VIDEO/ POGLEDAJTE PRVE KADROVE IZ FILMA 'ČEFURJI RAUS'

Buntovnici s razlogom: Oni su Bosanci u Sloveniji, a ovo je novi filmski hit u regionu!

Arhiva30.09.13, 14:29h

Nakon opsežnog i zahtjevnog snimanja i mukotrpne postprodukcije, novi film slovenskog reditelja Gorana Vojnovića - "Čefurji raus" stiže pred publiku. Filmska priča o buntovnim Bosancima koji žive u "deželi", nakon ljubljanske premijere u srijedu, 2. otobra, kreće u zvaničnu distribuciju i uskoro stiže i u BiH. Pogledajte prve kadrove iz ovog novog filmskog hita!

Čefurji rausU srijedu, 02. oktobra, u Ljubljani se održava gala premijera velikog filmskog hita, rađenog po istoimenom romanu slovenskog pisca i reditelja bh. korjena, Gorana Vojnovića - "Čefurji raus".

Čefurji raus
Čefurji raus

- Ovaj film je životna tragi-komična priča koja je meni veoma bliska, spoj suza i smijeha, priča o jednom momku, sedamnaestogodišnjaku, koji prestaje da trenira košarku i počinje da se bavi "glupostima". Tu dolazi do konflikta između oca i sina, oca koji je mnogo truda uložio u sportski uspjeh svoga sina, ovako je ukratko Goran Vojnović predstavljao svoj novi film tokom snimanja, ne želeći da otkriva više detalja.

No, oni koji su imali prilike čitati Vojnovićev roman "Čefurji raus", napisan 2008. godine, znaju da on tematizira život  'južnjaka', doseljenika u Sloveniju, u ljubljanskom naselju Fužine. Vojnović se u svom djelu bavi pitanjem identiteta 'drugih' i 'drugačijih' unutar većinske slovenske zajednice.
 
Kada je zaživio u slovenskoj javnosti, roman "Čefurji raus" našao se na oštrici desničarske kritike, koja ga je žestoko napadala zbog iznešenih stavova, no uprkos velikoj javnoj hajci i policijskoj istrazi, koja je potom uslijedila, zbog optužbi da je ovim književnim djelom uvrijedio slovensku policiju, Vojinovićev roman doživio je veliki uspjeh u Sloveniji, a potom i van njenih granica.

Ovjenčan je i nagradom Prešernovog sklada, dok je pozorišna adaptacija istog komada izvedena više od 130 puta.

Sudeći po kadrovima koji se mogu vidjeti u najavnom traileru, kao i po ogromnom interesu koji pred premijeru vlada u deželi, ni film neće proći ništa manje zapaženo od romana i pozorišne izvedbe. Dapače! U to se možete uvjeriti i sami nakon što pogledate prve kadrove iz filma koji uskoro stiže i pred bh. publiku.



Producent filma "Čefurji raus" je filmska kuća Arsmedia iz Ljubljane, dok je koproducent produkcija DEPO iz Sarajeva. Film je svoju prvu javnu prezentaciju imao na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, a zvanično kreće u idstribuciju nakon premijere u Ljubljani.

Slovenskoj gala premijeri prisustvovaće autorska i glumačka ekipa filma, a među njima i bh. glumci Mediha Musliović i Emir Hadžihafizbegović, koji u filmu, među brojnim slovenskim glumcima, igraju jedne od glavnih uloga. Također, premijeri će prisustvovati i bh. reditelj Jasmin Duraković ispred bh. koproducenta - DEPO produkcije, kao i brojni predstavnici političkog, kulturnog i javnog života Slovenije.

Producenti filma su Franzi Zajc, Boštjan Iković i Jasmin Duraković, dok je Anila Gajević i casting agencija Zona učestovala u izboru dijela glumačke ekipe u filmu.

Kao suradnik na scenariju bio je angažiran i naš najveći filmski scenarista i pisac Abdulah Sidran, a film je podržan i od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

U video prilogu DEPO Portala podjećamo vas i kako je bilo na snimanju ovog filma prošlog ljeta u okolini Kaknja i Visokog... 
(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook