Nakon što su Komšić i Dodik opozvali stare

Poznata imena novih bh. ambasadora: Šta će BiH donijeti novine u diplomatiji?

Front17.01.19, 08:08h

Poznata imena novih bh. ambasadora: Šta će BiH donijeti novine u diplomatiji?
Iz Kanade je opozvan Srđan Lalić, imenovan Marko Milisav, dok u Kini ostaje Anton Rill do kraja mandata. Iz Mađarske je povučen Tomislav Leko, a imenovana je Biljana Gutić

 

Izvor: Oslobodjenje.ba

Piše: Edina Kamenica

 

Iako su nam juče u kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića skrenuli pažnju na to da se imena novih ambasadora ne objavljuju sve dok ovi ne dobiju agreman, odnosno pristanak države za koju su imenovani, imena ovih ambasadora, ali i onih koje je Predsjedništvo BiH opozvalo 18. decembra prošle godine, sigurno su već sama po sebi zanimljiva našoj javnosti.

 

Robović u Bruxellesu

 

Podsjećamo na to da se i o povlačenju i o imenovanju naših diplomata odluke na Predsjedništvu donose konsenzusom, no, očito je da su članovi najvišeg državnog organa, kada je riječ o tom pitanju, odlučni da svaki od njih odabere onoliko ambasadora koliko pripada jednom narodu i one koji su njima po volji. U ovom slučaju su velikodušni jedan spram drugog bili Milorad Dodik i Željko Komšić.

 

Dakle, koji su bh. ambasadori otišli, a ko dolazi na njihovo mjesto? Lidiju Topić u Ambasadi BiH u Kraljevini Belgiji zamijenit će Ivana Robović. U Bugarskoj će Lepu Babić naslijediti, ako dobije agreman (kao i svi ostali), Zdravko Begović. U Crnoj Gori je povučen Vinko Radovanović, a još niko nije imenovan.

 

U Egiptu je povučen Duško Stojanović, niko novi nije postavljen. Iz Grčke je opozvan Branko Đokić, a imenovana je Milica Ristović-Krstić. Iz Hrvatske je povučena Renata Paškalj, ali još niko nije imenovan. Iz Italije je povučen Darko Zelenika, a imenovan je Slavko Matanović. Iz Izraela je povučena Jelena Rajaković, a imenovan je Duško Kovačević. Iz Japana je povučen Borislav Marić, te imenovan Siniša Berjan.

 

Iz Kanade je opozvan Srđan Lalić, imenovan Marko Milisav, dok u Kini ostaje Anton Rill do kraja mandata. Iz Mađarske je povučen Tomislav Leko, a imenovana je Biljana Gutić-Bjelica.

 

Kada je riječ o Njemačkoj, opozvana je Ankica Gudeljević, a imenovana Jadranka Negodić-Winbow, iz Poljske je Ivan Dunđer opozvan, a imenovana je Koviljka Špirić. Iz Rumunije je povučen Aleksandar Dragičević, a na njegovo mjesto dolazi Slaviša Ćeranić. Iz Slovenije je povučen Slavko Vučurević, dok je imenovan Milorad Živković. U Srbiji je opozvan Lazar Mirkić i još niko nije imenovan.

 

Iz Vatikana je povučen Josip Gelo i niko nije imenovan, a kada je riječ o Švajcarskoj, opozvan je Anđelko Orahovac, a imenovan Boro Bronza.

 

Termini povratka

 

Vesna Ćužić je povučena iz Švedske i to mjesto je još prazno, a iz Velike Britanije opozvana je Valentina Marinčić i niko nije imenovan. Iz Misije OSCE-a i UN-a u Beču Jugoslav Jovičić je povučen, te je imenovan Siniša Bencun.

 

Iz Misije Vijeća Evrope u Strasbourgu opozvana je Lucija Ljubić, a imenovan je Ivan Orlić, dok je iz Misije BiH u New Yorku povučen Ivica Dronjić i niko još nije imenovan na njegovo mjesto. Naš izvor tvrdi da je vrijeme povratka u Bosnu i Hercegovinu opozvanih ambasadora i konzula različito.

 

Recimo, Lepa Babić iz Bugarske i Jelena Rajaković iz Izraela su se trebale vratiti do 31. decembra prošle godine i one su to učinile. Nekima je, opet, rok 25. januar, a nekima 18. februar.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!