Video/ Samoubistvo 14-godišnjeg Mahira potreslo BIH

Lovrenović zlostavljačima svog sina: Znam vaša imena i kako ste krvnički i fašistički mučili dječake, svi ste sadisti

Hronika03.01.16, 11:08h

Lovrenović zlostavljačima svog sina: Znam vaša imena i kako ste krvnički i fašistički mučili dječake, svi ste sadisti
BiH još potresa priča i događaji oko samoubojstva 14-godišnjeg dječaka Mahira koji je pohađao internacionalnu školu u sarajevskom naselju Ilidža

 


Njegova majka Alisa Mahmutović javnosti se obratila pismom u kojem navodi kako je Mahir bio žrtva vršnjačkog, čak i seksualnog zlostavljanja na najbrutalniji način. Mahirov očuh Dubravko Lovrenović za TV1 je ispričao kako Mahir nije jedini zlostavljani u pomenutoj školi. Zasad je poznato da je žrtva vršnjačkog zlostavljanja bio još jedan dječak. 


”Šta se može dogoditi djetetu toliko strašno, toliko neizdrživo da to ne može podijeliti s rođenom majkom”, pita se u otvorenom pismu upućenom javnosti Mahirova majka Alisa. “Sat vremena prije smrti Mahir je sjedio na prozoru zgrade u kojoj je živio, a zatim je zapalio školski ruksak s udžbenicima i zauvijek otišao sa ovoga svijeta”, ispičala je anonimna susjeda - navodi se u pismu. O onome što je proživljavao Mahir nije nikome pričao. No, Mahir nije bio jedini zlostavljani u internacionalnoj školi na Ilidži od strane svojih vršnjaka. Tek nakon Mahirove smrti, progovorili su i oni koji trpe isto. Mahirov očuh Dubravko Lovrenović uputio je poruku učenicima koji su ih zlostavljali. 


“Obraćam vam se jer znam vaša imena, obraćam vam se jer su vaša imena poznata policiji i tužilaštvu. Obraćam vam se jer znam, a znaju i svi oni koji su maloprije navedeni sve detalje, sve načine na koje ste monstruozno, krvnički, fašistički mučili te dječake. Vaša krivica i vaša odgovornost je velika ali nije jednaka. Mi znamo jako dobro tko su bili inicijatori, tko su bili podstrekači i tko su među vama bili najveći sadisti jer sadisti ste svi, međutim postoji bitna razlika između onih koji su to "samo gledali" ili onih koji su to činili, kojim predmetima i odakle, vi to znate jako dobro. Dakle, razvrstajte se među sobom jer ćete sutra ili vrlo brzo za to odgovarati”, poručio je Dubravko Lovrenović, Mahirov očuh.

 

Mahirova majka od istražnih organa očekuje odgovore kada, gdje i kako je nad njezinim djetetom vršeno zlostavljanje i teroriziranje u obrazovnoj ustanovi koju je pohađao. Mahirov očuh bh. institucijama upućuje apel da po hitnoj proceduri izmijene zakon o maloljetničkoj delikvenciji. Odlučili su osnovati Fondaciju za pomoć svima koji trpe nasilje u školama. Mahirov očuh uputio je poruku svim Mahirovim vršnjacima širom regije. 

 

Više saznajte u video prilogu TV1

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook