STIL ŽIVOTA

Kako funkcioniše elitna prostitucija u Beogradu

Arhiva04.05.14, 22:10h

Tijana Đuričić polovica dvojca nazvanog "Kraljice silikona", prije nekoliko tjedana osuđena je zbog bavljenja prostitucijom te je zaradila novčanu kaznu od 40.000 dolara (iako je sama naknadno te informacije zanijekala)

prostitucija novaTijana Đuričić polovica dvojca nazvanog "Kraljice silikona", prije nekoliko tjedana osuđena je zbog bavljenja prostitucijom te je zaradila novčanu kaznu od 40.000 dolara (iako je sama naknadno te informacije zanijekala).

Taj je slučaj srpskom Blicu bio razlog da temeljitije istraži što se točno odvija u krugovima u kojima se kreću elitne prostitutke u Beogradu. Saznali su da je tijekom 2013. godine policija podnijela 15 krivičnih prijava za organiziranje prostitucije te čak 397 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog pružanja seksualnih usluga.

Djevojke nisu svjesne da su potrošna roba

"Iako mahom svjesno ulaze u te krugove, mnoge djevojke ne shvaćaju da su potrošna roba. Pored bogatih klijenata naviknu se na određeni stil života i odaju se porocima. Kada ostanu bez svega toga, postaju osobe s margine, često ovisne o alkoholu ili narkoticima", kazala je za Blic Dragana Starčević, inspektorica Odjela za javni red i mir PU Beograd.

Iz policije su kazali da su zbog organiziranja i bavljenja elitnom prostitucijom ispitane mnoge javne osobe, ali usto postoji i velik broj anonimnih ljudi koji sat vremena naplaćuju do 300 eura: "Obično su prva asocijacija na elitnu prostituciju osobe iz javnog života, čiji su klijenti biznismeni, stranci i ostali moćnici. U praksi, policija se sve češće suočava i s elitnim prostitutkama koje su anonimne djevojke", poručila je Starčević.

Zatvoreni krugovi, posrednici i luksuzna putovanja

Lanci djeluju u strogoj tajnosti, za kontakt s djevojkom potrebna je preporuka, a usluge se naplaćuju od 100 do 200 eura po satu, osim u slučaju posebnih želja klijenata kad se cijena penje i do nekoliko tisuća eura ili se naplaćuje u luksuznim putovanjima ili shoppinzima: "Elitnu prostituciju karakterizira to što funkcionira u zatvorenim krugovima. Djevojke koje se odaju tom tipu prostitucije se ne oglašavaju javno i do njih se ne može doći bez preporuke. Upravo zbog toga, policija ima poteškoća s dokazivanjem prostitucije, čak i kada imaju određene informacije", kazala je inspektorica dodajući: "Radi se uglavnom o mladim djevojkama atraktivnog izgleda. Posjećuju mjesta za koja unaprijed znaju da im mogu osigurati kontakt s provjerenom, a bogatom klijentelom. Prisustvo posrednika je neophodno, jer se te djevojke ne upuštaju u odnose bez preporuke".

Uz elitnu prostituciju nerijetko su se vezale i modne agencija, a Starčević poručuje da je bilo takvih slučajeva, ali da policija provjerava rad svih agencija: "Svaku pojedinačnu prijavu ili sumnju provjeravamo. Razmotavanje lanaca prostitucije često zahtjeva višemjesečni operativni rad, kako bi se prikupili dokazi i procesuirali organizatori. Najčešće se uhićuju organizatori prostitucije po stanovima i hotelima, čija se osnovna djelatnost uglavnom skriva iza paravana salona za masažu".

Njezinu priču djelomično je potvrdio i neimenovani izvor iz policije: "Dogodilo nam se da smo u jednom salonu za masažu pronašli djevojku za koju znamo da je ranije pružala seksualne usluge na ulici. Primijetili smo da ima nove zube, garderobu i silikone u grudima. Na naše pitanje odakle joj sve to, odgovorila nam je da je bila u jednom realityju i da je sve to platila novcem od honorara", ispričao je.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook