NAŠA STRANKA REAGUJE NA ODLUKU OV NOVO SARAJEVO

Još jednom odbijena inicijativa za smanjenje plata i paušala i to s objašnjenjem da treba čekati ARTIKULISANE zahtjeve građana!

Arhiva27.02.14, 15:46h

Naša stranka smatra da je odbijanje prijedloga o smanjenju plata u OV-u Novo Sarajevo vrhunac licemjerstva vlasti u Novom Sarajevu

Općina Novo Sarajevo
Vijećnici Naše stranke u Općinskom vijeću Novo Sarajevo su na današnjoj sjednici podnijeli zahtjev da se u dnevni red Vijeća uvrsti Izmjena Odluke o platama i paušalima. Zahtjev, koji je već bio predložen na hitnoj sjednici od 13. februara, i odbijen s objašnjenjem da treba čekati artikulisane zahtjeve građana, ni ovaj put nije usvojen zbog većine vijećnika koji su bili protiv i suzdržani.

Stav Naše stranke je da je većina poslanika (SDA i SBiH, te djelimično BPS i SBB) ovakvim glasanjem pokazala neodgovornost prema građanima koji su proteklih dana na plenumima, u medijima i drugdje jasno govorili da je smanjenje enormno visokih plata u organima vlasti jedan od njihovih osnovnih zahtjeva. I umjesto da promptno riješe problem, većinski vijećnici su kao zaključak donijeli novo odgađanje i izbjegavanje suočavanja sa zahtjevima građana u vidu prijedloga SBiH da se u roku od 60 dana dostavi prijedlog o ''racionalizaciji svih troškova na području općine''.

Naša stranka smatra da je odbijanje prijedloga o smanjenju plata u OV-u Novo Sarajevo vrhunac licemjerstva vlasti u Novom Sarajevu, i to dokazuje nedavna izjava dopredsjedavajućeg Vijeća Bulenda Biščevića (SDA), u kojoj je govorio da SDA vraćanje plata na nivo iz 2012. i da će na prvoj redovnoj sjednici razmatrati prijedlog izmjena koji podnese Naša stranka.

"Naš klub je bio protiv usvajanja Odluke o povećanju i kad su je izglasali. Smatrali smo krajnje nedopustivim činom povećanje plata i paušala. Takođe smo organizovali i prikupljanje potpisa tokom ljeta prošle godine, čime je ova inicijativa prešla u inicijativu građana naše općine. Međutim, svi naši pokušaji da se plate funkcionera i paušali smanje su nailazili na otpor. Izgleda da poslanici koji su bili protiv smatraju da prvi korak u rješavanju socijalnih problema u zemlji jeste da sačuvaju svoje enormno visoke plate", kazala je šefica kluba Naše stranke Vildana Bešlija.

(DEPO PORTAL, BLIN AMAGZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook