FOTO/ POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

Osmomartovska šetnja u Sarajevu: Neću karanfil, hoću posao!

Arhiva08.03.14, 15:14h

Nekoliko desetina žena okupilo se danas na osmomartovskoj šetnji kroz centar Sarajeva, koju je organizovala fondacija CURE

Osmomartovska šetnja u Sarajevu/ Foto: AAFoto: AA

Nekoliko desetina žena okupilo se danas na osmomartovskoj šetnji kroz centar Sarajeva, koju je organizovala fondacija CURE, javlja Anadolu Agency (AA).

Šetnja je krenula od Katedrale Srca Isusova, a okupljeni su do Trga Djece Sarajeva šetnjom imali za cilj afirmisati svijest o pravima žena i nasilju nad ženama.

Građani su nosili transparente na kojima je pisalo "I "Vlada" je žena", "Žene izađimo na izbore", a uzvikivali su i parole poput "Osmi mart svaki dan" i "Neću karanfil, hoću posao".

Vildana Džeka iz fondacije CURE kazala je kao oni već tradicionalno obilježavaju dan žena maršom, a ove godine su se željeli posvetiti problemu kršenja ženskih prava.


Osmomartovska šetnja u Sarajevu/ Foto: AA
"Naročito smo se posvetile porodično-pravnoj oblasti koja se tiče porodiljskih naknada. Mnogi od nas znaju da porodiljske naknade nisu iste u svim kantonima. Takođe, mnoge žene teško dolaze do posla, a diskriminacije ima i prilikom zapošljavanja i rada", kazala je Džeka.

Vrijeme je da BiH počne sa implementacijom brojnih međunarodnih zakona, istakla je Džeka, kao i sa procesuiranjem svih odgovornih za nasilje nad ženama.

"Bitno je da se svi i sve aktiviramo kako bismo riješili određene probleme. Moramo shvatiti da ono što se dešava drugom, može se desiti i nama ili nekome ko je nama blizak", poručila je Džeka.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook