ŠTEFAN FULE SMATRA DA JE EU DOPRIJENIJELA SUKOBU U UKRAJINI

Dok je Putin govorio, mi smo se smijali. Sada shvatamo štra je rekao i nije nam više do smijeha

Arhiva04.05.14, 13:05h

Komesar za proširenje EU je izrazio zabrinutost, jer Moskva više ne vodi računa o međunarodnim konvencijama, uključujući Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine, koji garantuje Ukrajini teritorijalni integritet, kao i prošlomjesečni Ženevski sporazum koji je trebalo da spriječi eskalaciju sukoba u Ukrajini

stefan fuele novaKomesar za proširenje Evropske unije Štefan Fule ocijenio je da je EU doprinijela trenutnom sukobu u Ukrajini, jer je propustila da shvati izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o raspadu bivšeg SSSR.

- Nismo ozbiljno shvatili ono što nam je prije nekoliko godina rekao sam predsjednik Putin. Tvrdio je da je raspad SSSR bila najveća katastrofa 20. vijeka - kazao je Fule u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

- Na samitu NATO - Rusija u Bukureštu 2008. godine, bio sam u sobi kad je Putin izjavio da je Ukrajina "vještačka država" - rekao je Fule.

- Pola nas se nasmijalo, pola nas nije razumjelo. Ali, sada shvatamo i više nam nije do smijeha - dodao je.

Fule je rekao da Brisel nije uspio da uvjeri Rusiju da na evropske relacije gleda kao na odnose u kojoj obje strane pobjeđuju, a ne u kojoj jedna strana gubi, prenosi Tanjug.

Komesar za proširenje EU je izrazio zabrinutost, jer Moskva više ne vodi računa o međunarodnim konvencijama, uključujući Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine, koji garantuje Ukrajini teritorijalni integritet, kao i prošlomjesečni Ženevski sporazum koji je trebalo da spriječi eskalaciju sukoba u Ukrajini.

Fule, čiji petogodišnji mandat ističe u oktobru, izjavio je da se još uvijek nada da će EU uvjeriti Rusiju da rješenje treba naći za pregovaračkim stolom, jer Evropa nije mjesto gdje se treba boriti za moć.

Ali prvo, priznao je Fule, 28 zemalja članica Evropske unije moraju po strani ostaviti svoje unutrašnje razlike i pronaći zajednički način konstruktivnog angažmana s Rusijom.

- Ako mi nismo odlučno i čvrsto jedinstveni, posljedice po naše vlastite zemlje su jasne - rekao je Fule, koji je dodao da je već vidio "jedan broj populista i nacionalista u EU koji uskaču u ruska propagandna kola".

- Ja sam prestravljen mogućim posljedicama - rekao je Fule u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook