SNSD odgovara na optužbe SDS-a

Farsa oko prijave Tužilaštvu Republike Srbije je običan politički pamflet

Front23.07.14, 15:52h

Farsa oko prijave Tužilaštvu Republike Srbije je običan politički pamflet
Fond zdravstvenog osiguranja prilikom izmirenja duga prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji nije oštećen, već naprotiv, kako navode, plaćen je manji iznos nego što je bio stvarni dug prema Srbiji, a to su prihvatile i Vlada Srbije kao i tamošnje institucije, stoji u saopćenju SNSD-a

 

Farsa oko prijave SDS-a Tužilaštvu Republike Srbije je običan politički pamflet, s jasnim ciljem da održi lažnu priču o zloupotrebama u zdravstvu Republike Srpske - tvrde danas iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

 

Fond zdravstvenog osiguranja prilikom izmirenja duga prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji nije oštećen, već naprotiv, kako navode, plaćen je manji iznos nego što je bio stvarni dug prema Srbiji, a to su prihvatile i Vlada Srbije kao i tamošnje institucije.

 

- Zahvaljujući otpisu dijela duga, Fond je platio 4,6 miliona eura manje, nego što je trebao i time smo obezbijedili dodatna sredstva za zdravstvenu zaštitu naših osiguranika - navodi SNSD u današnjem saopćenju.

 

Također, ne stoje tendenciozne konstatacije, da je dobavljač izabran bez objavljivanja tendera, jer je sve u potpunosti urađeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH kojim je i predviđeno kada ide pregovarački postupak, a kada se raspisuje tender.

 

- U ovom konkretnom slučaju proveden je pregovarački postupak, jer je Vlada Srbije dostavila specifikaciju, odnosno jasno definisala koja medicinska oprema treba da se naruči - navodi SNSD.

 

Dodaju i da je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sredinom 2006. godine imao dug prema zdravstvenim ustanovama Srbije u iznosu od 18,5 miliona eura, koji je nastao za vrijeme dok je na vlasti bio SDS, a Republika Srpska je poravnanje izmirila sa znatno nižim iznosom.

 

Lider SDS-a Mladen Bosić je jučer ustvrdio da ima infomacije da se srbijansko Tužilaštvo za organizirani kriminal zainteresovalo za, po tvrdnjama te stranke, sporni ugovor o izmirenju duga Republike Srpske prema Srbiji za zdravstvene usluge.

 

Rekao je i da je SDS Tužilaštvu Srbije proslijedilo dokumentaciju koja dokazuje nezakonite radnje u ovom slučaju.

 

- U toj dokumentaciji postoje dokazi da je u malverzacijama s firmom s Maršalskih ostrva oštećena i RS i Srbija. Mi nemamo pozitivna iskustva s domaćim tužilaštvima, koja u dosadašnjim slučajevima nisu učinila ništa o pitanju slučajeva korupcije na koje smo ukazivali, pa smo ovoga puta te dokaze proslijedili Tužilaštvu Srbije, koje je prema našim informacijama pokrenulo istragu - rekao je Bosić, dodajući da je SDS dobio poziv da da izjavu o ovom slučaju na koji će se i odazvati.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook