TRAGEDIJA USRED PROTESTA

Drama na ulicama Sarajeva: Ljekari 5. marta trčali da spase život jednogodišnjeg dječaka, ali nisu mogli proći kroz blokiran centar grada

Arhiva19.03.14, 16:44h

Stravična tragedija dogodila se u Sarajevu 5. marta ove godine, pretposljednjeg dana jednomjesečnih blokada saobraćaja zbog demonstracija u glavnom gradu, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP)

protesti u centru grada

Stravična tragedija dogodila se u Sarajevu 5. marta ove godine, pretposljednjeg dana jednomjesečnih blokada saobraćaja zbog demonstracija u glavnom gradu, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, kako nam je potvrđeno iz Hitne pomoći, jednogodišnje dijete u Sarajevu je preminulo zbog gušenja, a nakon što je progutalo gumenu lopticu. No, kako saznajemo, vozilo Hitne pomoći je na putu do kuće unesrećene porodice bilo zaustavljeno zbog blokade saobraćaja, pa su ljekari i roditelji djeteta u dramatičnom pokušaju spašavanja života izašli i trčali jedni prema drugima.

Uprkos nadljudskim naporima ljekara, kako saznajemo, tragedija nije mogla biti spriječena. Prema službenom policijskom izvještaju, saobraćaj u glavnom gradu je taj dan zbog protesta bio blokiran do 18 sati, a drama se odvijala upravo u to vrijeme.

Kako nam je zvanično rečeno iz Hitne pomoći, 5. marta u 18 sati je primljen poziv da je u jednoj sarajevskoj ulici u centru grada (adresa poznata redakciji) malo dijete progutalo strano tijelo, i da ne daje znakove života.

- Odmah po prijemu poziva, ekipa je krenula ka adresi i za pet minuta je bila u blizini mjesta događaja, ali onda nailazi na blokiran saobraćaj te se ekipa odlučuje da uz ulicu krene pješke. U susret je dotrčala majka noseći dijete – kazali su nam ljekari. 

Reanimacija je, kako nam je preneseno, nastavljena te je odlučeno da se odmah prebaci u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" zbog blizine i zbog raspoloživosti anesteziologa i specijaliste otorinolaringologa. Nažalost, kako nam je kazala dr. Sena Softić-Taljanović, direktorica Hitne pomoći u Sarajevu u 18 i 50 reanimacija nije uspjela i konstatirana je smrt.

- Borili su se svih 45 minuta. Jako teško moja ekipa je podnijela ovaj slučaj, te su neki nakon toga otišli i na bolovanje. Stigli smo na vrijeme, uprkos tome što su ljekari morali napustiti vozila i krenuti pješke. Ne treba nikoga kriviti niti osuđivati unaprijed – kaže ona.

Prema policijskom biltenu, 5. marta, dva dana nakon što je policija odlučnom akcijom zaustavila višesedmične blokade centra grada, saobraćaj je bio blokiran do 18 sati.

- Dana 05.03.2014.godine u 12,00 sati, ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine okupilo se oko 100 građana, kojima se u 13,40 sati pridružilo oko 30 taksi vozača bez odgovarajuće licence. Za vrijeme protesta saobraćaj je bio obustavljen na raskrsnicama ulica: Alipašina - Maršala Tita - Hamze Hume, Terezija - Skenderija, Reisa Džemaludina Čauševića - Obala Kulina Bana, općina Centar Sarajevo u vremenskom periodu od 12,30 - 18,00 sati, nakon čega su se građani razišli – navodi se u biltenu, prenosi NAP.
(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook