ALARMANTNI PODACI O ISELJAVANJU

Svi odlaze, ostaje samo onaj ko mozga nema: Pogledajte iz kojih dijelova BiH najviše građana nepovratno bježi

Hronika30.10.17, 12:11h

Svi odlaze, ostaje samo onaj ko mozga nema: Pogledajte iz kojih dijelova BiH najviše građana nepovratno bježi
Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije, BiH je od 2013. do 2017. napustila 151.101 osoba, a samo u ovoj godini iz zemlje je otišlo 35.377 ljudi

 

 

U toku petogodišnjeg kontinuiranog istraživanja od 2013. do oktobra 2017. godine i praćenja iseljavanja bh. građana, Unija za održivi povratak i integracije predstavila je najnovije podatke o odlasku iz Bosne i Hercegovine.


Situacija na terenu ukazuje na alarmantne podatke posebno u Bosanskoj Posavini gdje na području Broda, Brčko Distrikta, Dervente, Doboja, Gradačca, Modriče, Odžaka, Orašja, Srebrenika, Šamca, Pelagićeva, Vukosavlja, Domaljevca Šamca broj odlazaka prelazi preko 10.000 ljudi samo u toku 2017. godine.


Prema podacima Unije, BiH je od 2013. do 2017. napustila 151.101 osoba, a samo u ovoj godini iz zemlje je otišlo 35.377 ljudi.


Objašnjavajući razloge odlaska, poglavito mladih, kažu da mladi nisu krivi što odlaze jer im se jednostavno ne daje šansa i dodaju da odliv mozgova nije nova stvar, bila je prisutna u nekoj mjeri i ranije, ali da danas, kažu, ' ostaje onaj ko mozga nema'.


Iz Unije podsjećaju da sve zemlje u regiji već odavno imaju strategije za zaustavljanje odlaska stanovništva i to isto traže i od vlasti u Bosni i Hercegovini. Zatražit će i da članovi Predsjedništva BiH obiđu teren Posavine i da poruče građanima "šta mogu realno očekivati od njih da urade kako bi zaštitili svoj narod'.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook