FOTO/ TIMOŠENKO I KLIČKO POZIVAJU NA JANUKOVIČEVO SVRGAVANJE S VLASTI

Stotine hiljada demonstranata na centralnom trgu u Kijevu: Promrzli su, ali ne odustaju od potesta

Arhiva08.12.13, 15:32h

Kako se protesti nastavljaju već treću sedmicu, predsjednikov sastanak sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije, koji je održan u petak, još je više izazvao strah među građanima da je Ukrajina na ulazu u Carinsku uniju Rusije, za što kritičari kažu da bi moglo završiti tako što će država biti dovedena pod moskovsku upravu

Demonstracije u Kijevu/ Foto: AAFoto: AA

Nekoliko stotina hiljada Ukrajinaca okupiralo je danas centralni trg u Kijevu osuđujući odluku predsjednika Viktora Janukoviča da okrene leđa Evropi i okrene se savezu sa Rusijom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako se protesti nastavljaju već treću sedmicu, predsjednikov sastanak sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije, koji je održan u petak, još je više izazvao strah među građanima da je Ukrajina na ulazu u Carinsku uniju Rusije, za što kritičari kažu da bi moglo završiti tako što će država biti dovedena pod moskovsku upravu.

Ukrajinske vlasti izjavile su da policija neće preduzeti nikakve akcije na mirnim demonstracijama, ali da postoji zabrinutost da neki aktivisti opozicije mogli izazvati nasilje.

Demonstracije u Kijevu/ Foto: AA

Opozicija je današnje demonstracije u Kijevu označila kao "protestnu šetnju miliona ljudi", ali masa nije dosegla taj broj zbog umora onih koji protestuju danima i straha da će se ponoviti brutalno nasilje policijskih snaga nad demonstrantima od prošlog vikenda.

U otvorenom pismu, zatvorenica i lider opozicije, Julija Timošenko, pozvala je na Janukovičevo svrgavanje s vlasti i odbila bilo kakve sastanke i pregovore sa njegovom vladom, osim ako oni zahtijevaju ranije održavanje izbora.

"Janukovič je izgubio legitimnost predsjednika. On više nije predsjednik naše države, on je tiranin. Nemojte se predati, nemojte odustati, budućnost Ukrajine je u vašim rukama.", stoji u pismu Timošenko iz zatvora.

Demonstracije u Kijevu/ Foto: AA

Svjetski šampion u boksu, Vitali Kličko, također jedan od lidera opozicije, pozvao je na Janukovičevo zbacivanje s vlasti i prijevremeno održavanje predsjedničkih izbora, iako nema legalne mogućnosti da se predsjednik svrgne. Također, nema nikakve šanse da sam podnese ostavku.

Također, on se fokusirao i na svrgavanje premijera Mikole Azarova, osudu policije za upotrebu sile nad demonstrantima i zalaganje da se oslobode uhapšeni lideri opozicije.

On je apelirao na demonstrante da blokiraju cijeli vladin distrikt u Kijevu, u kojem se nalaze kabinet, predsjednikova administracija i parlament.

Ljudi koji se danas nalaze na Trgu nezavisnosti, promrzli su, jer su temperature u ukrajinskoj prijestolnici uveliko pale ispod nule.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook