širom svijeta

AstraZeneca povlači svoje vakcine protiv Covida, ovo je razlog

Hronika08.05.24, 12:50h

AstraZeneca povlači svoje vakcine protiv Covida, ovo je razlog
Rijedak sindrom javio se kod otprilike dvije do tri osobe na 100.000 koji su bili cijepljeni injekcijom Vaxzevria

 


AstraZeneca priopćila je u utorak da je pokrenula povlačenje svoje injekcije protiv covida-19 u cijelom svijetu zbog "viška dostupnih ažuriranih cjepiva" još od pandemije.

 

Također će nastaviti s povlačenjem odobrenja za stavljanje u promet  injekcije Vaxzevria u Europi.

 

- Obzirom na to da je od tada razvijeno više varijanti injekcija  protiv covida-19, postoji višak dostupnih ažuriranih injekcija - saopćili su iz tvrtke, dodajući da je to dovelo do pada potražnje za Vaxzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje.

 

Saopćenje iz britansko-švedskog proizvođača lijekova stiže nakon što je tvrtka, prema sudskim dokumentima, priznala da njihova inekcija može uzrokovati rijetke nuspojave poput krvnih ugrušaka i niskog broja crvenih krvnih zrnaca.

 

U utorak, 7. aprila, Europska agencija za lijekove objavila je da injekcija  više nije odobreno za uporabu.

 

AstraZeneca u saopćenju  također navodi da je, prema neovisnim procjenama, zbog njihove injekcije spašeno 6,5 miliona  života samo u prvoj godini korištenja, a više od tri milijarde doza je isporučeno u cijelom svijetu.

 

- Naše napore prepoznale su vlade diljem svijeta i naširoko se smatraju ključnom komponentom okončanja globalne pandemije, navode u priopćenju

 

AstraZeneca je 2021. godine promijenila naziv svoje injekcvije  protiv covida u Vaxzevria. Injekcija  je odobrena za upotrebu kod osoba u dobi od 18 godina i starijih. Neke su zemlje također koristile kao dopunu.

 

Iako se injekcija  općenito pokazalo sigurnim i učinkovitim, nosilo je rizik od rijetke, ali ozbiljne nuspojave, poznate kao tromboza s trombocitopenijom ili TTS. Rijedak sindrom javio se kod otprilike dvije do tri osobe na 100.000 koji su bili cijepljeni injekcijom  Vaxzevria.

 

Nakon prvog priznanja ozbiljnih nuspojava, AstraZeneci sada prijete nove tužbe s odštetnim zahtjevima. Samo u Londonu trenutno se vodi 51 slučaj s odštetnim zahtjevima u ukupnom iznosu od gotovo 120 miliona eura, prema navodima Bilda, prenosi Jutarnji.hr.

 

Vaxzevria se sastoji od drugog virusa iz obitelji adenovirusa modificiranog da sadrži gen za stvaranje proteina iz SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje covid-19. Cjepivo ne sadrži sam virus i ne može izazvati zarazu.

 

Najnoviji savjet oi njekciji  protiv covida-19 koji je izdala Svjetska zdravstvena organizacija u travnju sadrži da formulacija cjepiva protiv covida-19 treba biti usmjerena na JN.1 varijantu virusa, koja istiskuje postojeće varijante XBB.

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook