MILORAD DODIK

To što je BiH nepopravljiva, po mnogim neodrživa, to je stvar nekih drugih odluka koje nisu u vezi sa EU

Arhiva03.10.13, 08:01h

Kroz predloženi mehanizam koordinacije utvrdiće se način na koji će se uvažavati ustavni nivoi nadležnosti za sva evropska pitanja. Danas je u BiH Republika Srpska najbolje organizovana i institucionalno pokrivena da prihvati evropske integracije, naglasio je Dodik

Milorad Dodik novaPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je zaključcima sa briselskog sastanka političkih lidera iz BiH sa predstavnicima EU Republika Srpska završila svoj pristup u realizaciji odluke "Sejdić-Finci", prenosi Srna.

Dodik je naglasio da je sada problem ostao na federalnim partnerima, koji treba da realizuju dogovor do 10. oktobra, kada je planiran novi sastanak u Briselu.

"Svoj jedinstven stav Republika Srpska je koncipirala još prije dvije godine, kada smo imali konsenzus svih relevantnih političkih faktora, odnosno parlamentarnih stranaka, o načinu na koji treba da se riješi pitanje `Sejdić-Finci", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je dodao da je jedinstvena politika tada definisana, predvođena prijedlogom da se učine korekcije na način koji je prihvatljiv za Republiku Srpsku.

"Naš stav i istrajnost da ne dozvolimo nekim drugim alternativama da postanu relevantne doveli su do toga da smo u Briselu bili potpuno relaksirani sa stanovništa očekivanja kako će se to pitanje riješiti", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, osnovni principi bili su da Republika Srpska ostane izborna jedinica za člana Predsjedništva, što je i ostvareno.

"Mi smo svoj posao završili. Zatražio sam posebnu sjednicu Narodne skupštine, jer smatram da je intervencija u Ustavu BiH ozbiljna priča, zadire u dejtonsku poziciju Republike Srpske, i da konsenzus koji smo imali na političkom treba da uspostavimo i na institucionalnom nivou", rekao je predsjednik Srpske.

On je dodao da se predsjednik SDS-a Mladen Bosić u Briselu nije mogao izdići iznad sitnih potreba za lošom prezentacijom, ali da je bio na fonu ranije dogovorene politike.

Dodik je naglasio da je Srpska iz pozicije defanzivnosti od prije sedam-osam godina, kada je uvijek označavana kao krivac, juče počela sastanak znajući da neće ulaziti u priču o novim konsenzusima.

"Bilo je upozorenja od evropskog komesara za proširenje Štefana Fuelea da BiH može da uđe u neku vrstu sankcije, da će se pokušati obustaviti sredstva koja treba da se doznače BiH, ali prijetnja nije način koji može da impresionira bilo koga", rekao je Dodik.

On je poručio da nema tih IPA sredstava zbog koji bi RS trebalo da ustupi bilo kakva svoja prava i da je to jasna poruka svima.

"Od tih povučenih pet miliona evra za poljoprivredu, naš seljak ne bi vidio ništa. To su bila sredstva predviđena da se na nivou BiH napravi nova institucija koja bi trebalo da se bavi poljoprivredom", ocijenio je Dodik.

On je naglasio da BiH nema nadležnosti za to i da Republika Srpska nije dozvolila da se pravi nova institucija, i to na način da se formira sredstvima IPA, a nakon tri godine pređe na budžet BiH. "Ako hoće da daju IPA sredstva, onda to moraju da daju ustavnim nivoima", poručio je Dodik.

On je naglasio da sam put ka EU nije put nametanja, već dobrovoljan put. "To što je BiH nepopravljiva, složena zemlja, po mnogim neodrživa, to je stvar nekih drugih odluka, koje nisu u vezi sa EU. Zvaničan stav institucija jeste da se krećemo ka EU", naveo je Dodik.

On je podsjetio da je sadašnja garnitura vlasti u Srpskoj, po cijenu da ne ide u EU, rekla "ne" zloupotrebi evropskog procesa, koji je svakodnevno donosio novi zahtjev za prenos nadležnosti.

"Kroz predloženi mehanizam koordinacije utvrdiće se način na koji će se uvažavati ustavni nivoi nadležnosti za sva evropska pitanja. Danas je u BiH Republika Srpska najbolje organizovana i institucionalno pokrivena da prihvati evropske integracije", naglasio je Dodik.

(DEPO PORTAL, BLIN  MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook