ZAKAZAN ZA 16. MART

Vlada Ukrajine ukinula odluku o referendumu na Krimu

Arhiva07.03.14, 20:54h

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Aleksandr Turčinov potpisao je danas odluku o ukidanju odluke o održavanju referenduma o političkom statusu Autonomne Republike Krim

aleksandr turčinov

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Aleksandr Turčinov potpisao je danas odluku o ukidanju odluke o održavanju referenduma o političkom statusu Autonomne Republike Krim, saopšteno je iz Predsjedništva Ukrajine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Usred diplomatskog pritiska međunarodne zajednice da se postigne rješenje krize u Ukrajini, krimski parlament napravio je korak koji bi mogao da vodi ka priključenju Rusiji.

Krimski parlamentarci donijeli su odluku kojom traže od Rusije da razmotri zahtjev o priključenju Krima. Odluka parlamenta Krima, koji ima status ukrajinske autonomne republike, predviđa i održavanje referenduma za deset dana, 16. marta.

Lideri Evropske unije sastaće se danas u Bruxellesu kako bi razgovarali o ukrajinskoj krizi i odgovoru na nju. Neki od lidera podržavaju uvođenje oštrih sankcija Rusiji, za koju se smatra da je prekršila suverenitet Ukrajine miješanjem u situaciju na Krimu, dok Njemačka i neke druge zemlje, ipak, zastupaju nešto blaže stavove.

Konferencija za novinare biće održana nakon sastanka oko 15 sati po centralnoevropskom vremenu.

Tenzije na Krimu i dalje su prisutne, gdje su naoružane trupe, za koje se vjeruje da su ruske, preuzele kontrolu nad svim institucijama, važnim putevima i aerodromima, na način koji Zapad smatra kršenjem međunarodnog prava.

(AA/md)

VEZANI TEKST: ULAZAK U RUSKU FEDERACIJU ILI POJAČANA AUTONOMIJA: Krim traži pripajanje Moskvi, referendum 16. marta


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook