JEFTINE PAROLE

Čavić: Dodik radikalnim izjavama pokušava da sakrije katastrofalne rezultate svoje vladavine

Arhiva23.11.13, 16:49h

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik svojim radikalnim izjavama pokušava da sakrije loše stanje u ovom bh. entitetu, zadrži se na vlasti i izbjegne odgovornost za osmogodišnje kontinuirano pustošenje RS-a, izjavio je predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić

Dragan Čavić nova/ Foto: AnadolijaPredsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik svojim radikalnim izjavama pokušava da sakrije loše stanje u ovom bh. entitetu, zadrži se na vlasti i izbjegne odgovornost za osmogodišnje kontinuirano pustošenje RS-a, izjavio je predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić.

Čavić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci istakao da su povodom godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma Dodik i njegovi sljedbenici izrekli mnogo "predizbornih parola", kakve su se mogle čuti posljednjih osam godina otkako je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na vlasti.

- Prije osam godina smo čuli i referendum za otcjepljenje. Prije četiri godine čuli smo obećanje vratit ćemo RS-u nepravedno oduzete nadležnosti prenijete na nivo BiH. Sada smo čuli kombinaciju ove dvije predizborne politike, koja glasi - Bosna cijela iz tri dijela i vratit ćemo sve oduzete nadležnosti - podsjetio je on.

Predsjednik NDP-a je Dodiku postavio i pitanje: "Ko ga je sprječavao da sve to uradi u posljednjih osam godina otkako je na vlasti u RS-u?"

Također, predložio je Dodiku da se prvenstveno pozabavi vraćanjem nadležnosti RS, koje su na nivou BiH prenijete u vrijeme vladavine nekadašnje koalicije “Sloga”, od 1998. do 2001. godine, u vrijeme Dodikovog prvog premijerskog mandata.

Tada je, podsetio je, ukinut dinar kao platežno sredstvo u RS-u, ćirilične registarske tablice, pasoš RS; te, kako je naveo, čitav niz ovlaštenja koja su autonomno pripadale RS, a prenijeli su ih na nivo BiH Dodikova stranka i njihovi koalicioni partneri.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook