VIDEO/ MUZIČKA AVANTURA U 'PIVNICI'

Istarska noć usred Sarajeva: Pop, rock, etno i vrhunska vina uz Livia Morosina

Kultura24.05.15, 16:36h

Istarska noć usred Sarajeva: Pop, rock, etno i vrhunska vina uz Livia Morosina
Osim muzičkog ugođaja, "Istarska noć" donosi i vrhunska vina koja mogu guštati svi koji se odluče da ovaj kišni ponedjeljak začine šmekom Jadrana i neodoljive Istre

 

U ponedjeljak, 25.maja, u Sarajevu počinje, šesti put po redu,'Ja BiH... 5 dana Zagreba u Sarajevu'- festival dobrih filmova, tetra, književnosti i odlične zabave.


A iz raznovrsne ovogodišnje ponude svakako treba izdvojiti "Istarsku noć", uz jednog od najboljih hrvatskih autora pop, rock i etno scene Livia Morosina, koja će se na dan otvaranja prirediti u Sarajevskoj pivnici. Početak ove sjajne muzičke avanture je u 22 sata.

 

Livio Morosin potiče iz Vodnjana, malog gradića kod Pule, a karijeru je započeo u grupi "Gustafima", koja se na početku zvala "Gustaf i njegovi dobri duhovi".


Nakon toga je počeo pisati pjesme za hrvatskog pjevača Alena Vitasovića i tako je započelo njegovo slavno razdoblje, da bi se potom bacio u samostalnu karijeru etno muzike.


Danas važi za vrhunskog pjesnika i muzičara, a tokom svih ovih godina sarađivao je s Dariom Marušićem, Radom Šerbedžijom i mnogim drugim poznatim javnim osobama u Hrvatskoj. Među najpoznatije kompozicije ubrajaju mu se "Tri naranče" (Etno festival u Neumu), "More dimboko", "Glas Istre" itd.

 

U tekstu koji je svojevremeno posvetio ovom velikom autoru, Miljenko Jergović je, prisjećajući se ratnih užasa u srednjoj Bosni tokom 1993.godine, zapisao:

 

"Da nije bilo tih pjesama, čuvenih preko baterijskih radioaparata i kazetofona koji zavijaju kao vukovi u hladnoj noći, da nije bilo njihove vedrine i civilizacije koju su nam nanosile i koja se, zahvaljujući njima, podrazumijevala, mnogi bi među nama 1993. godine poludjeli. Poludio bih da mi tada nije bilo Alena Vitasovića i Livija Morosina. Jezik istarski, Livijev, jezik je razuma".


Za one koji nisu imali prilike slušati Morosinovu muziku i ne znaju šta ih očekuje u ponedjeljak veče u Sarajevskoj pivnici, slijedi kratak fragment iz opusa ovog umjetnika.

 

 

Osim muzičkog ugođaja, "Istarska noć" donosi i vrhunska vina koja mogu guštati svi koji se odluče da ovaj kišni ponedjeljak začine šmekom Jadrana i neodoljive Istre.


A šta vas još očekuje ove sedmice u okviru festivala 'Ja BiH... 5 dana Zagreba u Sarajevu', saznajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL/aa)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook