ISTRAGA O STRAVIČNIM ZLOČINIMA

U slučaju 'Turković' na saslušanje priveden i folk pjevač Semir Cerić Koke

Arhiva23.09.10, 11:33h

Tužilaštvo BiH predložilo je juče jednomjesečni pritvor Zijadu Turkoviću, Suadu Glaviniću i Saši Stjepanoviću, koji su prije dva dana uhapšeni pod sumnjom da su kao dobro oragnizovana međunarodna kriminalna grupa izvršili nekoliko teških krivičnih djela.

semir ceric koke

Tužilaštvo ih tereti za ubistva Vernera Ajdarija, Marija Tolića, Mithata Mekića i državljanke Bolivije Marije Salas-Kortez, te pljačku 2,5 miliona KM ABS banke iz Kargo centra na Aerodromu Sarajevo.

Hapšenju grupe prethodio je višemjesečni rad Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH), zahvaljujući kojoj je ova akcija i okončana hapšenjem kriminalaca. Treba spomenuti i dobar rad Tužilaštva BiH, kao i Državne agencije za istrage i zaštitu i Federalne uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo.

Glavni osumnjičeni Turković, Glavinić i Stjepanović juče su saslušani u Tužilaštvu BiH. Advokat Senad Kreho izjavio da se Saša Stjepanović, koji se tereti za učešće u pljački na Aerodromu, branio šutnjom, dok je Turković dao izjavu. On dalje navodi da se Turković poznavao sa Tolićem još iz Njemačke, ali je u negirao da je išta počinio. Na neka pitanja reagovao je čuđenjem.

Juče je  nastavljena i istraga o monstruoznim ubistvima za koja se tereti ova kriminalna grupa. Za Avaz je nezvanično potvrđeno da je izvršeno i nekoliko pretresa, a na ispitivanje je privođen i sarajevski pjevač Semir Cerić Koke, te njegov sin. Koke je s Turkovićem suvlasnik sarajevskog restorana "Toskana", odakle su se Tolić i Ajdari posljedni put, prije šest mjeseci, javili porodici.

Dnevni avaz dalje navodi da su u potragu za tijelima Tolića i Ajdarija, jake policijske snage Federalnog MUP-a su dovele svjedoka saradnika u kuću u Donjim Tičićima kod Kaknja, koji je u razrušenoj kući pokazao grobnicu prelivenu betonom. Nakon kraćeg zadržavanja svjedok-pokajnik je odveden sa mjesta dešavanja.Bio  maskiran i njegov identitet ostao je nepoznat. Nezvanično, radi se o osobi koja je bliska Turkovićevoj grupi, a nije osumnjičena. Iskopavanje grobnice trajalo je do kasno u noć.

Sumnja se da su Tolić i Ajdari prvo zakopani, a zatim je preko grobnice prelivena teška betonska ploča. Postoji i još jedna verzija priča, a glasi da su tijela zajedno sa betonom samljevena. Pripadnici organa koji su radili razotkrivanje grobnice kažu da je prostor idealan za sakrivanje tijela, jer su u blizini razrušene kuće, obrasle u korov.

Juče su pripadnici MUP-a KS čuvali i grobnicu kjoja je pronađena na planini Bjelašnica, u selu Ljubovičići, kod Hadžića u kojoj su prije dvije noći pronađena dva tijela za koja se vjeruje da su tijela Mithata Mekića i Marije Salas. Grobnica je otkrivena u blizini vikendice uhapšenog Seada Dumanjića. Trupla su u poodmaklom stanju raspadanja i biće teško izvršiti identifikaciju.

Avaz dalje navodi da su Mithat Mekić, poznat po vezama sa zemunskim klanom, i njegova trudna djevojka ubijeni su u jednoj kući u Blažuju gdje su izrešetani heklerom. Još nije potvrđena stravična informacija da je djevojci, pred očima Mekića, izvađeno dijete iz stomaka, a zatim je monstruozno ubijena. Tijela su zatim zakopana na Bjelašnici. Mekića i Mariju su likvidirala dva kriminalca iz Sarajeva, kojima je pomogao ubica iz Bijeljine.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je naglasilo da je zbog rasvjetljavanja tog događaja, 1. juna ove godine uhapšen i Hajrudin Memović za kojeg se sumnja da je on osoba koja je tražila novac za informacije o nestalima.

Zijad Turković se dovodio u vezu sa ubistvom Taiba Torlakovića. U Njemačkoj je takođe boravio zbog teških oblika razbojničkih krađa. Mediji navode da je bio član bande koja je opljačkala četiri miliona maraka. Avaz/DEPO/a.k.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook