PRIPREMLJEN BOGAT KULTURNI PROGRAM

Otvorene 94. Šantićeve večeri poezije

Arhiva30.09.13, 09:51h

Na prigodnoj svečanosti u Vladičanskom dvoru u Mostaru u nedjelju navečer otvorene su 94. 'Šantićeve večeri poezije', koje organiziraju SPKD 'Prosvjeta' Mostar i SPKUD 'Gusle'

Aleksa ŠantićNa prigodnoj svečanosti u Vladičanskom dvoru u Mostaru u nedjelju navečer otvorene su 94. "Šantićeve večeri poezije'', koje organiziraju SPKD ''Prosvjeta" Mostar i SPKUD ''Gusle''.

"Šantićeve večeri" otvorio je potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, koji je u svom govoru kazao kako "Aleksa nikada nije otišao iz Mostara, već su Aleksu u Mostaru prigušili".

"Politike razdvajanja i konflikta su ugušile i gušile godinama one poruke koje Aleksa sa sobom nosi kroz vremena. Mali broj ljudi ga je ovdje čuvao u srcima i nosio sa sobom. Vrijeme je da svi zajedno Mostaru vratimo taj Aleksin duh i oni iz rasijanja i oni koji su vrijeme proveli u Mostaru. Treba prestati s diskursom koji je dijelio Mostar i zavađao ljude'', dodao je.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija kazao je da se Šantić vratio u svoj grad, kojemu i pripada.

"Šantić se vratio kao jedan od najvećih pjesnika, ne samo Mostara, već i cijele BiH. Kao jedan od najznačajnijih pisaca na našim prostorima, koji je svojim djelima isticao ljubav prema svom narodu i svojoj zemlji, Šantić zaslužuje posebno mjesto u književnosti, ali školstvu", istaknuo je Mutabdžija.

Nakon svečanosti otvaranja, ansambl Narodnog pozorišta Mostar izveo je predstavu ''Život u smrti'', redatelja Ahmeda Imamovića i scenariste Veselina Gatala, koja govori o životu Svetozara Ćorovića, ali i Alekse Šantića.

U sedam dana, koliko će ovogodišnje izdanje "Šantićevih večeri poezije'' potrajati, organizatori su priredili bogat kulturni program.

U ponedjeljak, 30. rujna, u Vladičanskom dvoru, u 20 sati, bit će otvorena izložba slika "Sunce našeg neba", mostarskog slikara Branka Radulovića, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Češke u Sarajevu, dok će se u utorak, 1. listopada, u Cinestaru u Mostaru, u 19 sati održati premijera filma "Prag i srpski slikari", scenariste i redatelja Nenada Ognjenovića.

U srijedu, 2. listopada, u Vladičanskom dvoru, u 19 sati, bit će otvorena izložba dokumentarne građe "Trgovačke firme mostarskih Srba kroz povijest" i predstavljanje knjige "Štamparsko-izdavačka i knjižarska djelatnost mostarskih Srba 1878-2012.", Šemsudina Zlatka Serdarevića.

Istu večer, u Galeriji u Nevesinju održat će se predstavljanje knjige "Vezuj konce za nebo", Mire Lolić Močević.

Petog i šestog dana manifestacije, 3. i 4. listopada, u Vladičanskom dvoru, u 19 sati, održat će se Mlado poetsko večer i večer laureata s pjesnicima Darom Sekulić i Đorđom Sladojem.

U subotu, 5. listopada, u Vladičanskom dvoru, u 19 sati, bit će izvedena predstava "Nek' mu je laka crna zemlja", pisca i redatelja Vide Crnčević Basare.

Manifestacija "Šantičeve večeri poezije " bit će zatvorena, 6. listopada, na velikom stepeništu u Starom gradu, u 19 sati, kada će biti održana večer suvremenih mostarskih pjesnika, uz predstavljanje knjige poezije "Svakodnevni smak svijeta", pjesnika Stevana Tontića.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook