ŠKART RECEPT ZA BH. TRŽIŠTE

Ni nalik na original: Za bijedne Bosance ne vrijedi praviti Lino Ladu koja ima 12 posto lješnika, nego...

Arhiva29.04.14, 10:06h

Lino Lada koja se prodaje u Hrvatskoj ima 12% lješnika, dok ona koju mi dobijamo u BiH ima svega 3% istog sastojka, što bitno utiče na ukus i čini proizvod lošijim, odnosno svrstava u kategoriju trećerazrednih „no-name“ kremova

Lino LadaNakon jučerašnjeg teksta o Nutelli i analizi koja je pokazala da je ovaj popularni kremni namaz skoro najlošijeg kvaliteta na bh. tržištu, u odnosu na druge zemlje regiona i Evropske unije, redakciji DEPO Portala javio se čitaoc koji nam je prenio svoje iskustvo sa još jednim poznatim brendom - Podravkinom 'Lino Ladom'

On tvrdi da se zadnjih godina na tržištu BiH prodaje Lino Lada koja je daleko lošijeg kvaliteta od originalnog namaza, tj. od onog koji se može kupiti u Hrvatskoj, Sloveniji i EU. 

- Naime, po specifikaciji sastojaka, Lino Lada koja se prodaje u Hrvatskoj ima 12% lješnika, dok ona koju mi dobijamo u BiH ima svega 3% istog sastojka, što bitno utiče na ukus i čini proizvod lošijim, odnosno svrstava u kategoriju trećerazrednih „no-name“ kremova. Ovo je urađeno bez obavijesti potrošača, a krem se i dalje prodaje pod istim imenom, i sa istim logotipom kao u Hrvatskoj što, vjerujem da ćete se složiti, predstavlja svojevrsnu prevaru potrošača, kaže naš sagovornik.

Navodi i da je, kao vrsni ljubitelj ovog kremnog namaza, samoinicijativno kontaktirao predstavnike Podravke u Hrvatskoj i pitao ih zašto u BiH plasiraju lošije proizvode ovog artikla, te dobio sljedeći odgovor:

„Prilike u BiH te iznimno slaba kupovna moć, na žalost, većine naših sugrađana, izravno je utjecala na stratešku odluku kompanije da ipak za tržište BiH moramo ponuditi kremni namaz koji će imati kvalitetniji omjer cijene i kvalitete.

Lino Ladu sa 12% lješnjaka (receptura koju možete kupiti na tržištu HR-a) svojom cijenom koštanja sirovine nikako nismo mogli kvalitetno cjenovno pozicionirati u odnosu na cijenu koju nudi konkurencija, koja je tada držala preko 95% tržišta.

Ono što moram naglasiti je sljedeće, da smo ostali sa Lino Ladom sa 12% lješnjaka, na  tržištu bi naša cijena trebala biti na nivou cijene Nutelle 400 g - 5,75KM (Konzum- Visa), dok je cijena naše Lino Lade  400g - 3,95KM. Znači, Lino Lada koju sada možete kupit na bh. tržištu cjenovno je više od 30% prihvatljivija nego što bi bila Lino Lada koju smo ranije imali", stoji u odgovoru kompanije Podravka

- Mislim da ovaj primjer dosta dobro objašnjava razloge kompanija koje u naše krajeve šalju proizvode lošijeg kvaliteta, mada je kod primjera Nutelle, očito odlučeno da se i dalje zadrži ista cijena, zaključuje čitaoc DEPO Portala.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook