FOTO&VIDEO/ Borci ne odustaju ni nakon dramatične noći

Tuzla u blokadi, specijalci FUP-a intervenisali na putu Sarajevo - Zenica, prohodno prema Konjicu...

Hronika01.03.18, 08:53h

Tuzla u blokadi, specijalci FUP-a intervenisali na putu Sarajevo - Zenica, prohodno prema Konjicu...
Jutros oko šest sati specijalci Federalne uprave policije deblokirali su saobraćaj na Vogošćanskoj petlji kod Sarajeva

 

Nakon skoro 22 sata potpune blokade odblokiran je saobraćaj na Ivan-sedlu. Put Sarajevo-Konjic od 08:20 je prohodan, a vozila saobraćaju jednom trakom.

 

borci-sicki-brod-blokada

Blokada na petlji Šećki brod traje i dalje / Foto: Tuzlanski.ba

 

Zbog protesta građana u prekidu je odvijanje saobraćaja na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše i na petlji Šićki brod (Tuzla).

 

 

 

 

 

 

Veliki broj pripadnika Specijalne policije je došao na mjesto gdje protestiraju demobilisani borci.

 

Jutros oko šest sati specijalci Federalne uprave policije deblokirali su saobraćaj i na Vogošćanskoj petlji kod Sarajeva, te magistralni put M17 kod Zenice, potvrđeno je za N1. Tako je okončana blokada puta, koju su organizirali bivši borci i koja je traja od jučer od 12 sati. Na ostalim mjestima blokade policija nije intervenirala.

 

Prema prvim informacijama, policija nije upotrijebila silu, već je bivšim borcima rečeno, nakon što su pred njih došle brojne policijske snage, da su svi putni pravci u Federaciji BiH već deblokirani, a samo je još ta jedna, njihova blokada ostala. Nakon toga su se nezadoboljni bivši borci povukli sa saobraćajnica.

 

Informaciju o deblokadi Vogošćanske petlje za BHRT je potvrdio komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludin Halilović.

 

Na osnovu informacija koje prenosi N1 borci su prilikom povlačenja sa mjesta gdje su blokirali saobraćaj u Zenici govorili da će provjeriti da li je istina to što im je govorila policija, da su se svi drugi borci povukli, te ako se pokaže da nije, vratiće se i ponovo blokirati saobraćaj, ili će se zaputiti prema Sarajevu.

 

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na snazi je zabrana saobraćaja na magistralnom putu M-5 Ripač-Vrtoče, a za vozila iznad 3,5 t na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

 

Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

 

Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

 

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

 

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

 

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila iznad 7,5 t na graničnim prijelazima Izačić i Velika Kladuša.

 

Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

 

Povodom Dana nezavisnosti BiH večeras do ponoći na području FBiH zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija, saopćeno je iz BIHAMK-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN7md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook