AKCIJA U MALEZIJI

Zbog nestalog Boeinga 777 uhapšeno 11 osoba povezanih s Al Kaidom

Arhiva04.05.14, 11:41h

Dužnosnik antiterorističkog odjela malezijske policije koji je želio ostati anoniman izjavio je da su istražitelji sve uvjereniji u tezu da iza nestanka aviona stoji teroristički čin

Malaysia Airlines - nestao avionMalezijske su vlasti uhapsile su 11 osoba navodno povezanih s terorističkom mrežom al-Qaidom pod sumnjom da su upleteni u misteriozni nestanak Boeinga 777 s 239 putnika i članova posade kojemu se svaki trag gubi od 8. marta, prenosi Jutranji.hr.

Sumnjivce je policija ulovila u Kuala Lumpuru i pokrajini Kedah, a svi redom su pripadnici novoformirane terorističke organizacije koja navodno ima namjeru izvoditi napade po državama s većinom muslimanskim stanovništvom.

Među uhapšenima je jedna mlada udovica, a tu su još i studenti i poduzetnici. Dob im seže od 22 do 55 godina, a na ispitivanje su privedeni na zahtjev britanske špijunske agencije MI6 i američkog FBI-ja.

Dužnosnik antiterorističkog odjela malezijske policije koji je želio ostati anoniman izjavio je da su istražitelji sve uvjereniji u tezu da iza nestanka aviona stoji teroristički čin. 'Mogućnost da su militanti preusmjerili avion je jako velika, a međunarodni istražitelji su od nas zatražili da im podnesemo detaljan izvještaj o ovoj novoj terorističkoj grupi', rekao je dužnosnik.

U dosad obavljenim ispitivanjima, dio sumnjivaca je priznao da je njihova grupa planirala 'ograničene terorističke kampanje' na teritoriju Malezije, ali niko od njih zasad nije priznao povezanost s nestankom Boeinga Malaysia Airlinesa.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook