Depo preporuka

A zašto se prenemažete zbog 'maloljetnih drolja', kad ste ih davno sami stvorili?!

A zašto se prenemažete zbog 'maloljetnih drolja', kad ste ih davno sami stvorili?!

Djevojke čije izazovne fotografije preplavljuju društvene mreže, samo su prilagođene društvenom ambijentu koji je već poodavno stvoren, i kada ih neki maloljetni krelac odluči objelodaniti i...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

ISPLIVALI NOVI JOŠ ŠOKANTNIJI DETALJI SA SUĐENJA TURKOVIĆU: Isljam Kalender, kum i vjerni pratilac optuženog, proglasio Turkovića ubicom Ramiza Delalića Ćele

Ponedjeljak | 24.10.2011.

Malo ko je vjerovao da će se nakon svjedočenja Seada Dumanjića, nekadašnjeg člana zločinačke organizacije Zijada Turkovića, pojaviti još jedan svjedok Tužilaštva, čiji će iskaz uzdrmati temelje ove kriminalne grupe... Danas je to učinio kum i vjerni pratilac optuženog - Isljam Kalender

Zijad Turković

Isljam Kalender, kum i vjerni pratilac Zijada Turkovića, koji je pod zaštitom države nakon što je pristao na saradnju u ovom procesu bez ikakvih ograda, proglasio je Turkovića ubicom Ramiza Delalića Ćele, a njegovu suprugu Šejlu Jugo-Turković bilježničarom svih količina droge koje su išle preko Turkovićevih ruku i vlasnicom fabrike u Skoplju. Bilo je ovo svjedočenje bez snimanja ili slikanja svjedoka Kalendera.

SUĐENJE ZATVORENO ZA JAVNOST

Zbog delikatnih detalja koji izbijaju nu svjetlo dana tokom suđenja Zijadu Turkoviću i njegovoj organizaciji, te zaštite svjedoka koji su direktni učesnici u većini zločina za koje se tereti Turković, današnje suđenje nije bilo dostupno za kamere, tako da nismo u posjedu video-materijala o svjedočenju Isljama Kalendera.

U ovom trenutku nije poznato da li će Sud BiH dozvoliti snimanje nastavka suđenja i javnosti pružiti uvid u iskaze svjedoka ovog iznimno važnog sudskog procesa. 

Prema svjedočenju Isljama Kalendera, Turković je imao dobro razvijen i razgranat posao s drogom. O svemu se vodila evidencija - ko je, kada i koliko droge kupovao od Turkovića. I Turkovićeva i Kalenderova supruga prisustvovale su sastanku na kojem je dogovoreno da će novac od droge biti podijeljen pola-pola.

Šejla je imala pristup rokovniku s evidencijom o prodaji droge. Šejla je sve znala, potvrdio je svjedok.

- Pljačku kargo-centra Sarajevskog aerodroma organizirao je Turković. Izvršioci su došli iz  Srbije, a čovjek iznutra, najprije Suad Glavinić, koji je pravosnažno oslobođen optužbi, a poslije Nijaz Zuban. Turković je trebao biti s pljačkašima, ali se predomislio, kazao je Kalender te dodao:

- Novac od pljačke aerodroma dat je Zijadovom rođaku iz Skopja koji je tamo navodno otvorio fabriku. Ta je fabrika sada Šejlina. Prepisana je na nju.

Nakon pljačke aerodroma sastavljali smo tekst za Ekspres. U tekstovima je pisalo da je Glavinić žrtveno jagnje, a da je za sve odgovoran Darko Elez, također je danas Kalender ispričao pred Sudom BiH.

I ovaj svjedok optužio je Turkovića za ubistvo čiji počinioci nikada nisu pronađeni. Ono Ramiza Delalića Ćele.

Nijedan tekst o ubistvu Ramiza Delalića Ćele nije objavljen u Ekspresu. Više je razloga za to, jer je Zijad učestvovao u ubistvu Ramiza Delalića Ćele, zaključio je svjedok na kraju svog današnjeg iskaza.

Turkovićev advokat Fahrija Karkin kazao je da je ovo izuzetno povoljan svjedok za odbranu. Ja znam predmet, a vi ga ne znate, pa se stiče takav dojam, kazao je Karkin.

Kalender je poajsnio i da je Turković na početku u poslu sa drogom radio sa Tolićem i Mekićem. Također je bio "stručnjak" za miješanje heroina. Prema njegovim riječima, čisti kokain iz Kolumbije su dobijali preko Beograda, dok su heroin dobijali iz Turske. Drogu je najčešće prenosio optuženi Saša Stjepanović u "šteku" u BMW-u. Štek je bio tako dobro sakriven da ga ni policija ni policijski psi za otkrivanje droge nisu mogli otkriti. Štek je bio u auspuhu, a napravio ga je Turčin kojem je Turković platio 10.000 eura.

Kalender je kazao da je plan o likvidaciji Mithata Mekića počeo nakon svađe s Turkovićem, koji mu je dugovao 280.000 eura.

- Oni su došli u Zijadovu kuću da se 'rastale'. Zijad im je rekao da nema novac i da ima informacije da Mekić i Tolić prodaju više droge nego što mu kažu. Tada je Mekić tražio vode i kad je krenuo, slučajno je oborio neke velike šolje u kojima je u buntovima bio novac. Sigurno je bilo više stotina hiljada eura koji su pali u sobu pred nas. Kad ga je Miki pitao šta je ovo, Zijad je rekao da ima novac i neće platiti, a onda ih istjerao iz kuće. Mekić je kazao da će mu platiti kad-tad", kazao je Kalender i dodao da je nakon toga počelo planiranje ubistva Mekića.

sead dumanjic

VEZANI TEKSTOVI:

VIDEO/SEAD DUMANJIĆ NA SUĐENJU ZIJADU TURKOVIĆU I GRUPI: Turković: Ima li ijedan živi svjedok da potvrdi tvoju priču? Svjedok: Nema, kad si ih sve pobio!

VIDEO/ SUĐENJE ZIJADU TURKOVIĆU I GRUPI: Pogledajte svjedočenje Seada Dumanjića, bliskog Turkovićevog saradnika i učesnika u monstruoznim zločinima

MILENKO LAKIĆ, TURKOVIĆEV 'SPECIJALAC' IZ BIJELJINE: Ja sam ubio Ramiza Delalića Ćelu

Kalender je vidio spisak sa 15-16 imena ljudi koje je Turković trebao ubiti. O nekoliko pokušaja ubistva će svjedočiti sutra. Turković je udaljen iz sudnice nakon burne reakacije i psovki upućenih svjedoku koji je govorio o odnosu između supružnika Turković, a ubrzo je izbačen i Milenko Lakić.

Kako pišu Nezavisne, Isljam Kalender na današnjem suđenju je kazao da je Šejla Jugo-Turković bila upoznata sa svim što je radio njen muž.

- Šejla je sve znala. Ona je radila za te novine, ali ja i Zijad smo sastavljali taj 'Ekspres'. Kad je bila pljačka na aerodromu, nas troje smo sastavljali taj broj 'Ekspresa', kazao je Kalender.

Govoreći o Šejli Turković, Kalender je kazao da je javna tajna da je ona bila u vezi sa ubijenim Emirom Hadžićem, nakon čijeg ubistva ju je Turković poslao u kuću Hadžića, da uzme neke stvari kao i robu koju mu je Hadžić već platio. Prilikom ovog dijela svjedočenja Turković je zbog dobacivanja izbačen iz sudnice, a dok je izlazio, jedan drugom su psovali, a Kalender je kazao da mu nije dao dogovoreni novac, te da je Turković svakodnevno bio drogiran.

(FTV, DEPO PORTAL/dg)

Poveži preko
comments powered by Disqus

Hronika

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

56557
Body Complete