VIDEO/ Nakon samoubistva koje je potreslo BiH

Počela policijska istraga: Šta se zaista dešava iza zidina Internacionalne škole na Ilidži?

Hronika03.01.16, 20:43h

Počela policijska istraga: Šta se zaista dešava iza zidina Internacionalne škole na Ilidži?
Na odgovor iz internacionalne škole na Ilidži, javnost još čeka. Čeka se i odgovor što se događalo unutar četiri zida jedne učionice te zašto niko nije reagirao na vrijeme... Policijska istraga je počela, o čemu govori prilog TV1

 

Iz internacionalne škole na Ilidži, koju je pohađao 14-godišnji Mahir Rakovac, još nema nikakvog odgovora niti objašnjenja što se događalo unutar škole i zašto se šutjelo o zlostavljanju Mahira i još nekoliko učenika.

 

Iz MUP-a KS ističu da se vodi intenzivna istraga o ovom događaju te da će svi povezani sa ovim slučajem biti izvedeni pred lice pravde. Zbog neuvezanosti sistema nadležnih institucija zvaničnih podataka o vršnjačkom nasilju, nema. Tek podatak da u KS od 3 do 5 posto učenika ima problem s nasilnim ponašanjem. Zbog neuvezanosti odgojno obrazovnih i institucija vlasti, zvanične statistike o porastu ili smanjenju nasilja u školama, na razini BiH, ne postoje. Zbog toga se na pravi način ne može ni djelovati, ističu u Vijeću roditelja KS.

 

”Da bi mi imali zvaničnu statistiku, moramo imati malo čvršću suradnju u svim segmentima, prvenstveno sa ministarstvom obrazovanja, odnosno škola - roditelj, ali tu je neophodna pomoć i Centara za socijalni rad MUP-a kao i ministarstva zdravstva. Svi ti segmenti moraju da daju svoj maksimum da bi imali jedan kvalitetan rezultat i da bi mi mogli reći da imamo povećanje ili smanjenje vršnjačkog nasilja u školama”, kaže Hamdija Šetić iz Vijeća roditelja KS.

 

Stručnjake psihologe i pedagoge imamo, kao i popravne domove, no pitanje je koliko se ovom problemu želi posvetiti pažnja, ističu u Vijeću roditelja. Pretpostavlja se da oko 5 posto učenika na području KS ima problem s nasilnim ponašanjem. Ukoliko se problem ne prepozna i ne počne djelovati u ranijoj dobi učenika, posljedice po društvo mogu biti velike.

 

“Mi imamo možda od 3 do 5 posto učenika sa problemima u ponašanju. Nije to veliki procenat, ali vidimo kad oni dođu u zreliju fazu da su to ozbiljni problemi o kojima treba razmišljati daleko ranije”, pojašnjava Šetić.

 

Zakon na razini države koji tretira pitanje maloljetničke delikvencije, ne postoji. Postoji na razini entiteta, no pitanje je koliko se provodi. Krivičnim zakonom Federacije BiH utvrđene su vrste odgojnih mjera koje sud može izreći maloljetnom počinitelju krivičnog djela i to:

 

1. disciplinska mjera upućivanja u disciplinski centar za maloljetnike;

 

2. mjere pojačanog nadzora: od roditelja, usvojitelja ili staratelja; nadzora u drugoj obitelji; nadzora od nadležnog tijela socijalne zaštite;

 

3. zavodske mjere: upućivanje u odgojnu ustanovu, u odgojno-popravni dom ili u drugu ustanovu za osposobljavanje. Zbog nepostojanja zvanične statistike o vršnjačkom nasilju, odgojne mjere za maloljetnike se najčešće zanemaruju. Hitnu izmjenu zakona o maloljetničkoj delikvenciji želi i Dubravko Lovrenović, očuh 14-godišnjeg Mahira.

 

“Našim institucijam svim upućujem poruku i apel da odmah po hitnoj proceduri pristupe izmjeni zakona o maloljetničkoj delikvenciji. Gospodo, poslanici, parlamentarci, ministri i ostali pogledajte zakone SAD, Engleske i drugih zemalja pa ćete vidjeti u kakvom raskoraku mi živimo sa onim svijetom kojeg mi zovemo razvijenim, a koji su pitanje maloljetničkog nasilja vrlo efikasno riješili “, kaže Dubravko Lovrenović, ugledni univerzitetski profesor i očuh Mahira Rakovca dok Šetić naglašava:

 

“Kroz izmjenu zakona o osnovnom obrazovanju imamo mi dovoljno prostora za reagovati, ali mislim da je kod nas veći problem što se to ne primjenjuje, odnosno što se izbjegava da se primjenjuje”.  

 

Nakon što su na vidjelo počeli izlaziti detalji stravičnog zlostavljanja 14-godišnjeg Mahira, postalo je jasno da Mahir nije bio jedini učenik zlostavljan u školi koju je pohađao. Iako se problem pokušao riješiti premještajem u drugu školu, nasilje nije prestajalo.

 

“Moja supruga Alisa i ja smo to pokušali i ispisali smo Mahira iz monstrum škole, međutim bilo je kasno jer su ga maloljetni monstrumi od 13-14 godina, do tih podataka smo došli i dalje nastavili zlostavljati čak i kada je napustio tu školu. Mi znamo jako dobro tko su bili inicijatori, tko su bili podstrekači i tko su među vama bili najveći sadisti jer sadisti ste svi, međutim postoji bitna razlika između onih koji su to 'samo gledali' ili onih koji su to činili i kojim predmetima i odakle, vi to znate jako dobro. Dakle, razvrstajte se među sobom jer ćete sutra ili vrlo brzo za to odgovarati”,  upozorava Lovrenović.  

 

Na odgovor iz internacionalne škole na Ilidži, javnost još čeka. Čeka se i odgovor što se događalo unutar četiri zida jedne učionice te zašto niko nije reagirao na vrijeme. Iz MUP-a KS ističu da se vodi intenzivna istraga o ovom događaju te da će svi povezani sa ovim slučajem biti izvedeni pred lice pravde.

 

 

(TV1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook