PRIČA ZA NEDJELJNO POPODNE

Talični Tom - revolveraš: Anoreksični kauboj strah i trepet za braću Dalton

Kultura25.12.16, 13:09h

Talični Tom - revolveraš: Anoreksični kauboj strah i trepet za braću Dalton
Bez ikakve dvojbe, Moriss i Goscinny stvorili su istinsku legendu u svijetu komičnog stripa...

 

Piše: Ahmed HRAPOVIĆ

    
Anoreksični, manekenski tip kauboja, strip junak Talični Tom (izvorno Lucky Lightning)  što neumorno, na svome konju i prijatelju Jollie Jumperu, krstari Divljim zapadom u borbi za pravdu, ovih dana, tačnije 7. decembra/prosinca napunio je 70 godina i, uprkos godinama, ne da mira razbojnicima, ponajprije čuvenoj braći Dalton, Jou, Jacku, Williamu i Averellu svaki visočiji od prethodnog za glavu i u tom omjeru svaki gluplji od prethodnog.


Uz braću Dalton tu je i njihova majka Dalton preko koje tandem Moriss-Goscinny, na komičan način povezuju genetsku sklonost sinova prema kriminalu, zapravo preko majke Dalton, dok su priglupost očito naslijedili od oca, a pored njih, u stripu se susreće i sa drugim stvarnim lupežima Divljeg zapada: Jesse James, Billy the Kid, a posebnu pažnju mu privlači Calamety Jane, junakinja Divljeg zapada što pije, puši, psuje, obara ruke muškaraca, podriguje, u stilu najodvratnijeg tipa kauboja Divljeg zapada, a sve ispričano i nacrtano na nevjerovatno šaljiv, ponekad satiričan način.

 

moris-i-gosciny-1991-godina
Tandem Moriss-Goscinny djeluje savršeno. Naprosto se ne može procijeniti ko od njih dvojice snažnije poznaje onog drugog, jer Goscinny Morissa „gađa“ scenarijem baš onako kako to odgovara ovom vrsnom crtaču, a Moriss Gasconnyjev scenarij, ne samo da u potpunosti prati crtežom kako je to Gasconny zamislio, nego ga maksimalno likovno obogaćuje, što ovaj strip i njegovog junaka uzdižu u sam vrh Devete umjetnosti


Strip Lucky Lightning, kod nas poznat kao Talični Tom ili Lucky Luke, osmislio je belgijski majstor stripa Maurice De Beverre, poznatiji kao Moriss. Prva epizoda Taličnog Toma, pod nazivom „Arizona 1880.“, pojavila se u štampi 7. decembra/prosinca 1946. godine. Zamisao autora stripa Morissa bila je da za svog junaka „pozajmi“ lik američkog glumca Garyja Coopera; oblači ga u klasičnu western odjeću – kaubojski šešir, prsluk crne boje, žutu košulju, farmerice plave boje mangupski zavraćenih nogavica i sa prepoznatljivom crvenom maramom oko vrata, dok su mu na nogama kaubojske čizmice s mamuzama. U toj odjeći, uz svoj kolt, punih 70 godina ulijeće iz avanture u avanturu i na sebi svojstven komičan način uveseljava stripoljupce širom svijeta.
    

talicni-tom-konj-i-pivo
Uz talent da bude brži na svom koltu i od vlastite sjenke, ovaj krakati, s čuperkom kose ispod šešira, neumorni jahač, u svakoj epizodi otpjeva barem jednom „Ja sam siromašan usamljeni kauboj...“, najčešće pri kraju epizode, nakon obavljena posla, koji se najčešće sastojao u hvatanju braće Dalton, najpoznatijih nosioca prugaste zatvorske odjeće, vrlo često okovani lancima
talicni-tom-konj

U početku, s pojavom prve epizode, Taličnog Toma se smatralo jednim u nizu strip junaka koji su se gotovo svakodnevno pojavljivali u štampi tog vremena. Međutim, ovaj kauboj je bio nešto posebno. Odmah se primijetila duhovitost Morissa, savršen karikaturalni crtež koji se ne pojavljuje baš svaki dan, karakter junaka koji gotovo ne vadi cigare iz usta dok luta prostranstvima Divljeg zapada, jaše konja Jolia Jampera, ponekad i jarana s kojim razbija dosadu igrajući poneku  partiju šaha i zajednički potegnu kriglo piva. Da bi groteska doživjela svoj vrhunac, povremeno se Taličnom Tomu pridružuje i pas Rantanplan, sušta suprotnost svim psima svijeta, kojeg se proglasilo najglupljim psom na svijetu, što je sve skupa davalo posebnu draž ovoj strip western komediji.


Sve to nasmijavalo je veliki broj stripoljubaca Europe a kasnije i ostatak svijeta, jer se strip prevodi na preko četrdeset jezika. Moriss jedno vrijeme boravi u Americi, a nakon prvih deset epizoda, povratkom u Europu, Moriss pisanje scenarija, 1955. godine, prepušta Reneu Goscinnyju, poznatom strip-scenaristu, ili bolje reći čuvenog po scenarijima Asterixa, Iznoguda i još mnoštva komičnih stripova i strip junaka. Tandem Moriss-Goscinny djeluje savršeno. Naprosto se ne može procijeniti ko od njih dvojice snažnije poznaje onog drugog, jer Goscinny Morissa „gađa“ scenarijem baš onako kako to odgovara ovom vrsnom crtaču, a Moriss Gasconnyjev scenarij, ne samo da u potpunosti prati crtežom kako je to Gasconny zamislio, nego ga maksimalno likovno obogaćuje, što ovaj strip i njegovog junaka uzdižu u sam vrh Devete umjetnosti.

 

Ukratko, Moriss i Gosciny se razmeću svojim talentom i ta umjetnički vrhunska strip „vratolomija“ traje sve do 1977. godine kada je iznenada preminuo Goscinny. Nakon toga, ma koliko Moriss bio savršen sa svojim crtežom, scenariji koji su mu nuđeni i koje je pretvarao u strip, nisu ni nalikovali na ono što je radio Goscinny, bolje reći takav tandem Moriss-Goscinny, jer takav dvojac se više nije mogao uklopiti pri realizaciji svih narednih avantura Taličnog Toma.
    

Bez ikakve dvojbe, Moriss i Goscinny stvorili su istinsku legendu u svijetu komičnog stripa, u kojemu iz sličice u sličicu, što je i scenarijem a i crtežom veoma teško postići, preovladava fenomenalna doza humora, pa se često ljubitelji stripa, a i oni koji nisu veliki ljubitelji stripa, a čitali su Taličnog Toma, pitaju da li se, ustvari, više smiju sadržajnom ili crtačkom dijelu western priče o zgodama i nezgodama često raspjevanog kauboja, Taličnog Toma. Da, uz talent da bude brži na svom koltu i od vlastite sjenke, ovaj krakati, s čuperkom kose ispod šešira, neumorni jahač, u svakoj epizodi otpjeva barem jednom „Ja sam siromašan usamljeni kauboj...“, najčešće pri kraju epizode, nakon obavljena posla, koji se najčešće sastojao u hvatanju braće Dalton, najpoznatijih nosioca prugaste zatvorske odjeće, vrlo često okovani lancima, koja vrlo često na nevjerovatno humorističan način  iznalaze mogućnost za bijeg, kako bi neumornom  progonitelju ove priglupe četvorke, Taličnom Tomu otvorili nove obaveze u borbi protiv onih koji su na strani bezakonja.
    

Talični Tom (Lucky Luka) objavljivan je i još se objavljuje, pretežno reprizno, širom svijeta, a bio je objavljivan i u bivšoj Jugoslaviji s velikim tiražima, dok se danas objavljuje povremeno i u malim tiražima. U samostalnoj Bosni i Hercegovini Taličnog Toma objavljivala je sarajevska ABC REVIJA koja je izlazila u tiražu od 5000 primjeraka, a najnovija izdanja ovog velikana strip umjetnosti ljubitelji stripa iz Bosne i Hercegovine mogu pronaći u sarajevskoj striparnici Agarthy Comics, po vrlo pristupačnim cijenama.  

 

talicni-tom-calamity
Talični Tom se pojavljivao u velikom broju crtanih filmova i u jednom igranom, ali onaj urnebes od komedije u stripu, koji su stvorili Moriss i Gosciny, nikada se nije mogao dostići, tako da se za Taličnog Toma može reći da je „rođeni“ strip junak i kao takav će biti zabilježen u svijetu devete umjetnosti zvane – strip


Ono što je problematično u izdavačkoj djelatnosti, ne samo u slučaju Taličnog Toma nego i ostalih stripova, posebno onih koji se mogu smatrati vrhunskim djelima, jeste činjenica da izdavači ne znaju da se izdavački i uređivački postave prema stripovima i izdanjima koja izdaju. Dobrim dijelom to pokušava i na dobrom putu je zagrebačka Strip revija Večernjeg lista i, po svemu sudeći, dostićiće ono što su bile strip revije u bivšoj Jugoslaviji, a to može biti putokaz i ostalim izdavačima, koji se izdavaštvom bave iz ljubavi, što ni u jednom momentu nije dovoljno.  
    

Talični Tom se pojavljivao u velikom broju crtanih filmova i u jednom igranom, ali onaj urnebes od komedije u stripu, koji su stvorili Moriss i Gosciny, nikada se nije mogao dostići, tako da se za Taličnog Toma može reći da je „rođeni“ strip junak i kao takav će biti zabilježen u svijetu devete umjetnosti zvane – strip.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook