NERMIN NIKŠIĆ O POSLJEDICAMA STOPIRANJA TRANŠE MMF-a

Situacija u kojoj smo se našli krivicom Kluba Bošnjaka, više je nego ozbiljna

Arhiva05.05.14, 17:56h

Federalni premijer Nermin Nikšić dao je komentar na novonastalu situaciju i krizu izazvanu stopiranjem šeste i naredne sedme tranše stand-by aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda

Nermin Nikšić nova

Federalni premijer Nermin Nikšić dao je komentar na novonastalu situaciju i krizu izazvanu stopiranjem šeste i naredne sedme tranše stand-by aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

- Situacija u kojoj smo se ponovo našli ovaj put krivicom Kluba Bošnjaka u Parlamentarnoj skupštini BiH, uz već poslovičan stav Kluba Hrvata u istom domu da što je gore stanje u FBiH to je za njih bolje, više je nego ozbiljna. Budžet FBiH će se naći u velikoj krizi likvidnosti zbog blokade nove tranše MMF-a koja je trebala biti uplaćena početkom ovog mjeseca. Ovo je nastavak neshvatljive politike onih koji sa nevjerovatnom lakoćom donose odluke kojim ugrožavaju stotine hiljada penzionera, ratnih vojnih invalida, šehidskih i porodica poginulih te svih koji su na bilo koji način vezani za budžet FBiH - naveo je Nikšić za NAP.

Nikšić je kazao i da ne može shvatiti kako neko može raditi ovakve nerazumne stvari.

- Očigledno je da ovdje ima previše politikanstva pojedinaca koji pokušavaju stvaranjem haosa osigurati političke poene. Također, ne treba potcijeniti niti informacije da su rušenje izmjena zakona o akcizama izlobirali pojedini kriminalni krugovi koji se bogate švercom duhana - dodao je Nikšić.

Nikšić je kazao da će Vlada FBiH zbog svega krenuti u pripremu rebalansa budžeta FBiH kako bi se osigurala nedostajuća sredstva i time spriječila kašnjenja u isplati penzija, invalidnina i drugih poticaja iz budžeta FBiH.

- Plan za osiguravanje nedostajućih sredstava Vlada će napraviti u najkraćem roku. To će podrazumijevati pronalazak odgovarajućih izvora planiranih prihoda kroz emisiju dodatnih obveznica, trezorskih zapisa, te iz akumulirane dobiti javnih preduzeća. Na ovaj način Vlada neće povećati zaduženje FBiH, a osigurat će uredno izvršavanje obaveza prema svim budžetskim korisnicima - kazao je Nikšić.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook