ŠTA STE U 2014. NAVIŠE ČITALI NA DEPO PORTALU

12 ODABRANIH: Od novostasale bh. elite na Poljinama do žestokih momaka sa sarajevskog asfalta

Nedjeljni magazin28.12.14, 18:19h

12 ODABRANIH: Od novostasale bh. elite na Poljinama do žestokih momaka sa sarajevskog asfalta
Godinu na izmaku obilježila su dva velika događaja – buđenje naroda i katastrofalne poplave, te su shodno tome svi tekstovi na ove teme plijenili pažnju naših čitalaca, no našle su se među njima i neke posve druge i drugačije priče. Ipak, čitaoce DEPO Portala najviše su interesovala dva teksta koja vremenski pripadaju nekim ranijim godinama, ali po svojoj sadržini savršeno odgovaraju rovitoj 2014. u Bosni i Hercegovini. Krenimo redom...

 

Pripremila: Angelina ALBIJANIĆ-DURAKOVIĆ

 

1. RADIKALNI REZOVI FRANCOISA HOLLANDEA: U turbulentnim predizbornim mjesecima, kada su izdašna politička obećanja pljuštala po medijima i sa uličnih plakata, među našim čitaocima naprasno je oživio tekst „Smanjio plate državnim službenicima, ukinuo službena vozila i podršku crkvi, a zaposlio na hiljade mladih diplomanata“, objavljen u avgustu 2012. godine.

Francois Hollande

 

Tekst u kome se analizira učinak tada novoizabranog predsjednika Francuske Francoisa Hollandea, koji je u prvih nekoliko meseci vlasti snizio plate svim državnim službenicima za 25 posto, do 33 posto poslanicima u parlamentu, a drugim visokim državnim službenicima koji zarađuju više od 800.000 eura godšnje – čak za 40 posto, te potpuno ukinuo protokolarna vozila i prodao ih na aukciji, a prihod namijenio za izgradnju velikih infrastrukturnih projekata, očito je poslužio kao usporedba sa furioznim i lažnim obećanjima bh. političara tokom predizbornog nadmetanja.


Avaj, izbori su bili i prošli, obećanja se i dalje daju, no čak i da se desi čudo pa neka od njih budu ispunjena u godinama koje slijede, naspram Hollandeovih radikalnih rezova djeluju tek kao jalovi pokušaj bh. političara da odrade zadatak kome nikako nisu dorasli. Stoga ne čudi što je ovaj tekst bio ubjedljivo najčitaniji na DEPO Portalu u 2014. godini, a čita se i dalje.

 

Poljine 8_Foto/DEPO

 

2. POGLED NA KREMU BH. DRUŠTVA: Kada smo početkom ove godine iz DEPO Arhiva oživjeli tekst od prije par godina o 'sarajevskom Dedinju', nismo ni slutili da će on uskoro postati iznimno aktuelan. Od tada pa sve dok februarske demonstracije nisu posve utihnule, tekst „Pogled na kremu bh. društva: Izaberite najljepše kuće novostasale elite na Poljinama...“ čitao se i komentarisao sa velikim žarom, i potpaljivao gnjev ojađenih građana.


Vremenom je građanski bunt umro, ali ne i interes za elitne kuće iznad Sarajeva, koje se i danas, s vremena na vrijeme, traže po arhivama DEPO Portala ( 130.201)

 

ismet bajramovic celo

3. BURNI ŽIVOTI SA TRAGIČNIM KRAJEM: Priča „Žestoki momci sa sarajevskog asfalta kojih više nema...“ probudila je sjećanja na opasne gradske momke koji su iza sebe imali brojna krivična djela i nerijetko višegodišnji zatvorski staž, da bi početkom agresije na BiH i opsade Sarajeva među prvima stali u odbranu svog grada i zemlje. U konačnici, svi su završili tragično...   


Njihove sudbine očito i danas golicaju znatiželju ovdašnje javnosti, pa je ovaj tekst treći među najčitanijim tokom protekle godine.

 

4. 'ZLOGLASNA' LISTA GMO PROIZVODA: Tema oko koje se vode, a vodiće se i dalje, brojne polemike u svijetu, uzburkala je strasti i u Bosni i Hercegovini pa je tako tekst „Ovo je lista GMO proizvoda koji se nalaze na bh. tržištu!“ početkom godine izazvao veliku pozornost naših čitaoca. Burna vijest zatalasala je bh. javnost  te se sve glasnije počelo postavljati pitanje nepravilne ishrane, štetnih uvoznih proizvoda i potrebe za domaćom hranom.


Ako ste zaboravili koji su se sve poznati (svjetski) brendovi našli na 'zloglasnoj' listi, podsjetite se ponovo u našem tekstu, a mi se nadamo da će ovo biti godina u kojoj će bh. građani definitvino početi mnogo više da cijene – isključivo domaće.

 

5. KUPUJ DOMAĆE, ZAOBIĐI KONZUM: U prilog prethodnim rečenicama ide još jedan tekst DEPO Portala koji je bh. građane podigao na noge... Riječ je o  reakciji domaćih proizvođača na uslove koje je nadmoćni hrvatski lanac 'Konzum' počeo nametati na tržištu nakon preuzimanja 'Mercatora'.

bingo-bugojno-14

FOTO i VIDEO: Dvadeset hiljada ljudi pohrlilo u novi tržni centar 'Bingo' u Bugojnu


Tekst 'Kupujmo domaće, zaobiđimo Konzum: Naše firme šute, jer se boje da će se njihovi proizvodi izbaciti sa polica?!' otvorio je pitanje diktature na bh. tržištu u kojoj su domaći proizvođači potpuno nezaštićeni od strane vlastite države, ali i potakao svijest bh. građana o kupovini domaćih proizvoda.
 

Stoga ne treba da čudi što posljednih mjeseci ogroman interes javnosti izaziva sve što se dešava oko najvećeg trgovačkog lanca u BiH – Binga iz Tuzle, kao i to da je na nedavno otvaranje TC Bingo u Bugojnu pohrlilo čak 20.000 ljudi.


6. BEZ BH. TURISTA SVE ODE U HELAĆ: Od kada je Dijana Čuljak bh. turistima poručila da „samo zauzimaju mjesto na plaži i ništa ne troše“, svakog ljeta iznova se aktuelizuje pitanje Bosanaca i Hercegovaca na hrvatskim plažama

 

makarska bosanci

Tako je u ovoj godini tekst „Ne, dragi Bosanci, niste vi turisti koji samo zauzimaju mjesto na plaži, vi ste naša gola n...“ bio hit ljeta, ne samo zbog pobijanja zloglasne Dijane, već i zbog svojevrsnog priznanja hrvatskih turističkih djelatnika da bez prostodušnih Bosanaca i grlatih Hercegovaca sezona na Jadranu ode u helać.
 

7. UJEDINJENJE BH. LJEVICE: Ljeto je prošlo, a sa prvim septembraskim danima BiH je ušla u zahuktalu predizbornu borbu. No, ono što je uslijedilo nakon izbora i velikog poraza SDP-a, otvorilo je nove mogućnosti na bh. političkoj sceni, ali i probudilo ogroman interes javnosti.


Te je mogućnosti najprije najavio tekst „Sprema se golemo iznenađenje na političkoj bh. sceni: Socijaldemokrati se ujedinjuju u jednu stranku?!“, a onda su se one i obistinile. Doduše, ujedinjenje je obuhvatilo samo SDP i SDU, no nepokolebljivi ljevičari se nadaju da će se u tom okružju naći i Demokratska fronta.


Ipak, za sada, takvih potvrda nema, a čini se da uskoro neće biti ni potrebe, jer uspaničeni kadrovi SDP-a bjesomučno bježe u naručje Željka Komšića... A prebjeglicama nikad kraja!   
 

Sarajevo u plamenu_07_02_2014

 

8. USIJANI FEBRUAR I BUĐENJE NARODA: Građanske demonstracije koje su počele u Tuzli, a kasnije preplavile gotovo cijelu Federaciju BiH, tih februarskih dana bile su najvažniji sadržaj gotovo svih bh. medija, ali i onih u regionu. Međutim, da će se buđenje naroda pretvoriti u mnogo krvaviju pobunu nego što je to iko mogao i zamisliti, dalo se naslutiti već 7. februara, kada je DEPO Portal objavio tekst „Da li će se protesti u Tuzli pretvoriti u tragediju: 'Fukare' kupile 60 boca solne kiseline pred današnje demonstracije!“


Iako su na našim stranicama uslijedile salve negodovanja i napada, stvarnost je vrlo brzo dala odgovor na postavljeno pitanje, a i do danas traju nagađanja oko manipulisanja građanskim buntom koji je krenuo kao glas protiv nesposobne i korumpirane vlasti, a završio u plamenu državnih institucija.


Stoga je, pored navedenog teksta, jedan od najčitanijih iz perioda buđenja naroda bio i zapisnik sa saslušanja u MUP-u TK, u kome „Aldin Širanović otkriva ko je stajao iza protesta u Tuzli“.   
 

9. DRŽAVA POD VODOM: Nakon žestokih demonstracija dogodile su se katastrofalne poplave, kakve posratna BiH, ali i ona ranija, ne pamti... No malo ko je vjerovao da će kiša koja je počela padati početkom maja prerasti u apokaliptično stanje koje će poharati više od pola države i odnositi ljudske živote.

tuzlanski-kanton-poplave-august-3


Tog 14. maja, nakon što je Miljacka nabujala do mostova, a voda poplavila prve kuće u problematičnim ilidžanskim naseljima, slijedeći nimalo optimistične prognoze meteorologa, DEPO Portal objavio je alarmantan tekst pod naslovom „Kiša sve do nedjelje: Za dva dana cijela BiH bit će pod vodom!“


Iako ni sami nismo vjerovali da će baš tako biti, ali iz potrebe da se javnost upozori, a nadležni alarmiraju, proistekao je tekst koji je gotovo predskazao katastrofu koja je uslijedila. Jer, nažalost, nisu trebala ni dva dana – već sutradan pola Bosne grcalo je pod vodom.   


10. ČOLA O ŠEŠELJU I ARKANU: Uoči sarajevskog koncerta Zdravka Čolića lavinu različitih rekacija izazvao je intervju u kome je popularni pjevač, pokušavajući da ostane 'politički neutralan', nehotice izrekao pohvale Šešelju i Arkanu. A na šta je tačno Čola mislio u svojim odgovorima, možete provjeriti u tekstu 'Šešelj je bio sarajevski genije, želim mu dobro zdravlje! Arkan je volio moju širinu i što sam galantan...'

 

Zdravko Čolić

No, velika zvijezda je velika zvijezda, pa je tako Zdravko Čolić, bez obzira na sve negativne reakcije, i ove godine prepounio sarajevsku Zetru.

 
11. UTICAJ ŠLJIVOVICE NA ŽIVOT BOSANACA: Među sadržajima koji su zainteresovali veliki broj naših čitalaca je i tekst pod nazivom 'Ovdje svi piju, i Turci i kmetovi i pravoslavni i katolici, a i svećenici sve tri vjere (Bog da im oprosti)', pismo oca Franza Pfannera iz 1873. godine o svom boravku u Bosni.

 
Nekadašnja Bosna viđena očima jednog stranca, vjernika, još je jedno podsjećanje na specifičnosti zemlje koja je oduvijek bila svoja i drugačija. U dojmovima koje je prenio na papir, Pfanner je najviše redova posvetio objašnjenju kobnog 'utjecaja rakije šljivovice na svakodnevni život Bosanaca'.


Ukoliko ste preskočili ovaj tekst, naša topla preporuka je da ga pročitate sada.  


12. POMAMA ZA POSLOM: I za kraj, pravu pomamu izazvao je tekst 'Tražite posao? Uprava za indirektno oporezivanje BiH nudi 112 pozicija!', objavljen početkom novembra, a u kome su pojašnjene pozicije za koje je UIO BiH raspisala konkurs.  A kako i ne bi u zemlji sa pola miliona nezaposalenih i još toliko onih koji 'na papiru' rade, ali ništa ili premalo zarađuju!

uio-bih


Uz to, mogućnost za zaposlenje u javnom sektoru dodatno je podgrijala nade svih koji u ovoj zemlji uzaludno traže posao. Da li je konkurs bio tu samo da zadovolji formu ili se nekom od građana zaista posrećilo, nismo saznali.    

 

(DEPO PORTAL/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook