ZNAČAJNE INVESTICIJE ZA NAŠU ZEMLJU

Švicarska u naredne tri godine ulaže oko 65 miliona eura u BiH

Arhiva17.10.13, 14:01h

U organizaciji švicarske ambasade u Bosni i Hercegovini i Ministarstva vanjskih poslova BiH danas je u Sarajevu prezentirana Švicarska strategija za saradnju s BiH za period od 2013. do 2016. godine koja je predvidjela da će u tom periodu biti uloženo oko 65 miliona eura u projekte zapošljavanja, razvoja privrede i lokalne uprave

Švicarska zastavaU organizaciji švicarske ambasade u Bosni i Hercegovini i Ministarstva vanjskih poslova BiH danas je u Sarajevu prezentirana Švicarska strategija za saradnju s BiH za period od 2013. do 2016. godine koja je predvidjela da će  u tom periodu biti uloženo oko 65 miliona eura u projekte zapošljavanja, razvoja privrede i lokalne uprave.

Kako je danas istaknuto, Švicarska i Bosna i Hercegovina dugogodišnji su partneri, a iznesen je i podatak da je Švicarska u različite projekte razvoja BiH od 1996. godine do danas uložila više od 400 miliona eura.

Ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller u  obraćanju je naglasio da će javni resursi Švicarske uložiti na kooridniran način u projekte  kojih će se odnositi na zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu, a imat će za cilj dugoročni razvoj BiH.

Strategija za saradnju, kazao je Schaller, predstavlja okvir za sve programe koji se provode, posebno u domenima lokalne uprave, zapošljavanja, zdravsta i migracija, a strategijom se želi postići učinak za poboljšanje života građana običnih ljudi u BiH, kao i prevazići etničke podjele.

Budući da je ova strategija urađena u bliskoj saradnji s Evropskom unijom, ambasador Schaller je apelirao na bh. političke lidere da što prije nađu kompromis za implemenatciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", najviše zbog toga što će implementacija ove presude  ostaviti otvorena vrata za put BiH ka EU.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je naglasio da činjenica da je strategija urađena u saradnji Švicarske s bh. institucijama i nevladinim sektorom oslikava prave potrebe BiH, a ovakvom strategijom u vremenu finansijske krize Švicarska se pokazala kao zemlja koja na svaki način želi pomoći BiH, jer povećanje sredstava za 20 posto u odnosu na prethodne četiri godine govori mnogo.

- Pristup Švicarske je odličan i pokazuje da  bez obzira na političke probleme u BiH njihova politika daljnje podrške u konkretnim projektima, koji znače bolji život za običnog čovjeka na lokalnom nivou, ne može biti pogrešan pristup - smatra Lagumdžija.

Od Švicarske BiH može mnogo naučiti, kaže Lagumdžija, jer je to zemlja koja je uspjela pomiriti građansko i nacionalno u ervopskom okruženju i tako institucionalizirala multietničko građansko društvo u kojem su Njemci, Italijani i Francuzi iznad svega Švicarci.

Učeći od njih, ističe Lagumdžija, BiH može postići svoj primarni cilj, a to je da  postane zemlja koja je zrela i sposobna da živi po evropskim vrijednostima.

Prezentaciji strategije prisustvovali su brojni gosti - predstavnici bh. institucija, diplomatskog kora, nevladinog sektora i akademske zajednice.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook