 Analiza žalbi potrošača pokazuje sve učestalije prijevare s hranom, ali  uglavnom je riječ o njihovoj krivnji zato što ne provjeravaju rok  trajanja i deklaraciju na proizvodu, jer da to čine trgovci i  proizvođači ne bi ni pokušavali prodati proizvode čija konzumacija nije  sigurna, priopćila je Regionalna organizacija za zaštitu potrošača ROZP.
Analiza žalbi potrošača pokazuje sve učestalije prijevare s hranom, ali  uglavnom je riječ o njihovoj krivnji zato što ne provjeravaju rok  trajanja i deklaraciju na proizvodu, jer da to čine trgovci i  proizvođači ne bi ni pokušavali prodati proizvode čija konzumacija nije  sigurna, priopćila je Regionalna organizacija za zaštitu potrošača ROZP.
 
 Najčešće prijevare bilježe se kod maslinovog ulja, meda, začina, kave,  riže i voćnih sokova, navodi zamjenica predsjednika ROZP-a Mira Radić.
Umjesto meda - običan tekući šećer, paprika s primjesom olova
 
 Med je lako lažirati, kao i ostala prirodna sladila, pa proizvođači  dodaju običan tekući šećer ili fruktozni kukuruzni sirup. Stoga je, kaže  Radić, med najbolje kupovati izravno od proizvođača za koje je poznato  da imaju košnice.
 
 Začini su često mješavina osnovnog začina i primjesa, a zabilježeno je  čak i dodavanje olova u paprike. Mljeveni crni papar sadrži komadiće  grančica i heljdinog brašna, pa je zato najbolje kupovati začine u  komadu koje potrošači mogu sami samljeti, stoji u priopćenju.
U kafi krompir ili grah?!
 
 Dodaje se da mljevena kava nerijetko sadrži i slatki krompir, korijen  cikorije ili prženi grah, te je i u ovom slučaju najsigurnije kupiti  kafu u zrnu i samljeti je kod kuće.
 
 Voćni sokovi umjesto pravog voća često sadrže vodu, boju, šećer i slatke  umjetne arome. Primjerice, ustanovljeno je krivotvorenje soka od šipka,  koji se često razrjeđuje sokom od grožđa ili krušaka. Često se rade  potpuno sintetički sokovi koji ne sadrže nikakve tragove pravog soka.  Zato je, savjetuju u ROZP-u, puno bolje napraviti sok od svježeg voća.  Čajevima se, pak, dodaje obična trava ili listovi paprati.
 
 I plodovi mora su visoko na listi prijevara, jer se podvaljuje jeftinija  riba umjesto skuplje. Ako je riba smrznuta teško je prije konzumacije  uočiti razliku, pogotovo ako je već konfekcionirana. Tu može pomoći  odluka da se kupuje od poznatog i već provjerenog proizvođača.
 
 Kvaliteta ekstra djevičanskog maslinovog ulja ugrožena je u cijelom  svijetu. U ROZP-u ističu kako je pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje  najlakše prepoznati po tome da se zgusne kada je hladno. Osim toga,  ulje je zapaljivo i pamučne niti uljane lampe u ovom ulju moraju  gorjeti.
 
 Najbolje je kupiti ga kod poznatih lokalnih proizvođača ili pronaći  tvrtku čiji proizvodi imaju certifikat da je ulje čisto i organsko.  Cijena nije pouzdan pokazatelj, kažu u ROZP-u.
Voćni jogurti bez voća
 
 Navode i kako voćni jogurti često uopće ne sadrže voće, pa se potrošače  savjetuje da provjere sastav namirnica na etiketi, ali i preporučuje da  sami naprave voćni jogurt sa svježim voćem i običnim jogurtom te ga  zaslade medom.
 
 Energetska pića sadrže i po 500 miligrama kofeina i puna su šećera, tako da je voda puno bolja opcija za podizanje energije.
 
 Prerađeno meso kao što su hrenovke, salame, paštete, kobasice i slični  proizvodi često su s produljenim trajanjem. Nitrati koji se dodaju za  održavanje boje i sprečavanje rasta bakterija povezani su s povećanim  rizikom od raka debelog crijeva, upozoravaju u ROZP-u.
 
 Zato je potrebno gotovo potpuno izbaciti takve proizvode iz prehrane,  zaključuje ROZP sa sjedištem u Karlovcu, koji objedinjuje udruge za  zaštitu potrošača pet jugozapadnih županija.
(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook
