POSLIJE 22 GODINE PROGOVORIO O KIDNAPOVANJU ALIJE IZETBEGOVIĆA

General Efendić demantuje: Bakir Izetbegović je tražio da mu spasimo oca i to je sve što je uradio

Arhiva03.05.14, 14:59h

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Predsjedništva BiH ustvrdio je kako je on dogovorio razmjenu Alije Izetbegovića i bh. delegacije, koju su 2. maja na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu otele snage JNA prilikom povratka s pregovora iz Lisabona

general Hasan Efedić
Bakir Izetbegović nije imao nikakvu ulogu u spašavanju njegovog oca Alije iz Lukavice 2. i 3. maja 1992. godine, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) general Hasan Efendić, prvi komandat Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine. Efendić koji je komandovao jednom od prvih organiziranih oružanih formacija koje su učestvovale u odbrani BiH reagirao je na sinoćnju izjavu Izetbegovića u intervjuu televizijii TV1.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Predsjedništva BiH ustvrdio je kako je on dogovorio razmjenu Alije Izetbegovića i bh. delegacije, koju su 2. maja na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu otele snage JNA prilikom povratka s pregovora iz Lisabona.

No, takav Izetbegovićev istup u javnosti nakon 22 godine od tog događaja, direktni učesnici pregovora o razmjeni prvog predsjednika Predsjednišva RBiH i branitelji BiH ocjenjuju potpuno netačnim.

Efendić je danas poručio novinaru agencije Patria „da je Bakir u pregovorima oko oslobađanja njegovog oca“, učestvovao koliko i sam novinar Patrije. Efendić kaže da je sve pregovore oko razmjene Alije Izetbegovića i delegacije vodio Ejup Ganić, koji je i predstavljao legitimnu vlast u BiH.

-  Tog 3. maja došao sam u Predsjedništvo da dogovorimo početak razmjene naše delegacije. Na vratima, kada sam ulazio u zgradu, sreo sam Bakira Izetbegovića, koji mi je rekao: „Spašavajte mi oca“. Ja sam rekao to nam je glavni zadatak. Eto, toliko on ima veze sa razmjenom predsjednika Izetbegovića – ispričao je Efendić za Patriu.

Istovremeno, član Predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić, kaže za NAP da čak takav stav Bakira Izetbegovića ne želi ni komentarisati.

- Stav Izetbegovića me ne zanima i da danas, 22 godine nakon svega, može svako pričati svašta. Ja ignoriram Bakira kao ličnost. Za mene je on beznačajan. Neka on priča šta hoće, to je njegova privatna stvar – rekao je Kljuić za Patriu.

Efendić je reagirao i na izjave Izetbegovića koji je govoreći na televiziji rekao da je 2. maja „išao u šetnju“ i sjedio za stolom sa Mustafom Pamukom, gledajući „sarajevske mangupe“ kako se bore protiv Niških specijalaca.

- Ne znam šta je Bakir tada radio, ali mi branioci nismo imali vremena za šetnju niti za doručak – kaže Efendić za NAP.

IZETBEGOVIĆ: Mimo Predsjedništva sam dogovorio razmjenu

Bakir Izetbegović je u intervjuu za Dnevnik TV1, na pitanje kako je doživio 2. maj i hapšenje njegovog oca, rekao:

- Otac mi se javio iz vana, kazao je da taj dan neće sletjeti. Naravno, bili smo zabrinuti jer je to bila napeta situacija, ali smo tada odahnuli. Bio je 2. maj. Predivan i sunčan dan. Opušteni smo krenuli u Sarajevo. Tada sam naišao na historijski momenat kada se počelo pucati. Sa doma JNA je metak, na nekih desetak metara od nas, pogodio jednu stariju gospođu. Odvukli smo je prema robnoj kući "Svjetlost". Nakon toga smo otišli do jedne kafane gdje su se sve Sarajlije, koje su se našle u blizini, tu sklonili. Počela je pucnjava. Ti ljudi će tu i noć provesti. Sjedio sam za stolom s Mustafom Pamukom koji mi je rekao da ne idem jer mogu poginuti. Zaista su meci pogađali dio oko hotela "Bosna". Naši momci naoružani osama su istrčali da zaustave taj napad. Poslije će tu biti nekih izgorenih transportera i poslije će šačica tih sarajevskih momaka uspjeti da 20-ak niških specijalaca natjera u neke podrume u zradi "Energoinvesta kod pozorišta. Dakle, krenuo je obračun odlučnih momaka sa neodlučnim agresorima koji su pucali iz daljine. Ja sam se odlučio ipak otići.

Onda me je navečer presjekla vijest kada sam ugledao oca na televiziji kada je, smirenim tonom, kazao da je kidnapovan. Moj otac je puno proveo u zatvoru. Čekao sam ga da izađe i kada smo došli do neke slobode porodične, ali i kao nacija, ponovo se desila takva situacija i bio sam jako zabrinut. Bio je u zarobljeništvu i on i moja sestra Sabina. Bio je policijski čas i ja sam krenuo prema gradu. Sve vrijeme sam gazio staklo jer je grad već bio toliko izbombardovan. U Predsjedništvu je bila velika nervoza. To večer nije donesena nikakva odluka. Donesena je sutradan, a ja sam već od ranog jutra bio u Predsjedništvu.

Nisam bio zadovoljan stavom i pregovaračkim odnosom Predsjedništva. Dakle, oni su tražili, ni manje ni više, nego da Alija Izetbegović bude pušten, da sjedne za predsjednički sto, da se time potvrdi suverenitet BiH, a da tek onda pustimo Kukanjca. Poslije će mi biti nešto jasnije. Mislim da je tu Fikret Abdić, pa i Alija Delimustafić, uticao na takav rigidan stav i visoku pregovaračku poziciju koja je mogla glave doći moga oca i sestru. Počeo sam upadati na sjednice Predsjedništva koje su se permanentno održavale. Tražio sam da se mijenja ta pregovaračka pozicija, a onda mi pružila prilika kada je neko dotrčao i rekao da imamo vezu s Lukavicom. Otrčao sam na drugu stranu i uspio kontaktirati oficira, mislim da se prezivao Gagović, i Aliju Izetbegovića. Njih dvojica su razgovarali sa mnom. Ja sam dogovorio razmjenu.

Dakle, mimo Predsjedništva sam dogovorio razmjenu. Nikada ovo do sada nisam pričao. Bio sam nezadovoljan njihovim odnosom i ja sam dogovorio razmjenu. Čak sam onako, laički, postavljao i neke uslove, da moraju dići cerade, da ne smiju biti naoružani, da može biti najviše šest ljudi. Vjerovatno postoje snimke tih razgovora. Onda su oni krenuli s tom ogromnom kolonom. Bio sam bolestan. Imao sam sepsu. U martu sam bio smrtno bolestan, a u aprili je već bilo bolje, kada sam otišao čekati oca koji je bio u zgradi u kojoj je bio Kukanjac, nakon nekih sat vremena počela me tresti groznica. Tada sam odveden i nisam bio svjedokom dešavanja. Znam da me zabavljalo to kako su ti hrabri momci pomalo amaterski ponašli. Bili su jedan iza drugog naoružani. Ne dao Bog da su zapucali. Oni ispred bi sigurno bili pogođeni od onih koji su im stajali iza leđa. Sutradan, kada je otac oslobođen i kada je došao na posao, Ejup Ganić je rekao da sam, izgleda, ja imao bolju procjenu.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

VEZANI TEKST: VIDEO/ BAKIR IZETBEGOVIĆ ZA DNEVNIK TV1: Bakir Alispahić nije imao ni člansku kartu stranke. Dok su ostali radili na slozi SDA, on je radio na neslozi!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook