opasne napasti

Šta kada vas ujede krpelj: Tri stvari koje ODMAH morate uraditi!

Hronika24.07.17, 11:58h

Šta kada vas ujede krpelj: Tri stvari koje ODMAH morate uraditi!
Krpelji vole vlažna mjesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju. No, imajte na umu da se krpelj može 'šetati' i do šest sati po tijelu prije nego što nađe mjesto na kojem će se ugnijezditi

 

S dolaskom toplijeg vremena sve duže boravimo na otvorenom prostoru, u šumama, na livadama i na drugim travnatim površinama. Boravak u prirodi je odličan način da se rekreiramo, opustimo i oslobodimo svakodnevnog stresa, no on skriva i neke zamke koje mogu biti loše za zdravlje.


Krpelji vole vlažna mjesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju. No, imajte na umu da se krpelj može 'šetati' i do šest sati po tijelu prije nego što nađe mjesto na kojem će se ugnijezditi. 

 

Prije odlaska u prirodu potrebno je namazati se specijalnim sredstvima protiv krpelja, a nakon boravka na otvorenom preporučuje se tuširanje, te detaljni pregled kose i kože cijeloga tijela. 

 

Posebnu pažnju posvetite mjestima koja zadržavaju vlagu, poput pazuha, prepona, kože trbuha, te iza ušiju. 

 

Pronađete li krpelja na svojoj koži ili koži svoje djece, nemojte paničiti. Ljekarka opšte medicine Jelena Sironić Hreljanović je za “Zadovoljna.hr” otkrila postupak za sigurno uklanjanje krpelja. 

 

1. Zalijte alkoholom mjesto gde vas je ugrizao krpelj i pustite ga tako dvije do tri minute. 

 

2. Uzmite pincetu za vađenje krpelja pa njome posegnite što dublje uz ivicu kože da ga uhvatite za 'glavu'. Iako se možete poslužiti i klasičnom pincetom, u apotekama se može naći specijalna pinceta za uklanjanje ovih parazita s kože koja je jednostavnija za korišćenje. 

 

3. Okrećite pincetu u smjeru suprotnom od smjera kretanja kazaljke na satu dok ne uklonite cijelog krpelja. 

 

“Dezinfikujte mesto ugriza nakon uklanjanja krpelja, preko njega zalijepite flaster, pa pratite hoćete li primijetiti kakve promjene na koži. U slučaju da se koža zacrveni, odmah se javite ljekaru opšte prakse”, ističe doktorka.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook