Velika odstupanja

CIK naredio ponovno brojanje glasačkih listića sa 12 biračkih mjesta

Front21.10.14, 17:36h

CIK naredio ponovno brojanje glasačkih listića sa 12 biračkih mjesta
Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku kojom se nalaže ponovno brojanje glasačkih listića sa 12 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica za pojedine izborne nivoe, javlja Anadolu Agency (AA).

 

 

Brojanje će se obaviti u četvrtak, 23. oktobra 2014. godine sa početkom u 10 sati, u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u prisustvu izbornih posmatrača. Nalog je uslijedio nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za Opće izbore 2014. godine  podnio Centralnoj izbornoj komisiji BiH izvještaj po kojem nije moguće verifikovati rezultate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori, jer isti imaju velika odstupanja na testu tačnosti.

 

Naređeno je brojanje glasačkih listića na dva biračka mjesta u izbornim jedinicama Tuzla i Novi Grad Sarajevo, te po jednom biračkom mjestu u izbornim jedinicama Srebrenik, Bihać, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Lukavac, Čelić, Breza i Milići.

 

Naređeno je i otvaranje zaštitnih vreća sa biračkog mjesta 106A023 u osnovnoj izbornoj jedinici Livno, jer su navodno u vreće upakovani obrasci sa rezultatima sa tog biračkog mjesta. Ukoliko obrazaca ne bude u vrećama, ponovo će se brojati glasački listići sa navedenog biračkog mjesta za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i Kanton 10.

 

Podsjećamo da je Centralna  izborna komisija BiH trenutno u postupku utvrđivanja izbornih rezultata, a to podrazumijeva objedinjavanje  glasova sa redovnih biračkih mjesta, sa biračkih mjesta gdje su glasali birači u odsustvu, glasova birača koji su glasali putem mobilnog tima, glasova birača koji su glasali putem pošte, glasova birača koji su glasali u DKP-ima te glasova birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook