nije odobren u Predstavničkom domu, obavljene su dodatne konsultacije predstavnika pravosudnih institucija i Vlade FBiH kao predlagača, uz učešće Delegacije Evropske unije u BiH. U ovom procesu su uime pravosudnih institucija učestvovali Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, Vrhovni sud Federacije BiH i Federalno tužilaštvo BiH, a ulogu koordinatora preuzelo je sudsko i tužilačko vijeće.

Kako je obrazloženo iz Vlade, ponuđeno rješenje predstavlja najveći mogući konsenzus svih strana uključenih u proces izrade teksta zakona.

Ovaj zakon, između ostalog, uređuje uspostavljanje posebnih organizacionih jedinica Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije BiH, koji bi bili stvarno i mjesno nadležni za krivično gonjenje i suđenje u postupcima za djela organizovanog kriminala, korupcije, međukantonalnog kriminala i drugih oblika privrednog i teškog kriminala.

Cilj donošenja zakona je da cjelokupni sistem krivičnog pravosuđa u FBiH bude što efikasniji, a što je opravdano očekivanje cijele društvene zajednice, navodi predlagač.

Donošenjem zakona osiguralo bi se jedinstveno, usklađeno i efikasno postupanje specijaliziranih federalnih organa u borbi protiv korupcije, organiziranog i drugih oblika teškog kriminala u Federaciji BiH, odnosno stvorile zakonske pretpostavke da sadašnje stanje bude radikalno promijenjeno.

Zakonom se predviđa institut saradnika parvosuđa, koji bi trebao znatno doprinijeti efikasnijem otkrivanju, razjašnjavanju i dokazivanju svih oblika organiziranog kriminala, obrazložio je 29. aprila u Predstavničkom domu federalni ministar pravde Zoran Mikulić.

Osnovni cilj donošenja drugog zakona iz antikoruptivnog seta - o oduzimanju imovine nezakonito stečene krivičnim djelom je da na sveobuhvatan, precizan i jednostavan način uredi pravila postupka unutar kojeg će biti moguće efikasno otkriti, osigurati i po potrebi privremeno oduzeti (do donošenja odluke Suda o trajnom oduzimanju) imovinsku korist proisteklu iz zakonom zabranjenih i kažnjivih radnji.

Poseban cilj zakona je uspostava efikasnih mehanizama za upravljanje imovinom koja je, na osnovu ovog i drugih zakonâ u Federaciji BiH, privremeno ili trajno oduzeta.

Kako je navedeno iz Vlade, prema Prijedlogu novog zakona, niko ne može zadržati imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom a sva imovina koja se trajno oduzima postaje vlasništvo FBiH. Postupa se na osnovu prijedloga tužioca a u slučaju da on ne podnese prijedlog za oduzimanje imovinske koristi, i sud će donijeti takvu odluku.

U cilju obavljanja poslova i provođenja mjera predviđenih ovim zakonom, predviđeno je osnivanje federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Njeno sjedište trebalo bi da bude u Sarajevu, ali može imati i posebne organizacione jedinice izvan sjedišta.

Narednim predloženim zakonom - o dopuni Zakona o sudovima u FBiH omogućava se stvaranje mehanizama za propisivanja nadležnosti Vrhovnog suda Federacije BiH posebnim federalnim zakonom.

Sljedećim prijedlogom u antikoruptivnom setu treba izmijeniti i dopuniti Zakon o krivičnom postupku FBiH na način da stvori normativne preduvjete za nesmetanu primjenu najavljenog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, odnosno treba uskladiti odredbe ova dva propisa.

Razlozi za donošenje predloženog novog federalnog zakona o prekršajima su bolja rješenja u odnosu na sadašnji zakon iz te oblasti.

Predloženim zakonskim tekstom otklanjaju se postojeće smetnje u radu inspekcijskih organa i pokreće postupak harmonizacije rješenja u legislativi iz oblasti prekršaja u FBiH s važećim propisima o prekršajima na nivou BiH i Republike Srpske.

Također se otvara prostor za izmjenu i dopunu drugih propisa koji sadrže kaznene odredbe iz oblasti prekršaja jer se ovim zakonskim rješenjem određuje novi okvir za propisivanje kazni s tendencijom povećanja donje i gornje granice u njihovom propisivanju.

Prema posljednjim dostupnim informacijama, važeće zakonsko rješenje pokazuje niz manjkavosti i nedorečenosti u regulisanju predmeta prekršajnog postupka, navedeno je iz Vlade Federacije BiH.

Osim seta antikorutivnih zakona, poslanici su u prvom dijelu sjednice održanom 29. aprila razmotrili dva amandmana na Ustav FBiH, predložena iz Vlade, čija je materija također na tragu borbe protiv korupcije.

Tekst amandmana je proslijeđen parlamentarnoj Ustavnoj komisiji da nakon dvosedmične javne rasprave predloži Predstavničkom domu njihov konačni oblik na izjašnjavanje.

Predloženi amandman CX na Ustav Federacije BiH nalaže nezastarjevanje krivičnih djela počinjenih u procesu privatizacije, a CXI da se ne može proširiti spisak krivičnih djela za koja se izriču pomilovanja osuđenicima.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook