Zakuhalo se kada je iz BiH ušao u Hrvatsku

Sudac prijetio Duhačeku: Reci da si kriv ili ideš u Remetinec! Možda se u Bosni ili Turskoj može tako pisati, ali ovdje ne!

Hronika16.09.19, 21:17h

Sudac prijetio Duhačeku: Reci da si kriv ili ideš u Remetinec! Možda se u Bosni ili Turskoj može tako pisati, ali ovdje ne!
- Možda se kod vas u Bosni ili Turskoj može pisati ACAB, ali u Hrvatskoj ne može. Znam da ćete vi i vaša braniteljica govoriti o slobodi govora, ali mene za to nije briga - rekao je sudac Duhačeku te je nakon dvadesetominutnog razgovora imao potrebu novinaru reći da je ime dobio po hrvatskom kralju Krešimiru

 


Sve je počelo u subotu kada je Duhaček u Hrvatsku ušao iz Bosne i Hercegovine. Na granici su ga policajci obavijestili da se protiv njega vode dva postupka i dali mu papire na kojima je pisalo da se u ponedjeljak ujutro u 8:30 javi u sjedište kriminalističke policije u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici, piše Index.hr i donosi detalje današnjeg privođenja njihovog novinara Gordana Duhačeka, inače rodom iz Sarajeva. 


Policiji se javio još u nedjelju


Kako je Duhaček u ponedjeljak rano ujutro trebao službeno putovati u Njemačku, već u nedjelju oko 14 sati se javio policiji u Heinzelovoj ulici. Ondje su mu policajci rekli da slobodno otputuje i da se javi kada se sljedećeg tjedna vrati u Hrvatsku. No kada se ujutro pojavio na zagrebačkom aerodromu, policija ga je privela, uskoro i uhitila, te odvela na Prekršajni sud.


Sudac Krešimir Ožanić odrezao mu je kaznu od 200 njemačkih maraka u kunskoj protuvrijednosti, ali Duhaček mora platiti manje jer mu je u kaznu uračunat dan proveden u pritvoru. Osudio ga je sudac Krešimir Ožanić, poznat po tome što je Zorana Ercega osudio zbog vrijeđanja spomenika Franji Tuđmanu. No to nije najgore što je sudac napravio.
 

Sudac: Što ćemo s tobom?


"Sudac mi je prije ročišta došao pred ćeliju u kojoj su me čuvala trojica policajaca i pitao: 'Što ćemo sada s tobom?' Pitao sam gdje je moja odvjetnica, a on mi je rekao da priznam ili mi slijedi 30 dana Remetinca", opisao je Duhaček kako mu je prijetio sudac Prekršajnog suda. 


Sudac se kod Duhačeka zadržao dvadesetak minuta i već mu prije ročišta rekao da ga smatra krivim i to ne samo u slučaju u kojemu mu je tek trebao suditi nego i u drugom slučaju, onom prepjeva pjesme "Vila Velebita" zbog kojeg Duhaček tek čeka presudu, koja će mu biti izrečena za nekoliko dana. Treba napomenuti da sudac Ožanić nema baš nikakve veze s tim drugim predmetom, kao i da je skandalozno da sudac razgovara s osumnjičenim prije ročišta na kojem će mu suditi.


"Držat ću ga osam dana u Remetincu"


Isti sudac je potom policajca, koji je predstavljao uvrijeđenu policiju, pozvao do Duhačekove ćelije da našem novinaru objasni kako ga je uvrijedio svojom objavom na Twitteru prije godinu dana.


"Možda se kod vas u Bosni ili Turskoj može pisati ACAB, ali u Hrvatskoj ne može. Znam da ćete vi i vaša braniteljica govoriti o slobodi govora, ali mene za to nije briga", rekao je sudac Duhačeku te je nakon dvadesetominutnog razgovora imao potrebu novinaru reći da je ime dobio po hrvatskom kralju Krešimiru.


Na samom ročištu sudac je odbio Duhačekovoj odvjetnici Vanji Jurić odobriti osam dana za pripremu obrane.


"Mogu vam dati osam dana, ali ću ga dotad držati u Remetincu", rekao je sudac. 


Šta se dalje dešavalo tokom policijske torture prema novinaru portala Index.hr, inače rodom iz Sarajeva, čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još