PODRŠKU ANTIKORUPTIVNOM SETU ZAKONA NAJAVILI SDP, SDA I NS RADOM ZA BOLJITAK

Ovakva legislativa trebala je već duže vremena Federaciji i BiH!

Arhiva29.04.14, 12:09h

U predloženom dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu je antikoruptivni set zakona - o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom ili prekršajem, o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, o prekršajima, o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, te dopuni Zakona o sudovima u Federaciji BiH

federalni parlament

U predloženom dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu je antikoruptivni set zakona - o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom ili prekršajem, o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, o prekršajima, o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, te dopuni Zakona o sudovima u Federaciji BiH.

Ovaj set je Federalna vlada jednoglasno utvrdila na sjednici 2. aprila, te po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru.

Klub poslanika Socijaldedmokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta najavio je podršku Vladinom prijedlogu.

Predsjedavajući Kluba SDP-a Jasenko Selimović rekao je Agenciji FENA da je takva legislativa trebala već duže vremena Federaciji i BiH, ali da do sada nije bilo političke volje u parlamentu FBiH za njeno donošenje.

- Vjerujem da danas ima političke volje, a zakoni će donijeti brže efikasnije i efektivnije obračunavanje pravosudnog sistema u Federaciji s kriminalom i korupcijom kao najvećom pošasti današnjice u BiH - rekao je Selimović.

Ni iz Kluba SDA nisu, sudeći po izjavama, protiv antikorutivnog seta zakona, predloženog iz Vlade Federacije BiH, mada su za određene korekcije.

- Smatramo da je ovaj set antikoruptivnih zakona mnogo bolji nego što je bio prethodni. Stvari su dorađene na način kako smo to prošli put kritikovali i on je blizu po nama mogućih formi da može odgovoriti ciljevima koje treba da postigne -  rekao je za Agenciju FENA Ismet Osmanović, predsjedavajući Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

U tom smilsu, ističe, da će Klub SDA "možda imati nekih amandmana pošto je riječ o hitnom postupku".

- Podržat ćemo da ovi zakoni idu po hitnoj prodecuri - kazao je Osmanović.

Podršku najavljenom antikoruptivnom setu zakona najavili su poslanici Narodne stranke Radom za boljitak, što je Agenciji FENA potvrdila Alma Čardžić, poslanica te stranke.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook