VIDEO/ UGASLE ZVIJEZDE BH. ESTRADE (VII)

Sviraj mi, sviraj, brate ... Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju...

Arhiva07.01.14, 17:29h

Sedmi i posljednji nastavak DEPO serijala "Ugasle zvijezde bh. estrade" donosi sjećanje na nekoliko starih prijeratnih bh. muzičara, jednu rockerku razornog glasa, ženski sarajevski R&B duo te jednog ambicioznog mladog pjevača koji dugo nije odustajao od cilja da nađe svoje mjesto pod bh. estradnim nebom, iako ga niko nije slušao

pale zvijezde 7Erato

Duo nazvan po poznatoj grčkoj muzi sačinjavale su Aida Jašarević i Dalal Midhat. Ove dvije pjevačice na bh. muzičku scenu nastojale su unijeti tonove R&B muzike, u tom periodu jednog od najpopularnijih muzičkih pravaca, i spriječiti da naša zemlja zaostaje za svjetskim muzičkim trendovima.

Iako je trajao godinama, duo je iza sebe ostavio samo dva albuma, Backstage (2003) i Make Up (2005). No, Aida i Dalal najviše će ostati upamćene po Mr. Hakimu, pjesmi „škakljivog“ teksta kojim su svima poručivale "skini mi..."  (doduše jaknu), a zapažen je bio i duet s hrvatskim šampionom u klackanju Jacquesom Houdekom „Putujemo snovima“.

No, nakon što su shvatile da od vrste muzike kojom se bave u ovoj zemlji baš neće moći živjeti kao bubreg u loju, Aida je odlučila da se baci u turističke vode i počne raditi kod svog tate u Relax toursu, dok smo za Dalal zadnji put čuli prije tri godine - kada se udala. I tako je duo Erato postao samo prošlost...

Edin Pašić

Ovaj momak je živi dokaz da ne postoji cilj koji pojedinac ne može ostvariti samo ako to dovoljno želi i spreman je za to iskeširati adekvatnu sumu novca.

Operisan od bilo kakvog dara za pjevanje, fizički komičan i bez valjda ijedne žive osobe koja ga je slušala, Edin Pašić je godinama sebe, ipak, uspijevao predstavljati kao pjevača, izdati album i snimiti nekoliko spotova, a jedne godine čak je pokušao da se domogne i Evrovizije. 

A onda je odjednom nestao, što je u javnosti imalo odjeka kao i njegova pojava – nikakvog. Više informacija o dotičnoj „zvijezdi“ vam ne možemo dati, jer na beskrajnim internetskim prostranstvima o njemu nije moguće pronaći bilo kakve podatke. Sve što je ostalo jesu dvije pjesme na Youtube-u, jedan četrnaestosekundni dio intervjua i maglovito sjećanje rijetkih pojedinaca.

Zerina Cokoja

Dugonoga plavuša svoju karijeru je započela još u bivšoj Jugoslaviji kada je slovila za jednu od najljepših bosanskih i jugoslovenskih manekenki i pjevačica.

Čast da predstavlja svoju republiku na Jugoviziji Zerina je imala 1991. i 1992. godine, a početak rata odveo ju je u Njemačku, gdje živi i danas. U Njemačkoj je godinama pokušavala da oživi karijeru pjevačice, ali njene sladunjave pjesmice nisu "palile" čak ni kod dijaspore koja je uvijek bila gladna bosanskog melosa, pa kakav god da je.    

Ipak, nakon rata Zerina koliko-toliko uspijeva da se vrati na muzičku scenu sa nekoliko zapaženijih pjesama, od kojih je najviše uspjeha požnjela „Samo tebi“. Živjela je još koju godinu na estradi nastupajući po dijaspori uz doajena domaće narodne muzike Halida Bešlića, a onda se, nakon kratke epizode na postratnoj bh. estradi, ponovo vratila u Njemačku gdje s ekipom internacionalnih umjetnika radi na izvođenju tradicionalne muzike.

Osim toga, lijepa plavuša se i politički angažirala, pa se 2010. pridružila političkom projektu Fahrudina Radončića – Savez za bolju budućnost BiH (SBBBiH), kao aktivistkinja ove stranke u Njemačkoj.

Mugdim Avdić Henda

Sarajevski pop-rock pjevač i bivši košarkaš svoju muzičku karijeru započeo je još davne 1982. s prvim albumom Henda. Do početka rata izdao je još pet albuma, postavši prepoznatljiuvo ime sarajevske muzičke scene, a iz tog perioda ostat će upamćene pjesme „Gdje si dušo, gdje si rano“, „Dona“, „Umrijeću zbog tebe“, „Nemoj plakati“...

U ratnom paklu opkoljenog Sarajeva Henda se nastavio baviti muzičkim radom te je gradu poklonio neke od najljepših muzičkih simbola tog stravičnog vremena „Sviraj mi, sviraj, brate“ i „Sarajevska raja“. Nakon rata izdaje još tri albuma „Sviraj mi, sviraj, brate“, „Umoran od snova“ te kompilaciju svojih najboljih pjesama „Rođen na Bistriku“ 2006. godine.

Nakon toga, Henda prestaje s pjevanjem. Danas ga više ne možemo vidjeti u medijima i već je pomalo pao u zaborav. A osim nekoliko svevremesnkih hitova, iza Hende je ostala i anegdota vezana za njegovu karijeru, koja govori da je često odlazio na sezonski rad u SAD, gdje bi nekoliko mjesec radio kao vozač kamiona, da bi zarađeni novac potom ulagao u snimanje albuma i video spotova.

Irina Kapetanović

Ova rockerka jakog i prodornog glasa svoju karijeru je započela u konjičkom rock bandu "Drugo stanje" s kojim je snimila album, imala nekoliko hitova te zabilježila niz festivalskih nastupa. No, pažnju javnosti Irina Kapetanović definitivno na sebe skreće kao dio tria koji 2010. godine, u sklopu predizborne kampanje koja agituje na bh. građane da se odazovu svojoj građanskoj dužnosti, izvodi pjesmu "Zgrabi svoju sreću". Pored Irine, ovu poruku bh. javnosti gotovo svakodnevnio su sa malih ekrana upućivale još dvije mlade pjevačice, Marija Šestić (kasnije predstavnica BiH na Eurosongu) i Sanja Volić (za koju se nakon ove kampanje više ništa nije čulo).

Za one koji se sa nostalgijom sjećaju tih godina i predizborne euforije, u nastavku slijedi pjesma koja nam je mjesecima prijanjala za uši, a čiji je autor, a ko drugi nego Zlatan Fazlić Fazla... Pogledajte ove djevojčice!

Ako agitovanje na građane i nije sasvim uspjelo, javnost je tada za sva vremena upamtila "narandžastu" djevojku ubojitog glasa, koja je uskoro počela graditi karijeru na domaćoj estradi. Grupa "Drugo stanje" raspada se nakon snimanja drugog albuma, a Irina kreće u novi muzički projekt pod nazivom Irina i VI. Prvi album ove grupe ostvaruje veliki uspjeh – bilježe preko 150 nastupa, 2003. osvajaju "Davorina" u kategoriji najboljeg novog benda, a Irina čak dva "Davorina" za najbolji ženski vokal i to 2003. i 2004. godine,  te dva puta biva proglašena "Rock Kraljicom BiH" po izboru slušalaca Radio M-a.

Irinu i njenu šestorku posebno ćemo pamtiti po pjesmama „Mrazevi“, „Sad se briše i blijedi“, „Gavran“ i „Tek što je svanulo“.

A onda slijede nove promjene... Godine 2005. počinje raditi sa svojim dugogodišnjim prijateljima iz Southern Storm - zajedno osnivaju bend Irina & Storm, i 2006. izdaju svoj prvi album; međutim ovaj put sa znatno lošijim rezultatima. Band iza sebe ne ostavlja pretjerano upečatljive pjesme, iako za pjesmu „Bez tebe“ osvajaj grand prix Bihaćkog festivala 2009. godine, a Irina sa bendom "Defile zvuka" iste godine osvaja i Grand prix Radijskog festivala za pjesmu „Ponekad“.

No sve to vrlo malo odjeka ima u javnosti, pa se i Irina  zadnjih godina sve rjeđe pojavljivala u bh. medijima, i sticao se utisak da se poput brojnih nekoć popularnih muzičara u našoj zemlji i ona odlučila oprostiit od muzičke karijere.

Na sreću njenih fanova, nakon godina pjevanja u raznim bendovima, Irina priprema prvi solo album koji bi trebao napraviti veliku prekretnicu u njenoj karijeri, s obzirom da se radi o žanrovski i stilski drugačijem ostvarenju na kojem će gostovati velika imena muzičke scene iz BiH i regije. Čak i novi Irinin stajling to potvrđuje - plavuša kratke kose više ničim ne podsjeća na ratobornu crvenokosu rockerku...

Bilo je svih ovih godina još bendova, pjevača i pjevačica, koji su bljesnuli sa po jednom ili dvije pjesme, poput grupe "Axa" ili kalesijskog rock benda "Kamena glava", ali je o njima u moru arhivskih zapisa ostalo malo ili nimalo informacija, te smo ih ovoga puta zaobišli. Ako smo još nekoga zaboravili, unaprijed se izvinjavamo.   

- KRAJ -

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook