Jedna od najpopularnijih torti s beze korom uz koju se veže posebna priča o ruskoj balerini Ani Pavlovom s dolaskom proljeća i prvih svježih jagoda izlazi iz korica svake kuharice. Nježna, poetična, pomalo nestvarna baš poput baletnog umijeća opis je jednostavnog recepta za čiju je izvedbu potrebno pažljivo pratiti korake recepta. Kako bi vam olakšali pripremu popularne torte donosimo video s koracima iz recepta
Sastojci:
- 3 bjelanjka
- 150 grama šećera
- 2 čajne kašike kukuruznog brašna
- 1 čajna kašika bijelog vinskog octa
- ½ žlica ekstrakta vanilije
- 200ml slatkog vrhnja
- 300 g svježih jagoda
Priprema:
1. Rernu zagrijte na 150 stepeni. Na tepsiju stavite masni papir za pečenje te uz pomoć srednje veličine tanjura iscrtajte kružnicu, ona će vam poslužiti kao podloga za smjesu od bjelanjaka. Površinu označenog kruga namažite maslacem.
2. U zdjeli izmiješajte ¾ šećera i kukuruzno brašno dok grudice brašna u potpunosti ne nestanu, pripremljeno ostavite sa strane.
3. U drugoj zdjeli pjenasto mutite 3 bjelanjka oko 2-3 minuta (jaja moraju imati sobnu temperaturu, nikako ne stavljate ona direktno iz frižidera). Potom u već oformljenu teksturu dodajte u tri navrata preostalu količinu šećera, važno je da nakon svakog posipanja šećerom smjesu mutite dok ne nestanu grudice šećera.
4. U smjesu dodajte ekstrakt vanilije i vinski ocat, ponovno mutite, dok se ne stvori kompaktna emulzija koja se izlijevanjem ne razlijeva nego zadržava čvrstoću.
5. Rasporedite smjesu unutar pripremljene nacrtane kružnice na masnom papiru, nježnim pokretima kašikom raspodijelite jednakomjerno smjesu, a u sredini napravite malo udubljenje.
6. Temperaturu u pećnici smanjite na 140 stepeni i pecite jedan sat. Nakon jednog sata, otvorite rernu do polovice i ostavite smjesu još 10-15 minuta, potom je izvadite i ostavite da se ohladi.
Dok se kora hladi istucite slatko vrhnje, namažite ga preko kore, te posložite jagode po želji u komadu ili narezane na šnite. Za osvježavajući okus preko jagoda pospite nekoliko listića svježe mente.
Uživajte!
(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook