DEPO ARHIV/ LJEPŠA STRANA BH. POLITIČARA (I)

Ko stoji iza naših predsjednika: Upoznajte prve dame BiH!

Arhiva03.04.14, 13:04h

Ko su, šta rade, kako gledaju na političke funkcije svojih supruga, a kako na svoju ulogu u javnom životu... U okviru rubrike DEPO Arhiv predstavljamo vam 'prve dame' Bosne i Hercegovine - Sabinu Komšić, Dijanu Radmanović i Sebiju Izetbegović

prve dame naslovna

Pripremila: Dina GANIBEGOVIĆ

Tekst o "prvim damama BiH" DEPO Portal objavio je prije četiri godine, no iako se u državnom pedsjedništvu od tada ništa nije promijenilo, u životu supruga njegovih članova dogodili su se neki novi momenti. DEPO Portal donosi osvježeno izdanje teksta o suprugama Izetbegović, Radmanović i Komšić.

Sebija Izetbegović

Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom/ Foto: DEPO PORTAL

Sebija Seka Izetbegović, supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i u medijima često nazivana "bosanska princeza", trenutno je jedina je bh. prva dama koja iza sebe ima karijeru. Naime, Sebija Izetbegović je direktorica Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš"

Sebija Seka Izetbegović, supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i u medijima često nazivana "bosanska princeza", trenutno je jedina bh. prva dama koja iza sebe ima vlastitu profesionalnu karijeru.

Naime, danas je Sebija Izetbegović direktorica Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš", a prije toga je bila direktorica discipline ginekologije, akušerstva i pedijatrije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Njeno imenovanje na najnoviju funkciju javnost je dočekala na nož i doživjela ga kao okorjeli nepotizam  i još jedan manipulativni politički potez supruga i stranke kojoj pripada.

Međutim, i bez posljednjeg namještenja, karijera gospođe Izetbegović često je razlog zbog kojeg je medijii predstavljaju u negativnom kontekstu, nazivajući je nezaježljivo ambicioznom i beskrupuloznom ženom. No, i činjenica da je ''ušla u porodicu Izetbegović'' dodatno ju je "stigmatizirala" u javnosti, a često joj se spočitavalo i da ima veliki utjecaj na supruga i na njegove političke i stranačke odluke.

Ona sama vrlo rijetko i vrlo šturo u javnosti govori o svom privatnom životu, pa su tvrdnje o njenom političkom uticaju unutar familije Izetbegović uglavnom mrtvo slovo na papiru, a nisu poznate ni druge pojedinosti iz porodičnog života bračnog para Izetbegović.

No, poznato je da je prije rata Sebija Izetbegović (rođ. Građević) završila Medicinski fakultet u Sarajevu, nakon čega je volontirala na Klinici za plastičnu hirurgiju, da bi kasnije, kao specijalizant, bila primljena na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo.

Na početku rata odlazi u Zagreb, gdje nastavlja specijalizaciju kod prof. Asima Kurjaka, da bi pred kraj rata specijalizirala ginekološke nauke i vratila se u Sarajevo na Ginekološko-akušersku kliniku. Slijedi magistrat, a odmah potom i doktorat.

Detalje njihovg upoznavanja i početak zabavljanja otkrio je Bakir Izetbegović u jednom intervjuu:

- Pomalo smo se, onako u prolazu, dugo vremena gledali. I onda, kad sam došao na vojničko odsustvo, a bilo je to u julu 1982, sreo sam je u gradu. Bila je lijepa, preplanula, kosa joj posvijetlila, nasmijana, pa sam je zovnuo da ostavi društvo s kojim je izašla, dvije drugarice, i da ide sa mnom. I pristala je, i evo ide sa mnom već skoro trideset godina.

U istom intervjuu Bakir je otkrio i kako je zaprosio Seku:

- Klasično, moja familija kod njene, večera, vjerenički prstenovi, dirljivi govori. Kad je Alija zaprosio mladu, sve su se žene rasplakale - kazao je Bakir.

S obzirom da žive sami, o kućnom budžetu, kažu, ne vode računa. Bakir plaća režijske troškove, a Sebija kupuje hranu.

Pošto Bakir nije ljubitelj ljetovanja, Sebija je sa njim zavoljela skijanje, pa zimi idu u Austriju na zimovanje.

Sebija i Bakir imaju kćer Jasminu.

Sabina Komšić

sabina i zeljko komsic

Sabina je imala i izvjesnu dozu straha kad je Željko bio izabran u Predsjedništvo, smatrajući da to nosi i određen rizik.  - To je i osnovni razlog zbog kojeg nikad nisam bila za njegove kandidature. Biti javna osoba, pogotovo predsjednik... neko mu može pružiti ruku, a neko nauditi - kaže Sabina.

Sabina Komšić supruga je hrvatskog člana predsjedništva, Željka Komšića. Nekadašnja je studentica Građevinskog fakulteta, koji zbog ratnih okolnosti nije završila, a danas sretna majka devetogodišnje Lane.

Ulaskom Željka Komšića u Predsjedništvo, Sabina je u jednom intervjuu kazala kako nastoji zadržati svakodnevne navike, uprkos protokolima koji idu sa predsjedničkom funkcijom.

- Sada, kad izlazimo, imamo pratnju. U principu, ne dopuštamo da se bilo šta promijeni, sve je od danas do sutra. Živimo svoj život i stvarno se trudimo da se ne poremeti naša svakodnevnica. Promjene su, ipak, prisutne: na godišnji odmor idemo s cijelom pratnjom. Uvijek nas ima puno - kazala je Sabina.

Ljubavna priča Sabine i Željka krenula je prvog ratnog ljeta. Iako su živjeli u istom haustoru, do rata se skoro pa i nisu ni poznavali.

- Prije nego što smo se počeli zabavljati, družili smo se. Željko je živio na petnaestom, a ja na desetom spratu. Kad smo se upoznali, desila se i ljubav, i eto... Vjenčali smo se poslije rata. Željko nije želio da stupimo u brak u ratu jer je stalno bio na liniji, moglo mu se nešto dogoditi i nije me želio unesrećiti. To je bilo vrlo pošteno od njega. Čekali smo da rat završi i onda se vjenčali. Bila je to skromna ceremonija. Počeli smo se zabavljati 28. augusta 1992, a vjenčali se 28. augusta 1996. - ispričala je Sabina u intervjuu za magazin Gracija.

Kćerka Lana je centar Sabininog i Željkovog svijeta. Na njen su dolazak čekali deset godina.

- Do Lane smo teško došli. To je bio najteži put, ali isplatilo se - prisjeća se Sabina, koja je prije rata završila Srednju građevinsku školu i upisala Građevinski fakultet. Bila je prva godina studija kada se zaratilo.

- Četiri godine se nisam pojavila na fakultetu, a poslije rata su bili neki drugi prioriteti. A onda je došlo nešto što je meni bio najveći problem: deset godina smo se borili da dođemo do Lane. Imala sam sedam vantjelesnih oplodnji. I iz sedmog puta uspjeli! To mi je bilo najvažnije. Kad sam dobila Lanu, nije mi ni palo na pamet da nastavim fakultet. Danas sam mirna i nije mi žao. Imamo u planu drugo dijete, pa vidjet ćemo... Medicina je napredovala, zašto ne bih imala još jedno dijete? - povjerila se Sabina.

Tvrdnju da supruge državnika obično imaju veliki utjecaj na posao svojih muževa Sabina ne smatra tačnom i kaže da nema nikakvog utjecaja na Željka.

- Kad je njegov posao u pitanju, tu se ne petljam, ne interesira me, ja sam apolitičan tip. Sve pročitam, šta mi nije jasno pitam, ali se ne petljam. Ne dopuštam da se kod kuće sve vrti oko politike i prekidam te razgovore - istakla je Sabina.

Svoju ulogu u javnom životu kao supruga člana Predsjedništva BiH ne smatra posebnom bitnom.

- Uloga supruge, ili supruga, predsjednika kod nas još nije zaživjela, to nije nešto što je u našem mentalitetu. Mada to meni i odgovara, jer tako mogu biti ono što jesam: obična žena.

Sabinina glavna preokupacija u svakodnevnom životu je Lana.

Sabina je imala i izvjesnu dozu straha kad je Željko bio izabran u Predsjedništvo, smatrajući da to nosi i određen rizik.  - To je i osnovni razlog zbog kojeg nikad nisam bila za njegove kandidature. Biti javna osoba, pogotovo predsjednik... neko mu može pružiti ruku, a neko nauditi - kaže Sabina.

Što se imidža tiče, Sabina kaže da je Željko sam zadužen za kreiranje vlastitog imidža.

- Što se tiče vanjskog izgleda, Željko sam kupuje sve što mu treba, a ja sam tu da, kad on ujutro izvadi tri-četiri kravate, izaberem onu pravu. Toliko o imidžu. Ja sam sportski tip, uvijek u farmerkama i majicama, ali sad nisam u prilici da to stalno nosim, morala sam kupiti i svečane haljine. Ne osjećam se ugodno u tome, ali šta je tu je - ističe Sabina.

Kako je izjavila za Graciju, nekad je voljela slušati Erica Claptona i U2.

- Izgubili smo korak u muzici. Prije Lane slušali smo Claptona i U2, a sad, zbog nje, slušamo Tošeta Proeskog. Željko svoje male, sitne radosti ispunjava kad ima vremena, ali ja se uglavnom brinem o Lani. Više nemam tih vizija da je meni lijepo otići negdje, na koncert. Ljepše mi je prošetati s njom, igrati se - zaključila je Sabina.

Dijana Radmanović

dijana i nebojsa radmanovic

Dijana je čest je gost pozorišnih i filmskih premijera i drugih kulturnih događaja, te voli hortikulturu. Za Dijanu Radmanović mediji u RS-u kažu da je najelegantnija od svih žena političara i da joj pristaje gotova svaka kombinacija koju obuče, jer je izuzetno vitka, savršene figure i dostojanstvenog držanja.

Dijana Radmanović, supruga Nebojše Radmanovića, treća je "prva dama" u BiH.

Dijana i Nebojša imaju skladan brak koji traje skoro 35 godina.

- To je banjalučka priča… Ja sam stariji sedam godina od Dijane, ona je tad završavala srednju školu, a ja sam već bio gotov momak - ispričao je za Graciju Nebojša Radmanović.

Dijana je nastavnik muzike, dobro svira klavir i odlično pjeva, ali nikad nije radila ni taj, niti neki drugi posao.

- To je posljedica jednog našeg dogovora kad smo stupili u brak, a možda i okolnosti. U to vrijeme, kao nastavnik, najvjerovatnije ne bi mogla raditi u samoj Banjoj Luci, nego po nekim okolnim mjestima. To nije bilo isplativo, a i djeca su brzo došla. Naviknuli smo se na taj život, iako posve neobičan za sadašnje okolnosti gdje svi misle da treba da rade i dijele posao, mi smo ga dijelili na drugi način. Siguran sam da je to funkcionisalo i da smo ovih godina malo bolje živjeli nego drugi baš zbog toga što se ona brinula o nekim stvarima o kojima ja nisam uopšte, dok o nekim drugim jesam. Porodični život je veoma važan, ali nekako smo ga potpuno zanemarili, ukupna globalizacija je dovela do toga da svi rade od ujutro do naveče. Mi smo ipak drugačije živjeli bez obzira na moje obaveze - kazao je Radmanović o suživotu sa suprugom Dijanom.

Sama Dijana potvrdila je ovo u izjavi za bh. medije:

- Nikad nisam požalila što nisam bila zaposlena i što sam život posvetila mužu i kćerkama - kaže Dijana, te dodaje da joj jedino smeta što nema dovoljno privatnosti, jer svaki njen izlazak sa suprugom prate tjelohranitelji.

Dijana kaže da nijedna odluka, koja ima uticaj na porodični život, nije donesena, a da se prethodno nisu međusobno konsultovali i razmotrili sve mogućnosti.

Čest je gost pozorišnih i filmskih premijera i drugih kulturnih događaja, te voli hortikulturu. Za Dijanu Radmanović mediji u RS-u kažu da je najelegantnija od svih žena političara i da joj pristaje gotova svaka kombinacija koju obuče, jer je izuzetno vitka, savršene figure i dostojanstvenog držanja.

Nakon što je Nebojša Radmanović izabran za člana Predsjedništva BiH, došlo je do promjena u porodičnom životu, moralo se odlučiti da li se seliti u Sarajevo ili ne, ali su se ipak odlučili na život u Banjoj Luci.

Supruge dosadašnjih članova Predsjedništva, ma o kom se sazivu radilo, bile su malo poznate javnosti.

- Nije problem da se upozna moja supruga – u Banjoj Luci je znaju. Ne mislim da je važno isticati suprugu. U BiH je to posebno teško – tri su člana Predsjedništva, tri predsjedavajuća parlamenata, zar da se svi pojavimo na nekom prijemu sa suprugama? Moja supruga će ići sa mnom, moći će se vidjeti… Slažem se sa tezom da iza uspješnog muškarca stoji sposobna žena. Ne krijem suprugu, ne krije se ni ona, ali ne mislim da je važno da se svugdje pojavljuje. To treba biti 90 posto lična stvar, a 10 posto protokolarna - kaže Nebojša Radmanović.

Dijana je medijima otkrila da nije klasičan tip domaćice i nije ljubitelj čestog boravka u kuhinji.

Radmanovići imaju dvije kćerke, Borjanu i Anu. Borjana se bavi novinarstvom, a Ana je magistrirala na Fakultetu političkih nauka.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook