VLADA FBiH O TRENUTOM STANJU ARANŽMANA S MMF-om

Uskoro rebalans budžeta za 2014. godinu

Arhiva05.05.14, 19:42h

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala Informaciju o trenutnom stanju Stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), nastalom nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na duhan i duhanske proizvode

Vlada FBiH

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala Informaciju o trenutnom stanju Stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), nastalom nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na duhan i duhanske proizvode.

Usvajanje izmjena i dopuna ovog zakona jedan je od uvjeta na koje je BiH pristala u Pismu namjere prema MMF-u.

Nakon ovakvog razvoja situacije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, MMF je stopirao isplatu 7. tranše po četvrtom Stand-by aranžmanu s Bosnom i Hercegovinom.

Sredstva od te tranše već su ukalkulirana u ovogodišnji budžet Federacije BiH, a riječ je o 299 miliona KM od kredita MMF-a, te još 46 miliona KM od Svjetske banke.

Vlada Federacije danas je još jednom ponovila opredjeljenje da će u novonastaloj situaciji, kao odgovorna izvršna vlast, tražiti svako moguće rješenje kako bi osigurala nedostajuća sredstva.

Osnovni cilj takvog opredjeljenja Vlade je, kako je naglašeno, sprečavanje zastoja u isplati penzija, ratnih i civilnih invalidnina, plata, poticaja, kao i drugih obaveza iz budžeta Federacije u ovoj godini.

U tom pravcu Vlada će, u najskorije vrijeme, predložiti rebalans budžeta za 2014. koji će biti zasnovan na koncepciji iznalaženja zamjenskih izvora nedostajućih sredstava u već utvrđenim budžetskim okvirima kako bi održala njegovu likvidnost.

O svojim namjerama Vlada će izvijestiti Misiju MMF-a u BiH i za to tražiti saglasnost, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlede FBiH.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook