VIDEO/ Odluka suda o pritvoru danas

Šta je svjedokinja Azra Sarić izjavila na ročištu u slučaju protiv Dautbašić i Šahman ?

Front13.01.16, 09:41h

Šta je svjedokinja Azra Sarić izjavila na ročištu u slučaju protiv Dautbašić i Šahman ?
Na Sudu Bosne i Hercegovine jučer je održano ročište u slučaju protiv sekretara Ministarstva sigurnsoti BiH Bakira Dautbašića i njegove saradnice Bilsene Šahman koji se sumnjiče da su vršili pritisak na Azru Sarić, svjedokinju u predmetu protiv Nasera Keljmendija. Odluka Suda o prijedlogu pritvora bit će donesena danas

 

Kako je kazao tužitelj Božo Mihajlović, na Azru Sarić je vršen pritisak da u svom svjedočenju protiv Nasera Keljmendija u slučaju ubistva Ramiza Delalića ne spominje Fahrudina Radončića.

 

Odbrana Dautbašića i Šahman predvođena advokaticom Vasvijom Vidović osporavala je tvrdnje Tužilaštva BiH riječima da je Sarić u svojim ranijim iskazima isključila Radončića i Keljmendija kao izvršioce ovog djela. 

 

Tužitelj Mihajlović je na ročištu pročitao iskaze svjedokinje Azre Sarić od 21. 12. i 25. 12. prošle godine u kojem Sarić izjavljuje da je 18. decembra trebala svjedočiti protiv optuženog Nasera Keljmendija u slučaju koji se vodi na Kosovu.

 

"Ona je izjavila da je par dana prije svjedočenja na nju izvršen pritisak da lažno svjedoči. Potvrđuje da je osumnjičeni Bakir Dautbašić dana 4. decembra stupio u kontakt sa Sabahudinom Žujom, direktorom Farmavite gdje je svjedokinja Azra Sarić zaposlena, te se sa istim sastao i od njega tražio da stupi u kontakt sa Azrom Sarić vezano za njeno svjedočenje u Sudu BiH kako bi vršio pritisak na istu da ne spominje njegovog šefa Fahrudina Radončića. Nakon ovoga, Sabahudin Žujo poziva Azru Sarić te joj saopštava da ima pritisak od Bakira Dautbašića za njeno svjedočenje", kaže tužitelj.

 

Nakon ovoga, kaže Mihajlović, Žujo je pred Sarić nazvao Dautbašića te nakon uspostavljanja veze dao Azri telefon.

 

"Azra Sarić u iskazu potvrđuje da se po pozivu Bakira Dautbašića dogovorila da održe sastanak u restoranu na Grbavici. Onda je osumnjičeni Dautbašić putem osumnjičene Bilsene Šahman naknadno odlučio da taj sastanak zbog tajnosti bude održan u stanu Bilsene Šahman u Sarajevu. Prilikom ovog sastanka, Šahman i Dautbašić su zatražili od svjedokinje da u svom svjedočenju na Sudu BiH provodom predmeta protiv Nasera Keljmendija zaštiti njihovog šefa Fahrudina Radončića", kaže tužitelj Mihajlović.


Nakon ovog sastanka, kaže tužitelj Mihajlović, Šahman je sa svog broja telefona u 11:51 sati pozvala svjedokinju Azru Sarić i kazala joj da se nalazi na putu za Banju Luku i da se sastanu narednog dana u Vogošći u hotelu Park.

 

"Dana 17. decembra u 17:20 sati osumnjičena Bilsena Šahman ponovo poziva svjedokinju Azru Sarić te je obaviještava da se vraća sa puta iz Banje Luke za Sarajevo što je potvrđeno i baznim stanicama telefona osumnjičene Bilsene Šahman te da će se sastati pred hotelom Park u Vogošći gdje su se sastale u 19:45 sati te razgovarale u putničkom vozilu marke Renault Clio bijele boje koji koristi Bilsena šahman. Tom prilikom Šahman je Sarić saopštila da je njen šef Fahrudin Radončić zatražio da u svjedočenju zaštiti ne samo njega već i Nasera Keljmendija", kazao je tužitelj Mihajlović.

 

Kako navodi tužitelj, tom prilikom je Šahman Azri Sarić rekla "da razmisli o sebi i svojoj budućnosti, da razmisli o svojoj karijeri i specijalizaciji na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo i da joj je šef poručio da je on narednih sedam godina na vlasti te da će je zaštiti ako ga posluša i ne zakači se sa Keljmendijem prilikom svjedočenja".

 

"Nakon prethodne radnje Šahman je iz torbice izvadila list papira na kojem je bilo napisano šta Azra Sarić treba da kaže prilikom svjedočenja i to da je u državnoj Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) dala pod prijetnjom medija, da je Ramiz prije ubistva bio u kući sa ženom i djecom, da RAmiz Delalić nikada nije bio u vezi sa Azrom Radončić, da Ramiz Delalić nije imao nikakvih kontakata sa Šejlom Turković, da su se Ramiz Delalić i Naser Keljmendi pomirili i da nije bilo nikakvih sukoba među njima, da je Ramiz Delalić bio u lošim odnosima sa Gašijem i Zijadom Turkovićem", kazao je tužitelj Mihajlović.

 

Nakon što je pročitala sadržaj pisma, navodi Mihajlović, svjedokinja Azra Sarić je odgovorila Šahman da to ne dolazi u obzir na šta joj je Šahman zaprijetila govoreći 'Znaš li koliko je Keljmendi opasan čovjek'. Poslat će nekoga od odozdo da te odradi za pet hiljada' nakon čega je Azra Sarić napustila vozilo osumnjičene, naveo je tužitelj Tužilaštva BiH.

 

"Dana 18. decembra 2015. godine Azra Sarić je pred Sudom BiH, kada je trebala svjedočiti putem videolinka po zamolnici Osnovnog suda u Prištini, javno saopštila u sudu da ne smije svjedočiti zbog prijetnji i od Suda je zatražila da se rasprava odgodi nakon čega je njeno svjedočenje odgođeno za 13. januar 2016. godine", kazao je tužitelj Mihajlović na današnjem ročištu.

 

Sarić je u svom iskazu SIPA-i 8. aprila 2014. godine navela kako je upoznala Ramiza Delalića. Tada je izrazila spremnost da kaže sve što zna o slučaju ubistva Delalića.

 

"Ramiza Delalića sam upoznala u augustu 2006. godine u naselju Ciglane u bašti kafića Oskar. Upoznavanje je bilo na njegov lični zahtjev. Prišao mi je i upoznao se sa mnom. U vezu smo stupili u septembru 2006. godine na moj rođendan. Nije mi poznato kako je zarađivao za život i čime se bavio. Ali mogu da konstatujem da u našem zajedničkom životu nikada nije bilo previše novca. Dok smo bili u vezi Delalić je često iznajmljivao stanove jer je bio zabrinut za svoju sigurnost", kazao je Mihajlović čitajući iskaz Azre Sarić. 

 

Vasvija Vidović, advokatica Bilsene Šahman koja je na ročištu govorila i u ime Adisa Oprašića, advokata Bakira Dautbašića, demantovala je ovo riječima da je Azra bila ta koja je zvala optužene.

 

"U ranije datim izjavama, gospođa Sarić je isključila i Radončića i Keljmendija kao izvršioce djela. Pa koja je logika da oni utječu na nju da promijeni iskaz. Koja je logika da se ovo dešava u vrijeme kad je Dautbašić predložen za ministra i da taj dan bude prema njemu određen pritvor. Po čemu bi to Fahrudin Radončić i ovo dvoje ljudi koji nemaju veze sa cijelom procesom, da utječu na Azru Sarić. Koja je tu logika?", pita se advokatica Vidović.

 

Video pogledajte ovdje

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook