PLENUM GRAĐANA SARAJEVA O REPRESIJI VLADE KS

Osuđujemo policijsku brutalnost i ugrožavanje prava na mirno okupljanje! Ovo nisu primjenjivali ni najozloglašeniji režimi!

Arhiva08.03.14, 09:02h

Pripadnici MUP-a KS-a, slijedom instrukcija kantonalne Vlade, koju su građani i građanke već otjerali s vlasti, ipak su odlučili demonstrirati silu

Plenum u Domu mladih/Foto: AnadolijaPlenum građana i građanki Sarajeva oštro osuđuje lišavanje slobode trojice sugrađana i upotrebu sile protiv jednog od njih od strane pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, tokom današnjih mirnih protesta na ulicama Sarajeva.

Nakon što su specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo opkolile građane i građanke, onemogućavajući im izlazak na ulice u njihovoj namjeri da iskažu nezadovoljstvo izuzetno teškim socijalnim stanjem uzrokovanim bahatim ponašanjem korumpirane i neodgovorne vlasti, demonstranti su nastavili mirnu protestnu šetnju pješačkim stazama. No, pripadnici MUP-a KS-a, slijedom instrukcija kantonalne Vlade, koju su građani i građanke već otjerali s vlasti, ipak su odlučili demonstrirati silu – lišili su slobode trojicu nemoćnih mladića, i optužili ih za organiziranje nasilnog otpora službenim osobama, unatoč potpuno pristojnom ponašanju!

Ovakvo ponašanje policije Kantona Sarajevo nije slučajno. Slična brutalnost zabilježena je prije skoro mjesec dana, kada su neosnovano lišili slobode desetine građana, pretukli ih i nezakonito držali kršeći niz zakona, primjenjujući metode kakve su protiv svojih naroda i sugrađana primjenjivali najozloglašeniji autoritativni režimi.
 
Plenum građana i građanki smatra da je ovakav odnos predstavnika MUP-a Kantona Sarajevo još jedan oblik zastrašivanja građana i građanki s očitom namjerom nasilnog gušenja opravdanog socijalnog revolta.

Zahtijevamo od MUP-a KS-a da po hitnom postupku oslobodi i odbaci prijavu za krivičnu odgovornost protiv nedužnih građana! Plašimo se da ćemo i ovu trojicu sugrađana po izlasku iz pritvora ugledati krvave i modre od udaraca, plašimo se i da ćemo sutra svi mi doživjeti sudbinu hapšenja bez pravnog osnova, da ćemo postati žrtve revanšizma i osvete vlasti. Plašimo se totalitarizma i “pinočeizma” sarajevske policije.

Ujedno poručujemo Vladi KS-a u ostavci, koja je svojim otvorenim pozivom na “hitno deblokiranje raskrsnica” pružila legitimitet MUP-u Kantona Sarajevo za današnje neosnovano privođenje sugrađana, da građani i građanke neće pristati na nasilne ucjene i zastrašivanja.

Građani i građanke Sarajeva će nastaviti da koriste građanska prava uređena Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, naročito pravo na slobodu i sigurnost i pravo na okupljanje i udruživanje, uređena i Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo.

Građani i građanke Sarajeva mirnim i dostojanstvenim načinom zahtijevaju pravednije socijalne i ekonomske uvjete, transparentnu i odgovornu vladavinu prava, pravo na život i djelovanje u društvu bez represije, korupcije i institucionalnog nasilja.

Danas u 12:00 dolazimo pred Predsjedništvo! Protesti se neće ugasiti samo zato što je na snazi kršenje naših prava da demonstriramo mirnim putem. Danas izlazimo i da damo bezuslovnu podršku našim prijateljima koji su u pritvoru - poručuju iz Plenuma građana i građanki Sarajeva, dodajući: 'Solidarno za socijalnu pravdu protiv represivne vlasti!'

VEZANI TEKSTOVI: ZAVRŠENI PROTESTI U SARAJEVU: Pripadnici policije spriječili blokiranje saobraćaja, uhapšena četiri demonstranta

VIDEO/ POLICIJA TRENIRA STROGOĆU: Pogledajte snimak akcije hapšenja demonstranta u Sarajevu!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook