U Sarajevu održan sastanak

Zaključci ministara Zapadnog Balkana: Unaprijediti saradnju, EU ostaje jasan cilj

Front16.03.18, 18:31h

Zaključci ministara Zapadnog Balkana: Unaprijediti saradnju, EU ostaje jasan cilj
Usaglasili smo se da se fokusiramo na konkretne projekte, jačanje ekonomija, infrastrukturno povezivanje, podršku poduzetništvu, bolju povezanost gradova i rješavanje pitanja kao što je veoma skupa roaming usluga u Zapadnom Balkanu, rekao je Crnadak

 

Šest ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana (WB6) danas su u Sarajevu razgovarali o izgradnji odnosa u regiji, ali i brojnim projektima.

 

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crndak rekao je kako su danas razgovarali o pripremama za samit u Bugarskoj za koji imaju velika očekivanja jer je to prvi ovakav događaj nakon 15 godina, kao i o samitu Berlinski proces koji će u julu biti održan u Londonu.

 

- Usaglasili smo se da se fokusiramo na konkretne projekte, jačanje ekonomija, infrastrukturno povezivanje, podršku poduzetništvu, bolju povezanost gradova i rješavanje pitanja kao što je veoma skupa roaming usluga u Zapadnom Balkanu - rekao je Crnadak.

 

Razgovarano je o novoj strategiji EU kada je riječ o Zapadnom Balkanu. Crnadak je kazao da je na prvom mjestu borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i vladavina prava.

 

Ministrica vanjskih poslova Republike Bugarske Ekatarina Zaharieva istakla je da građani ovih država trebaju osjetiti razliku, te usmjeriti se na bolje povezivanje ljudi, privrednika.

 

Glavni direktor direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson rekao je kako se ovaj sastanak dešava u vrlo bitnom trenutku jer se pitanja koja se odnose na Zapadni Balkan nalaze na samom vrhu agende EU, te da je to sigurno zato što Bugarska predsjedava EU. On je dodao da su pravila pridruživanja vrlo jasna i moraju se slijediti posebno je akcenat na reformi vladavine zakona, ekonomska reforma i pomirenje. Učesnici današnjeg sastanka su usvojili i zajedničku izjavu.

 

- Uvjereni smo da sastanci u ovom formatu, kao što je dogovoreno tokom našeg sastanka u Skoplju 9. februara 2017. godine, mogu ojačati saradnju i uzajamno razumijevanje, unaprijediti našu saradnju i omogućiti da region 'govori jednim glasom' u oblasti od zajedničkog interesa, posebno ka EU. Mi veoma cijenimo kontinuirani angažman EU u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar i sa regionom i pozdravljamo potvrđenu nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan - navedeno je u zaključcima sa današnjeg sastanka.

 

Naglasili su značaj Agende za povezivanje, posebno u sektoru saobraćaja i energetike te pozdravljaju sprovođenje Sporazuma o transportnoj zajednici, kao i predstojeće aktivnosti u vezi s realizacijom projekata u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Prepoznaju značaj digitalizacije i cijene sve aktivnosti u vezi s tim te toplo pozdravljaju predstojeći samit Zapadnog Balkana o digitalizaciji koji će se održati u Skoplju u aprilu 2018. godine, a na kom će se odrediti smjernice i prioriteti za digitalizaciju našeg regiona.

 

- Ostajemo posvećeni jačanju sigurnosti u regionu kao pouzdan partner EU u domenima sigurnosti, borbe protiv organizovanog kriminala, borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, ilegalne migracije, kao i sigurnosti granica i upravljanja migracijama - zaključeno je.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook