NAKON ŠTO JE POGUBLJEN NJEN SUPRUG I VISOKI SJEVERNOKOREJSKI DUŽNOSNIK

Nestala tetka Kim Jong-una: I s njom se obračunao?!

Arhiva17.12.13, 15:15h

Tetka se naime nije pojavila na obilježavanju druge godišnjice smrti Kim Jong Ila, nekoliko dana nakon što joj je pogubljen suprug

Kim Kyong Hui

Tetka sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una nije bila prisutna na obilježavanju druge godišnjice smrti Kim Jong Ila, i to samo nekoliko dana nakon što je pogubljen njen suprug, visoki državni dužnosnik Jang Song Thaek, piše Reuters.

Inače, tetka Kim Kyong Hui sestra je preminulog Kim Jong Ila. Njen suprug pogubljen je zbog navodnog pokušaja preuzimanja vlasti i guranja gospodarstva zemlje u 'nekontroliranu katastrofu'.

Supružnici su inače predstavljali vrlo moćan par u Sjevernoj Koreji i bili su snažna sila iza vodstva. Sve dok Jang nije proglašen izdajicom.

Kim Kyong Hui obično ima istaknut položaj na sjevernokorejskim događanjima na kojima stoji uz svog nećaka, a tamošnji mediji nisu izvijestili zašto je bila odsutana s današnje komemoracije u Pjongjangu.

Politički analitičari tvrde kako je smaknućem tetka mladi Kim učvrtsio svoju poziciju. Od preuzimanja dužnosti slijedi očeve stope, a jedina figura koja mu je predstavljala stvarnu prijetnju bio je tetak kojeg se zato riješio.

Sjeverna Koreja kroz svoju je povijest uklonila mnoge dužnosnike, međutim prava je rijetkost da se neko moćan kao Jang smakne tako javno. To je pokazatelj unutarnjih podjela i suprotstavljenih frakcija oko Kim Jong Una.

Mladi vođa je tokom relativno kratke vladavine zamijenio stare generale i kadrove s ljudima bližim njegovoj dobi.

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

VEZANI TEKST: VIDEO/ DVA DANA NAKON POGUBLJENJA JANG SON-THAEKA: Kim Han-sol, mostarski student i nećak sjevernokorejskog diktatora, nestao u Francuskoj


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook