NASTAVAK SUĐENJA ZIJADU TURKOVIĆU/ SVJEDOK ISLJAM KALENDER TVRDI

Pjevač Semir Cerić Koke pomagao u lociranju Keljmendija pri Turkovićevom pokušaju da ga ubije!?!

Arhiva25.10.11, 19:49h

Nakon što je jučer izjavio kako je Turković likvidirao Ramiza Delalića, svjedok Isljam Kalender, inače Turkovićev kum, drugog dana svjedočenja iznio je nove podatke - pjevač Semir Cerić Koke surađivao sa Turkovićem pri njegovom pokušaju da ubije Nasera Keljmendija

zijad turkovic ispitivanje svjedoka

Kada se budu sumirali iskazi svjedoka Tužilaštva u procesu protiv zločinačke grupe Zijada Turkovića, onda će svjedočenje Isljama Kalendera zauzeti itekako važno mjesto.

Nakon što je jučer izjavio kako je Turković likvidirao Ramiza Delalića, Kalender, inače Turkovićev kum, drugog dana svjedočenja iznio je podatke kako je spremana likvidacija Nasera Keljmendija. Na ovom primjeru, osim imena nezaobilazne Turkovićeve supruge, Šejle Jugo - Turković, spominju se i pojedina imena sa estrade, javila je FTV.

Svjedok Isljam Kalender je, kako je prenio Dnevni avaz, na kraju rekao da je on jedini preživjeli od svih ljudi kojima je Turković bio dužan.

Ispričao je da je Turković bio u lošim odnosima sa kriminalcem Darkom Elezom i da mu je prijetio. Kalender je razjasnio ulogu Anesa Kurbegovića u cijeloj priči, rekavši da ga je Turković želio likvidirati zbog dvostruke igre u odnosima njega i Eleza.

Kurbegović je, priča Kalender, prvo trebao biti likvidiran snajperom, ali se Turković predomislio i angažovao Rajka Milovanovića da ubistvo izvrši zoljom. Oružje je nabavljeno, ali je Milovanović zoljom promašio kuću Kurbegovića i pokušaj ubistva je propao.

Turković je Milovanoviću obećao 20.000 eura za ubistvo Dragana Perišića. Milovanović je pucao u Perišića, ranivši ga, ali je i ova Turkovićeva žrtva preživjela, navodi svjedok Isljam Kalender. Slično je prošao i Mensur Aljičević Krme, koji je također preživio pokušaj ubistva koje je naručio Turković.

Na izjašnjavanju o krivici, Turković je priznao pokušaj ubistva Nasera Keljmendija. Turkovićev plan je bio da Nasera Keljmendija ubiju na svadbi njegovog sina. Infomaciju o lokaciji Turković je, prema Kalenderovim riječima, dobio do supruge Šejle Jugo-Turković i pjevača Semira Cerića Koketa, koji je bio angažiran da pjeva na Keljmendijevoj svadbi, tačnije na vjenčanju Naserovog sina Elvisa, i to detonacijom bombe koja je bila teška oko 14 kilograma.

Koke je poslao Zijadu SMS da je 'prisutan Stari', prenosi Federalna televizija.

Nije sve stalo samo na ovom pokušaju. Eksplozivna naprava trebala je biti postavljena i u kafiću Akademija, gdje su se u istom trenutku našli Keljmendi, Naser Orić, te advokat Midhat Kočo sa suprugom. Kako do toga nije došlo, Kalender je ove Turkovićeve planove ispričao advokatu Koči, a ovaj ga, kao što bi to bilo očekivano, nije uputio na policiju.

- Ispričao sam mu sve. U početku mi nije vjerovao. Htio je da mi da poklon što sam mu spasio život. Ja sam odbio, a on me onda pitao da li sam spreman da odem kod Starog, kod Nasera. Pristao sam, rekao je Kalender.

Kalender je rekao da je Turković za svaki pokušaj ubistva imao isplaniran alibi. Nakon pucnjave izvršioci su se prali naftom da bi skinuli tragove. Imao je i uređaj za prisluškivanje telefona samo na osnovu zadatog telefonskog broja. Mogao je prisluškivati koga je i kako htio. Nabavio je i specijalni dvogled sa infracrvenim zrakama, koji je mogao snimati i praviti fotografije.

Svjedok pokajnik je lagao, tvrdi advokat Fahrija Karkin. Moj branjenik smije da laže jer mu zakon to dozvoljava, može da se brani kako god hoće, a ja ću uvijek reći ono što su me naučili stari pravnici: Sud je da se laže.

Bombu, koju je iz Bijeljine donio Željko Đurić zvani Brko, pišu Nezavisne novine koji je sa Tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice, Turković je "pojačao" tako što je donio dvije kutije metalnih kuglica da bi se pojačalo dejstvo eksplozije. Bombu je u "Radon Plazu", pored Keljmendija ili pored njegovog automobila, trebalo da postavi Rajko Milovanović, koji je kasnije ubijen u Janji. Bombu je trebalo da aktivira Milenko Lakić, jedan od optuženih.

"Brko je rekao da od bombe može stradati 150 ljudi, ali i Lakić i Turković su bili spremni na to. Ja sam znao da je Rajko trebalo da bude ubijen u toj eksploziji i rekao sam mu to. On je sabotirao ovaj pokušaj, i tako je to propalo", kazao je Kalender.

"Kočo je bio šokiran, htio mi je dati skupi sat, ali sam odbio. Kazao sam da nisam želio da i on strada jer je gospodin čovjek. Kočo me upitao da li sam spreman sve ovo da ispričam Starom. On me odvezao do Keljmendija i ja sam mu sve ispričao", kazao je Kalender.

U jednom trenutku Kalender je, kako navode Nezavisne, navodno zaplakao u sudnici kada se sjetio kako ga je Turković usred zime tjerao da prepliva rijeku iako je znao da se boji vode, a prijetilo mu je i ubistvo od Mekića.

Kalender je kazao da je Turković nastojao da se izvršioci ubistava, koje je on angažovao, što manje sreću.

"To je bio Zijin princip da se ne bi sastajali i razgovarali i da se ne bi znalo kolika je kome cijena. Neko je ubistvo plaćao 10.000, neko 20.000, a neko 30.000 eura", kazao je Kalender.

Dodao je da je Rajko Milovanović, čovjek koji je trebalo da izvrši tri ubistva i da pomogne u još jednom, ubijen jer mu je Turković dugovao.

"Zijad je rekao da Rajko treba biti ubijen jer previše zna i jer mu je Turković dugovao novac. Za ubistvo Bejbija obećao mu je 20.000, a za ubistvo Krmeta 30.000 eura", kazao je Kalender i dodao da je Lakić bio "stručnjak za ubistva" i "radi" samo pod uticajem heroina.

"Kada sam mu dao heroin, kazao mi je: 'Sad sam spreman i ne vidim nikoga i ako treba pobiću 100 ljudi'", kazao je Kalender.


Kalendera će sutra ispitivati odbrana i optuženi.

Osim Turkovića, u ovom predmetu optuženi su i Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Milenko Lakić, Fadil Aljović i Hajrudin Memović.

VEZANI TEKST: ISPLIVALI NOVI JOŠ ŠOKANTNIJI DETALJI SA SUĐENJA TURKOVIĆU: Isljam Kalender, kum i vjerni pratilac optuženog, proglasio Turkovića ubicom Ramiza Delalića Ćele

(FTV/DEPO PORTAL)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook