FOTO&VIDEO/ KRAJIŠKE ISTINE, INTRIGE I LEGENDE U LABIRINTSKOJ FILMSKOJ PRIČI

Film 'Ja sam iz Krajine, zemlje kestena' prikazan pred sarajevskom publikom

Arhiva11.12.13, 08:26h

Uz predstavljanje glavnih protagonista, sinoć je u Sarajevu održana premijera filma 'Ja sam iz Krajine, zemlje kestena', čiju režiju potpisuje Jasmin Duraković

I ja sam iz Krajine, zemlje kestenaUz predstavljanje glavnih protagonista, sinoć je u Sarajevu održana premijera filma 'Ja sam iz Krajine, zemlje kestena', čiju režiju potpisuje Jasmin Duraković.

Urađen po scenariju Mirsada Ćatića Čuperka, rodom Krajišnika, film "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena" u cjelosti je posvećen Bosanskoj Krajini. Priča je bazirana na Ćatićevom neobjavljenom romanu "Krvavi zalogaj"; govori o dvojici braće po mlijeku, koji su zajedno rasli bez očeva, i vodi nas kroz svijet isprepletenih krajiških istina, legendi, intriga i dugo skrivanih tajni.

Ljubav, osveta, bijes, inat, ponos, zaguljenost i praštanje su vodilje u labirint sudbine Krajišnika i sve to u čudesnim i nikada dosad, na ovaj način, filmovanih pejsaža tog kraja, a naročito rijeke Une.

- Ako je neko filmsko djelo nastalo iz inata, onda je to zasigurno ovaj film. Samo zahvaljujući dobrim ljudima iz Bosanske Krajine uspjeli smo realizirati ovaj projekat. U početku je on bio zamišljen kao mali dokumentarno-igrani film o Bosanskoj Krajini, a na kraju smo dobili pravu igranu filmsku priču o ljudima sa granice i njihovim sudbinama, opisuje ovaj film reditelj Jasmin Duraković, kojem je, nakon “Nafake” i “Sevdaha za Karima”, ovo treći igrani filmski projekat.

Glavne uloge u filmu tumače Edhem Husić, Vanesa Glođo, Mirsad Tuka i Nikolina Jelisavac, a pored njih igraju još i Minka Muftić, Adnan Hasković, Zijad Bajrić, Muharem Osmić, Armin Ćatić, Reshad Strik, Amra Silajdžić, Uranela Agić, Erna Begetović, Tamara Simić, Samra Menzilović-Ćatić, Njegica Balorda, Mirsad Solaković  i djeca Azer Ćatić i Amira Džigumović.

Direktori fotografije su Adnan Hodžić i Muharem Osmanović, scenograf je Vanja Miholjčić, šminku je uradila Vesna Trogrančić, kostimografi su Adisa Vatreš i Neira Sinanbašić, montažer Fadil Komarica, dok je autor muzike Davor Sučić (alias Sejo Sekson).

Produkciju ovoga filma je vodio UG "Bosland", u suradnji sa producentskim kućama "Flash", DEPO i tv kućom BHRT, a sufinanciran je sredstavima Ministarstva za kulturu i sport Unsko-sanskog kantona. 

'Ja sam iz Krajine, zemlje kestena' je prvi bh. film koji nakon bh. premijera započinje svjetsku digitalnu distribuciju.   

U našoj fotogaleriji provjerite kakva atmosfera je vladala na sinoćnoj sarajevskoj premijeri:

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook