Video/ Priveden zbog dva tvita, na sudu proglašen krivim

Bura zbog hapšenja novinara iz Sarajeva: Gordan Duhaček oglasio se o policijskoj torturi

Hronika16.09.19, 18:51h

Bura zbog hapšenja novinara iz Sarajeva: Gordan Duhaček oglasio se o policijskoj torturi
Duhaček je jučer pri ulasku u Hrvatsku iz BiH obaviješten o tome da ga traži policija. Sinoć je sam otišao u policijsku postaju u Heinzelovoj kako bi se ondje dogovorio oko detalja

 

Policija je jutros privela Indexovog novinara Gordana Duhačeka. Danas je proglašen krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu.

 

Zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog tvita u kojem je napisao skraćenicu ACAB, kažnjen je novčanom kaznom od 200 njemačkih maraka, odnosno 754 kune.

 

Za pjesmicu "Govna Velebita" presuda će biti izrečena za tri dana.

 

Novinar Gordan Duhaček priveden je u Zračnoj luci Franjo Tuđman jutros nakon 8 sati. Nakon toga je satima bio u policiji, a popodne je proveo na Prekršajnom sudu u Zagrebu iz kojeg je pušten nešto prije 19 sati. 


"Neočekivana situacija, ne mogu vjerovati. Završio sam uhićen jer sam nekad na vijest o tome da je policija istukla neke radnike u Zadru napisao ACAB. Ne znam što da kažem, najgore je što je toliko vremena i policijskih resursa potrošeno danas na mene", rekao je Duhaček.

 

Inače, Gordan Duhaček rođen je u Sarajevu, dugogodišnji je novinar sa iskustvom u nekoliko hrvatskih medija, a trenutno je angažovan na portalu Index.  


Podsjetimo, Duhaček je jučer pri ulasku u Hrvatsku iz BiH obaviješten o tome da ga traži policija. Sinoć je sam otišao u policijsku postaju u Heinzelovoj kako bi se ondje dogovorio oko detalja. Danas je, naime, trebao ići na službeni put izvan Hrvatske. No policajci su ga jutros dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci i priveli.

 

Duhaček je priveden zbog dvije objave na svom Twitteru. Jedna je objavljena u ljeto 2018. godine, a druga prije nekoliko sedmica.

 

O njegovom hapšenju oglasio se i Sindikat novinara Hrvatske.


- Sa zabrinutošću smo primili vijest o privođenju kolege novinara Index.hr Gordan Duhaček. Posebno je nejasno čemu privođenje ako se kolega sam večer prije prijavio u policijsku postaju. O slučaju ćemo izvijestiti i European Federation of Journalists - EFJ i IFJ - International Federation of Journalists. Nadamo se uskoro dobiti i nove informacije o ovom slučaju o čemu ćemo vas također izvijestiti - navodi se u saopštenju Sindikata novinara Hrvatske.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još