FOTO/BRUTALNOST NA DJELU

Građani na Šipu otrovali pse i ostavili ih na ulici

Arhiva12.04.10, 12:06h

U sarajevskom naselju Šip, u Općini Centar, pronađeno je više mrtvih pasa lutalica. Psi su u teškim mukama umrli uslijed trovanja zasad nepoznatim otrovom, a cijeli slučaj je prijavljen i MUP-u KS koji pokušavaju otkriti krivce za ovaj brutalni čin

psi-šip2

 

Kako nam je potvrdio Aldin Pašić iz Udruženja građana Av-Mau, na lokaciji na kojoj su psi pronađeni trenutno se nalazi veterinarska inspekcija koja pokušava utvrditi kako i s kojim sredstvom su psi otrovani.

Inspektorat za veterinarstvo Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP), doznaje da je u kafileriju KJKP "Rad" jutros oko 9 sati dovezeno pet pasa, četiri goluba i jedna mačka, koji su pronađeni mrtvi na lokalitetu Šipa.

Jedan pas je davao znake života, te je odmah prevezen na zbrinjavanje u veterinarsku ambulantu na Stupu, i nalazi se u vrlo teškom stanju.

Pored toga, uzeti su uzorci umrlih životinja, koji su poslati na Katedru za patologiju Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kako bi se izvršila obdukcija i utvrdili razlozi smrti stradalih životinja.

Iako je zakonom zabranjeno ubijati pse lutalice, bezdušni građani Sarajeva su još jednom djelovali 'na svoju ruku'.

Podsjećamo, prije nekoliko godina u Višegradu je izvršena velika nelegalna akcija trovanja pasa lutalica koja je rezultirala smrću brojnih pasa i mačaka koji su stradali iako nisu bili opasne lutalice, već nečiji kućni ljubimci.

Također, bitno je napomenuti da otrov ne predstavlja opasnost samo za životinje, nego i za ljude. Ovo se posebno odnosi na djecu budući da nesavjesni i needukovani građani otrov ostavljaju u blizini parkova i škola, igrališta i ostalih javnih gradskih površina.

Teško je povjerovati da u urbanoj sredini, kakvom neki nazivaju Sarajevo, i dan danas možemo vidjeti do kojih granica seže ljudska brutalnost i nepromišljenost.

(DEPO/Elma Murić)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook