Je li ovo motiv najkrvavijeg masakra u istoriji SAD-a?

Otkriveno šta je Paddock radio sedmicama prije pokolja: 'To je za njega bilo poput posla'

Hronika03.10.17, 11:44h

Otkriveno šta je Paddock radio sedmicama prije pokolja: 'To je za njega bilo poput posla'
Jednom prilikom je u hotelu proveo četiri mjeseca bez prekida, to mu je bilo poput drugog doma, kazao je brat ubice

 

U javnost cure novi detalji oko monstruma iz Las Vegasa koji je u krvavom pohodu, pucajući iz automatske puške s prozora hotela Mandalay Bay, pobio najmanje 59 ljudi i ranio njih preko 500. Iako se još ne zna što ga je nagnalo na ovakav brutalan čin, postoje indicije da su ga na to možda natjerali veliki kockarski dugovi.

 

Dužnosnici FBI-ja i CIA-e još su jučer rekli da nema dokaza o povezanosti napadača s nekom militantnom organizacijom i odbacili preuzimanje odgovornosti Islamske države za napad.

 

Stephen Paddock se ubio prije nego što je policija provalila u njegovu hotelsku sobu iz koje je pucao na gomilu.U njegovoj hoteleskoj sobi nađeno 16 komada vatrenog oružja od kojih su neka imala optički ciljnik, a neka bila preinačena u automatska oružja.

 

Bez ikakvih krivičnih presuda, čak niti kazne zbog zabranjenog parkiranja, nikakvih zapisa o mentalnim bolestima ili bilo kakvih jasnih poveznica s političkim ili religijskim uvjerenjima, Paddock se činio kao običan, samozatajan špekulant koji je sreću isprobavao na tržištu nekretninama.

 

Paddock je na kockanje trošio velik novac

 

Ali Paddock je ipak imao jednu mračnu stranu – ovisnost o kockanju zbog koje je trošio na desetke hiljada dolara u Las Vegasu u sedmicama prije masakra. No i dalje je pitanje je li to uzrok krvavog pohoda i ubistva 59 nevinih ljudi.

 

Paddock je od 1985-1988. radio za kompaniju prethodnicu svjetski poznate kompanije za proizvodnju oružja Lockheed Martin, a prije odlaska u penziju bio je zaposlen kao računovođa.

 

No, kako piše The Washington Post, pozivajući se na izjave rođaka, najveći dio novca zaradio je špekulacijama na tržištu nekretnina – oko dva miliona dolara. S obzirom da nije imao djece, a iza sebe je ostavio dva propala braka, Paddock je slobodno vrijeme počeo popunjavati kockanjem – i u Las Vegasu i na internetu.

 

Štaviše, kockanje je Paddocku postepeno postalo glavni izvor prihoda.

 

“To je za njega bilo poput posla. Posla na kojem je zarađivao novac”, izjavio je njegov brat Eric Paddock. “Jednom prilikom je u hotelu proveo četiri mjeseca bez prekida, to mu je bilo poput drugog doma”, kazao je.

 

“Bio je poznat među kockarima, top igrač. Manji kraj velike ribe”, rekao je Eric te dodao kako je njegov brat čak dobio oznaku “sedam zvjezdica” u casinu Caesar’s, što je status kojeg daju samo velikim igračima koji na kockanje frekventno troše značajne novčane iznose.

 

Jesu li kockarski dugovi doveli do krvavog pohoda?

 

Don Judy, stanovnik Melbournea na Floridi, kazao je za CNN da je Paddock bio vlasnik kuće pokraj njegove od 2013. do 2015. godine.

 

“Dao nam je ključeve kuće i zamolio nas da se povremeno brinemo o njoj. Otvoreno nam je priznao da ga često nema jer se bavi kockanjem”, kazao je Judy.

 

Judyjeva supruga je kazala da joj je Paddock jednom prilikom pokazao fotografiju automata iz Las Vegasa na kojem je osvojio 20.000 dolara. Sličnu priču je ispričao i Stephenov brat

 

Eric, kazavši da je i njemu pokazao fotografiju automata na kojem je osvojio još veći iznos – 40.000 dolara.

 

NBC je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore koji su imali uvid u transakcije, da je u sedmicama prije masakra Paddock u Vegasu trošio i preko 10.000 dolara dnevno na kockanje, ponekad i preko 30.000 dolara. Naime, prema zakonu kasina moraju evidentirati sve uplate ili isplate veće od 10.000 dolara (u jednom danu) i dostaviti ih Poreznoj službi (IRS) i ministarstvu finansija. Nije jasno jesu li ti iznosi bili dobici ili gubici za Paddocka.

 

stephen-paddock-kuca-nevada

 

Paddock je živio u Mesquiteu, gradiću s 18.000 stanovnika, oko 120 km sjeveroistočno od Las Vegasa, u Nevadi, na granici s Arizonom. Kuću je kupio 2015. godine za nešto manje od 400.000 dolara. Navodno je posjedovao kuće u četiri američke savezne države.

 

 

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook