Ministar vanjskih poslova Srbije u posjeti BiH

Dačić u Sarajevu govorio o mogućnosti pripajanja RS Srbiji: 'Ako bude postignut takav dogovor, poštovaćemo ga'

Front16.03.18, 17:37h

Dačić u Sarajevu govorio o mogućnosti pripajanja RS Srbiji: 'Ako bude postignut takav dogovor, poštovaćemo ga'
On je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ističući da se zvanični Beograd zalaže za mir, dijalog i dogovor.

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi poštovao odluku da se Republika Srpska pripoji Srbiji, ako bi to bio dogovor svih naroda u BiH, javlja Beta a prenose mediji.

 

"O budućnosti BiH treba da odlučuju svi narodi, a mi ćemo poštovati njihov dogovor. Ukoliko bude postignut takav dogovor, poštovaćemo ga", rekao je Dačin novinarima u Sarajevu, komentarišući izjavu predsjednika RS Milorada Dodika kako bi RS i sjever Kosova trebalo pripojiti Srbiji.

 

On je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ističući da se zvanični Beograd zalaže za mir, dijalog i dogovor.

 

"Imamo specifične odnose s Republikom Srpskom, ali oni nisu na štetu ni drugog entiteta, drugih naroda ili BiH", istakao je srpski šef diplomatije.

 

Govoreći o rješavanju pitanja granice izmedju BiH i Srbije, Dačić je rekao da BiH neće imati nikakvih problema u rješavanju ovog pitanja, dodavši da i Srbija i BiH imaju veći problem s rješavanjem pitanja granica s Hrvatskom.

 

Komentarišući današnji sastanak šefova diplomatija šest zemalja Zapadnog Balkana u Sarajavu, Dačić je ocijenio da će se u nastavku razgovarati o Fondu Zapadnog Balkana, koji je formiran na inicijativu Višegradske grupe i u koji svaka država ulaže novac koji se koristi za projekte.

 

Dodao je da će se razgovarati i o samitu u Londonu.

 

"Održavanje samita s najvažnijim zemljama članicama EU dobra je ideja, jer nam daje na znanje da je ipak realna evropska perspektiva. Zadovoljni smo što je Srbija u Strategiji o proširenju, uz Crnu Goru, potpisana kao zemlja koja može računati na članstvo do 2025. godine, ali podržavamo i sve druge na tom putu. To bi bilo veoma dobro i to bi bio faktor stabilizacije i mira na Balkanu kada bi došlo do bržeg članstva", kazao je srpski šef diplomatije.

 

On je još ocijenio da EU ima dvojake kriterijume kada je riječ o pristupanju u članstvo, prezicirajući da se od zemalja Zapadnog Balkana zahtjeva da riješe bilateralne sporove, a da to nije traženo od drugih zemalja koje su pristupile ranije.

 

Kao primjer, Dačić je naveo spor Hrvatske i Slovenije u vezi s granicom.

 

"EU često neke formulacije tumači na način na koji ne tumače države članice. Španski premijer Marijano Rahoj kazao je kako neće učestvovati na samitu u Bugarskoj ukoliko bude učestvovalo Kosovo. Ko je ikada utvrdio zvanični stav EU da je uslov za Srbiju priznavanje Kosova? To su formulacije koje se možda svidjaju nekoj pojedinoj zemlji, a EU ima statusno neutralan stav", kazao je Dačić.

 

Prema njegovim riječima, Srbija teži da riješi sporna pitanja s Kosovom, prije svega sebe radi.

 

"Upućivanje prijetnji i ucjena Srbiji nije put, želimo u EU, ali na častan i dostojanstven način", naglasio je Dačić.

 

Govoreći o formiranju vojske Kosova, on je istakao da to nije predviđeno Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN i da srpski članovi kosovskog parlamenta nikada neće glasati za to.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook