OD BIH DO NORDKAPA

Fotograf Elvir Tabaković obilazi Evropu s Vespom

Arhiva15.08.11, 15:52h

Prevaliti put od 10.000 km po lokalnim cestama na malenoj Vespi mnogima se čini kao suluda ideja. Među njima nije Elvir Tabaković , fotograf koji je u dosadašnja tri putovanja skupio upravo toliku kilometražu

Elvir Tabaković
O toku putovanja, Elvir redovno izvještava putem svoje Facebook stranice na kojoj možete naći i mnoštvo drugih fotografija snimljenih za hrvatski Jutarnji list , Auto klub i Globus .

Jedino pravilo u cijeloj priči je da svako novo putovanje mora biti kilometarski duže od prethodnoga pa je Elvir do sada obišao Hrvatsku, Bosnu, Italiju, Austriju, Švicarsku, Francusku, Belgiju, Holandiju te još niz destinacaija a do slijedeće sedmice bi se na Vespi trebao vratiti u Osijek...

- Ti nisi normalan! - zaprepastiše se kolege novinari nakon što su čuli da sam u Haag, na prezentaciju Opel Ampere, došao na motoru od pedeset kubika.

- Prve dvije hiljade kilometara već su protutnjale pod malenim kotačima moje japansko crvene Vespe i konačno sam ulovio nešto vremena za pretakanje hrpe nagomilanih misli na virtualnu tipkovnicu svog tableta. Prije svega, moram spomenuti da ja nisam pisac nego fotograf i veliki sam poklonik one uzrečice kako fotografija govori više od hiljadu riječi, rekao je Tabaković za Jutarnji list nakon što je prešao prvu rutu puta.

- Sve vas sigurno zanima zašto sam izabrao mali moped za tako dugačko putovanje, zašto putujem sâm i koja je uopće svrha mojih putovanja..

- Odmah ću vam reći da nemam do kraja definirane odgovore na sva ova pitanja, ali dominantni osjećaj kojeg proživljavam na putu je pozitivan. Veseli me otkrivanje različitosti ljudske kulture i stila življenja. Često iznova ustvrđujem da materijalno bogatstvo uistinu nije jamstvo sretnog života.Ne govorim da je u siromaštvu spas nego da čovjek treba znati koliko mu je dovoljno.

Nažalost, odgovor zapadnjačke kulture na to pitanje je "Još više!" (citat iz filma Wall street: novac nikad ne spava, 2010.). Poslije smrti to više nije bitno, a smatram da je naše bivanje u ovom svijetu prekratko da bi ga potratili u trčanju za novcima. Ne mogu vam sad prodavati foru kako bježim od dosadne rutine jer svi moji poznanici znaju da sam stalno u akciji - bilo to skejtanje, bordanje, kitesurfing, praćenje Hladnog piva na turneji, snimanje Kolektivinog tuluma ili vozikanje Golfa R po alpskim prijevojima za Auto klub.

Pored sve te dinamike i adrenalina, svoj zen pronalazim u polaganoj vožnji lokalnim cestama tijekom kojih mi se pruža prilika da razmišljam o svemu. Tada se u mojoj glavi odvija rekalibracija, odnosno ponovno uspostavljanje ili učvršćivanje postojećeg sustava vrijednosti.

Iznimno je fizički iscrpljujuće odvoziti 1500 kilometara od Frankfurta do Zagreba preko Zuricha i Innsbrucka u jednom komadu. Sedamdeset i tri sata bila su mi potrebna za ostvarenje tog cilja. Mnogi bi to nazvali mazohizmom, ali time sam si postavio novu granicu izdržljivosti nakon koje mi nije nikakav problem na nogama provesti cjelodnevno snimanje reklame ili dokumentarca. Kad god mi je teško, sjetim se tih hladnih listopadskih noći provedenih pod golim nebom u Alpama i sve mi odjednom postane lagano.

Elvir Tabaković

Ove godine za svoje četvrto putovanje izabrao sam Nordkap, najsjeverniju točku Europe.

U prvih pet dana, iza sebe sam ostavio Beč, Prag, Berlin i Haag bez previše vremena za turizam i razonodu. Nakon što stignem u Norvešku, znatno ću usporiti tempo, kupiti opremu za kampiranje i uživati u prekrasnoj prirodi.

Elvir Tabaković

- Do sada nisam koristio GPS na svojim putovanjima kako bih dodatno trenirao snalažljivost. Kvaka u cijeloj priči je da ne smijem, niti želim, voziti po autocestama. Tako sam znao potrošiti nekoliko sati da nađem ulaz u Pariz ili Frankfurt. Sada uz pomoć navigacijskih karata koje mi je ustupila zagrebačka tvrtka Mireo, znatno štedim na vremenu i nadam se vratiti u Hrvatsku nakon pet tjedana.

Već sam na putu za Amsterdam i pratim kako se ritam prolaska isprekidanih središnjih linija polagano usklađuje sa udarcem bubnja u mojim slušalicama dok me odjednom prekine milozvučni glas Željka Pervana i kaže - Za dvjesto metara uđite u kružni tok i izađite na drugom izlazu. - Nema problema, odgovorim sam sebi i nastavim u pravcu sjevera, prema zemlji Vikinga i fjordova, izjavio je Elvir prije nego je stigao na ovo odredište..

Nakon dvadesetodnevne, šest hiljada kilometara duge ekspedicije na vespi do Nordkapa, Elvir Tabaković odlučio se na još veći izazov - vratiti se u roku tjedan dana i stići na Pannonian challenge, festival ekstremnih sportova u Osijeku.

'Kada sam Vespom krenuo na put rekli su mi da sam mazohist, a ja tako pronalazim svoj zen'

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Pannoniana privući će neka od najzvučnijih svjetskih imena in-line, skate i BMX scene, a doživljaj upotpuniti bogatim glazbenim programom. Elvir je tokom svog odrastanja u Osijeku sudjelovao u organizaciji prijašnjih festivala pošto se i sam bavi skejtanjem, bordanjem i kajtanjem.

(Jutarnji.hr/DEPO PORTAL)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook